Palestina ima novog saveznika - očekuju priznavanje palestinske države

Palestina teži širenju ekonomskih veza s Rusijom, nadajući se da će to podstaći Kremlj da zauzme stav o delimičnom priznavanju palestinske države.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ makarenko
Ilustracija: Depositphotos/ makarenko

Prenosi "Monitor" i navodi da na saradnju s Rusijom Palestinu navodi pogoršanje odnosa sa SAD.

U okviru plana o ekonomskom udaljavanju od Izraela, koji je objavljen u maju prošle godine, palestinske vlasti teže da prošire saradnju s Rusijom u oblasti energetike i prerade nafte, pokušavajući da izvuku korist iz ruskog iskustva i potencijala, piše "Monitor", a prenosi Sputnjik.

Krajem novembra strane su potpisale do sada najveći paket novih bilateralnih sporazuma u raznim oblastima, uključujući ekonomiju, trgovinu, industriju, poljoprivredu, informacione tehnologije, energetiku, turizam, obrazovanje i investicije. Uskoro bi trebalo da bude potpisan i memorandum o uzajamnom razumevanju.

Palestinci se nadaju pomoći Rusije u izgradnji elektrane severno od Zapadne obale, a svojim ruskim kolegama su već predali plan izgradnje i spremni su da im omoguće realizaciju projekta.

"Težimo da povećamo nivo trgovinsko-ekonomske saradnje s Rusijom, da otvorimo tržišta dveju zemalja za trgovinsku razmenu i da podržimo izvoz palestinske robe i proizvoda u Rusiju, direktan uvoz iz Rusije, bez posrednika, kao i da podstičemo investicije i pomoć Rusije u izgradnji industrijskih objekata i obuci osoblja", izjavio je u intervjuu za internet portal palestinski ministar za ekonomiju Haled el Osejli.

"Monitor" navodi da predsednik Palestine Mahmud Abas i palestinski premijer Muhamed Štaje ne teže zbližavanju s Rusijom iz ekonomskih razloga, nego da se nadaju da će, imajući u vidu pogoršanje odnosa palestinske administracije sa SAD, bilateralna saradnja podstaći Moskvu da zauzme stav o delimičnom priznavanju palestinske državnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu