"Kvinta rizikuje haos u BiH"

Sarajevo -- Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling istakao je da bi međunarodna zajednica, predvođena zemljama Kvinte, trebalo odmah da reguje u slučaju BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Pročitajte još:

Stigao odgovor Federacije na odluku Srpske

Republika Srpska usvojila zaključke: Izvorni Dejton, obustavljanje odluka u institucijama BiH

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling smatra da bi ambasadori zemalja Kvinte, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, trebalo odmah da sa okupe i donesu odgovarajuće mere, kojima bi izvršili pritisak da NSRS povuče usvojene zaključke u vezi sa učešćem predstavnia RS u zajedničkim institucijama BiH.

"Mislim da je konačno potrebna odlučna i efikasna reakcija. Uvek sam upozoravao da (Milorad) Dodik ozbiljno misli u vezi s onim što izjavljuje i da se to ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo. Ovi zaključci NSRS-a su rezultat toga što se nije ranije reagovalo kada je Dodik donosio neke slične zaključke", kaže ovaj nemački političar za sarajevski portal Klix.

On tvrdi da se sinoć usvojenim zaključcima NSRS derogiraju država i Ustav BiH.

Upitan kako bi trebalo da izgleda reakcija međunarodne zajednice, Švarc Šiling kaže da su mehanizmi poznati.

"Amerika je već demonstriala kako to ide uvodeći sankcije kada je reč o Dodiku koji je na 'crnoj listi'. Nažalost EU ga pušta da radi šta hoće. Ali sada je zaista za očekivati da se odlučno postavi prema RS, prema NSRS-u, da povuče ove zaključke. Oni se kao takvi ne smeju tolerisati. Inače, imaće početak haosa s još opasnijim razvojem događaja u BiH", kaže on.

Prema njegovim rečima, OHR, pravno gledajući, može i sam da reaguje, ali uzimajući u obzir okolnosti i razvoj događaja, to bi morao učiniti Upravni odbor Veća za implementaciju mira (PIC).

NSRS je sinoć usvojila zaključke prema kojima, između ostalog, obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Takođe, obavezuju se sve institucije RS da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

strana 1 od 173 idi na stranu