Odmotava se klupko masakra u Nemačkoj: Zna se ko je ubica i šta je poručio FOTO/VIDEO

Hanau -- Nemačko Savezno tužilaštvo saopštilo da postoje indicije da je napadač koji je ubio 11 osoba u nargila baru u Hanau imao ultradesničarske motive.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP
Foto: Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

"Savezno tužilaštvo je preuzelo istragu i ima indicija da je iza svega ultra desničarska ekstremistička pozadina", saopštio je portparol Tužilaštva, prenosi Rojters. On je identifikovan kao 43-godišnji Tobijas R.

Nemačko federalno tužilaštvo sumnja da je pucnjava u dva nargila bara u gradu Hanau povezana sa terorizmom, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova pokrajine Hesen Peter Bojt.

Ranije su mediji preneli da je ubijeno devet osoba, ali je bilans žrtava, prema najnovijim podacima, 11. Savezno tužilaštvo Nemačke je saopštilo da je među ubijenima i osumnjičeni, za koga se veruje da se posle napada vratio svojoj kući, ubio svoju majku, a potom i sebe.

Prema rekonstrukciji zločina nemačkog lista "Bild", Tobijas R. je zvonio na ulazna vrata barova, a kada bi otvorili vrata, on bi otvorio vatru prema ljudima koji su pušili u nargila baru, ne birajući žrtve. Među njima je, prema "Bildu", najviše Kurda.

Ubica je ostavio pismo i video-snimak. U pismu se navodi da je potrebno pobiti određene grupe ljudi, iz čega se može zaključiti da je reč o još jednom napadu čiji su motivi desno ekstremistički, preneo je Jutarnji list.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst
Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Kako navode nemački mediji, policija istražuje video-snimak koji je napadač pre nekoliko dana objavio na društvenim mrežama. Isečak, koji je jutros bio vidljiv na Jutjubu, snimljen je u privatnom stanu, i u njemu muškarac identifikovan kao Tobijas R., navodi da u "SAD postoje podzemni vojni objekti u kojima se deca zlostavljaju i ubijaju, gde se izvode obredi u počast sotoni", te da se "američki građani moraju odmah probuditi i početi boriti protiv takvog stanja".

Dodaje se i da će Tužilaštvo u toku dana održati konferenciju za novinare na kojoj će otkriti sve detalje, prenosi AP.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst
Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Portparol Tužilaštva u Hanau Markus Jung potvrdio je za AP da je devet osoba ubijeno u dva nargila bara u tom gradu, kao i da su ubijeni napadač i još jedna osoba u stanu nedaleko od drugog bara.

"Ne verujemo da je bilo još napadača", rekao je Jung.

Tanjug/Andreas Arnold/dpa via AP
Tanjug/Andreas Arnold/dpa via AP

Zvaničnici su zapečatili stan i istražuju ceo okrug nakon dojave svedoka o vozilu koje je možda povezano sa slučajem, a još se radi i na identifikaciji napadača.

"Naše misli su ovog jutra sa građanima Hanaua u kome je počinjen ovaj užasan zločin. Iskreno saučešće porodicama koje oplakuju svoje preminule", rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst
Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Ranije danas policija je saopštila da je osam osoba ubijeno, a da je pet povređeno u pucnjavi u nargila barovima, kao i da je kod prvog bara primećeno tamno vozilo kako napušta mesto zločina, dok je kod drugog bara uočen automobil prekriven termičkom folijom i sa razbijenim staklom.

Gradonačelnik Hanaua Klaus Kaminski rekao je da je to što se dogodilo užasan događaj koga će se sećati sa tugom.

strana 1 od 553 idi na stranu