Kineska vlast kritikovala policiju zbog ukora lekara koji je prvi ukazao na koronavirus

Kineska komisija za državni nadzor kritikovala je MUP jer je lekara koji je prvi ukazao na koronavirus ukorila zbog širenja glasina savetovanjem s kolegama.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2020.

16:39

Kineska vlast kritikovala policiju zbog ukora lekara koji je prvi ukazao na koronavirus
Ilustracija: Depositphotos/Alan

Doktor Li Venlijang kasnije je umro od virusa, što je izazvalo žaljenje kineskih građana i kritiku vlasti na društvenim mrežama.

Kineski mediji danas izveštavaju da je istraga Komisije za državni nadzor, najvišeg kineskog disciplinskog tela, utvrdila da je ukor bio neprimeren i pozvala policiju da posthumno povuče kaznu doktoru Liju i da privede one koji su za njegovo privođenje i kažnjavanje bili odgovorni. Pokojni doktor Li, očni lekar, bio je jedan od nekoliko medicinskih radnika pritvorenih početkom januara zbog širenja vesti o tada nepoznatoj bolesti. Vlasti su optužene da su prikrile početak epidemije što je omogućilo širenje koronavirusa i ugrozilo zdravstvene radnike i u Kini, i u svetu. Kineski Vrhovni sud je kasnije kritikovao policiju, ali vladajuća Komunistička partija je ipak pooštrila ograničenje objavljivanja informacija o epidemiji. Smrt doktora Lija izazvao je kritiku i napad javnosti na partijsku cenzuru i optužbe da zvaničnici lažu ili kriju informacije o izbijanju bolesti, kao i ranije o opasnim proizvodima ili finansijskim prevarama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: