Pućdemon kao poslanik ipak na prvoj sednici EP

Bivši katalonski lider Karles Pućdemon u ponedeljak će prvi put prisustvovati sednici Evropskog parlamenta kao poslanik tog tela.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2020.

15:12

Pućdemon kao poslanik ipak na prvoj sednici EP
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/ arhiva

On će se pojaviti kao poslanik uprkos tome što se suočava sa nalogom za hapšenje u Španiji.

Pućdemon je odlučan da iskoristi EP kako bi nastavio političku borbu za otcepljenje Katalonije od Španije, prenosi AP ističući da mu mesto u EP daje imunitet.

"Pućdemon predsednik" uzvikivalo je nekoliko stotina pristalica koje su mašući katalonskim zastavama dočekale Pudždemona pri dolasku u EP u Strazburu.

Pućdemon je došao zajedno sa evropskim poslanikom i bivšim katalonskim ministrom Tonijem Kominom.

Njih dvojica traže se u Španiji zbog uloge u nelegalnom pokušaju katalonske vlade i separatističkih poslanika da otcepe tu pokrajinu od ostatka zemlje 2017. godine.

Oni su pobegli u Belgiju nakon što pokušaj otcepljenja nije uspeo i u maju prošle godine izabrani su u Evropski parlament kao predstavnici katalonskih separatističkih stranaka iz Španije.

Prošlog meseca najviši sud Evropske unije ukinuo je odluku kojom se Pućdemon i Komin sprečavaju da zauzmu svoja mesta u Evropskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: