CIA i BND špijunirale brojne zemlje, pomogla švajcarska firma

Nemačka obaveštajna služba (BND) i američka CIA su decenijama špijunirale više stotine zemalja, a među njima je i Austrija, prenose austrijski mediji.

Izvor: B92

Sreda, 12.02.2020.

09:43

CIA i BND špijunirale brojne zemlje, pomogla švajcarska firma
Ilustracija: Deposit photos/AndreyPopov

Uz pomoć švajcarske firme za tehnologiju šifrovanja uspeli su da državama prodaju manipulisanu tehnologiju i tako prisluškuju navodno sigurnu komunikaciju.

Nemačka televizija ZDF uz pomoć američkih i švajcarskih medija imala je uvud u do sada neobjavljene dokumente koji obuhvataju operacije BND i CIA u periodu od 1970. do 1993. godine.

"Diplomatska i vojna komunikacija brojnih zemalja Trećeg sveta, ali i evropskih država mogla je biti praćena", navodi se u toj dokumentaciji, i operacija "Rubikon" se u njoj ocenjuje kao jedan od najuspešnijih obaveštajnih poduhvata u posleratnom periodu.

BND i CIA su od 1970. godine bili vlasnici švajcarske firme "Kripto AG", koja proizvodi tehniku za navodno bezbednu komunikaciju, a klijenti nisu znali da su dve obaveštajne službe manipulisale proizvod koji je prodavala ova kompanija.

Najveći korisnik manipulisane tehnologije za šifrovanje komunikacije bila je Saudijska Arabija, ali i Iran.

Decenijama su BND I CIA mogli da "prisluškuju" komunikaciju iranskog rukovodstva, tako i za vreme talačke krize u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. godine.

Dokumenti pokazuju da su BND i CIA veoma rano bili informisani o svrgavanju nekadašnjeg predsednika Čilea Salvadora Alijendea, kao i o kršenju ljudskih prava vojne vlasti u Argentini.

Prosleđivanje komunikacije argentinske mornarice su 1982.pomogle Velikoj Britaniji u brzoj pobedi u ratu oko Foklandskih ostrva.

BND nije želeo da se izjasni na upit ZDF o novim saznanjima, a raniji ministar nadležan za obaveštajnu službu Bernd Šmidbauer potvrdio je ovu obaveštajnu operaciju.

"Operacija Rubikon je sigurno doprinela da svet bude bezbedniji", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: