Opasno mimoilaženje iranskih i američkih ratnih brodova

Grupa od 11 iranskih ratnih brodova upustila se u opasno manevrisanje u blizini brodova američke ratne mornarice u vodama Persijskog zaliva nedaleko od Kuvajta

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2020.

12:40

Opasno mimoilaženje iranskih i američkih ratnih brodova
Ilustracija: EPa-EFE/ ABEDIN TAHERKENAREH

U jednom od tih slučajeva iranski brod prošao je pored broda američke obalske straže na udaljenosti od najviše deset metara, saopštili su danas zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država.

Kako navodi AP, iranske vlasti za sada nisu potvrdile da je došlo do incidenta, koji se dogodio nedugo pošto su naoružani ljudi za koje se smatra da su pripadnici iranske Revolucionarne garde zauzeli tanker koji je plovio pod zastavom Hongkonga.

U saopštenju američke Pete flote, čije je sedište u Bahreinu, brodovi Revolucionarne garde u više navrata su prošli ispred i iza američkih brodova na maloj razdaljini, krećući se velikom brzinom.

Američki brodovi, među kojima je bio i jedan razarač, operisali su zajedno sa helikopterima tipa "apač" u međunarodnim vodama, stoji u saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da su "opasni i provokativni postupci" iranske strane povećali rizik od pogrešne procene i sudara, kao i da nisu bili u skladu sa međunarodnim propisima o bezbednoj plovidbi.

Američki brodovi su uputili više upozorenja putem brodskog radija, kao i nekoliko zvučnih signala, ali odgovora isprva nije bilo, da bi oko jednog sata iranska strana odgovorila putem radio veze, a zatim napustila područje, prenosi AP.

Iranska poluoficijelna novinska agencija Fars, za koju se smatra da je bliska Revolucionarnoj gardi, potvrdila je da je do incidenta došlo, ali u svom izveštaju nije prenela nikakve reakcije iranskih zvaničnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: