Badnjak stigao u Đakovicu uprkos protestima Albanaca

Uprkos protestima Albanaca ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Ðakovici, badnjaci ubrani na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat, stigli su u ovu svetinju

Izvor: B92

Utorak, 07.01.2020.

12:19

Badnjak stigao u Đakovicu uprkos protestima Albanaca
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

U jednom trenutku, zbog jučerašnjeg protesta nekoliko desetina đakovičkih Albanaca zbog najave da će doći Srbi iz raseljeništva, predstavnici Privremenog organa opštine Ðakovica ispred Vlade Srbije - Kosta Belošević, Milenko Jovanović i Slaviša Stefanović, odustali su od posete.

U Ðakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je 10 odsto ukupnog stanovništva ove metohisjke opštine. Od NATO agresije i okupacije pokrajine pre dvadeset godina, ovde žive samo dve monahinje u manastiru koji je spaljen 2004, a u međuvremenu obnovljen - igumanija Teoktista i mati Joanikija.

Milenko Jovanović je novinarima kazao da Privremeni organ opštine Đakovica u 2020. godini planira niz konkretnih aktivnosti na planu pomoći manastiru, uređenja grobalja u Piskotima i Petrovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: