Utorak, 07.04.2020.

16:49

Preventivne mere biće produžene u mnogim zemljama

Dok Kina najavljuje prestanak zabrane kretanja, mnoge zemlje su odlučile da do kraja aprila neće biti popuštanja mera.

Izvor: Tanjug

Preventivne mere biće produžene u mnogim zemljama
Ilustracija: EPA/ Christian Bruna

To su zemlje poput Austrije, Nemačke, Francuske, Grčke, Hrvatske, prenose svetski medi

Grčke vlasti saopštile su da se mere zabrane kretanja koje su na snazi u toj zemlji produžavaju do 27. aprila

Vanredno stanje u Italiji po svemu sudeći biće produženo do početka maja, najavio je načelnik Agencije za civilnu zaštitu Anđelo Boreli, prenosi Rojters.

Italijanska vlada je ove nedelje odlučila da do 13. aprila produži vanredno stanje kojim je ograničena sloboda kretanja i zatvorene su sve firme koje nisu bitne za snabdevanje stanovništva.

Austrija je donela odluku da produži granične kontrole prema Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Lihtenštajnu. Uredbom Ministarstva unutrašnjih poslova granične kontrole produžavaju do 27. aprila, što je 20 dana duže od prvobitne odluke.

Vlasti u Finskoj produžile su meru striktne kontrole granice do 13. maja.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi uvedene mere ograničenja mogle da budu produžene posle Uskrsa.

Vanredno stanje u Španiji, evropskoj zemlji sa najvećim brojem zaraženih koronavirusom i velikim brojem žrtava, biće produženo do 26. aprila.

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je da se dvonedeljni karantin stanovništva započet 17. marta produžava do 15. aprila i dodao da će biti primenjene iste mere. U Francuskoj, u kojoj je nagori dan bio juče, kada je preminulo 833 pacijenta, najavljeno je i da će "vanredna zdravstvena situacija" biti produžena i do kraja aprila ako za time bude bilo potrebe.

Filipinski predsednik Rodrigo Duerte odobrio je danas da se vanredne mere u zemlji produže do 30. aprila kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Ako se nastavi usporavanje širenja koronavirusa u Hrvatskoj, popuštanje zaštitnih mera počeće već nakon Uskrsa, najavljeno je iz Štaba civilne zaštite, a ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kaže da će najteža odluka biti kada otvoriti škole.

"Sve zavisi od epidemiološke situacije. Čekamo optimalni epidemiološki trenutak i mislim da mu se približavamo", rekao je Božinović i dodao da “misli da će Hrvatska u popuštanju mera slediti sličnu logiku kao i Austrija”, a da će najteža odluka biti, kada i hoće li uopšte otvoriti škole.

Mađarska vlada je 11. marta proglasila vanredno stanje. Iako vanredno stanje obično traje 15 dana (nakon čega bi trebalo da tu odluku obnovi parlament), zvaničnici su rekli da ta mera može da bude na snazi u nedogled, jer "postoji konsenzus da taj period može da traje ne samo nedeljama, već i mesecima".

U Mađarskoj je obolelo manje od hiljadu ljudi, preminulo je 47, a Orban kaže da epidemiju drže pod kontrolom upravo zbog sporvođenja rigoroznih mera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: