Ultimatum za Makrona: Povucite se

Predstavnici sindikata u Francuskoj poručili su da neće prekinuti štrajk sve dok predsednik Emanuel Makron ne odustane od najavljene reforme penzionog sistema.

Izvor: B92

Petak, 06.12.2019.

11:24

Ultimatum za Makrona: Povucite se
EPA-EFE/YOAN VALAT

"Štrajkovaćemo još najmanje jednu nedelju, a na kraju nedelje je na vladi da se povuče", rekao je jedan od predstavnika sindikata, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ishod zavisi od onoga ko će prvi popustiti - sindikata koji rizikuju da izgube podršku javnosti ako ometanje saobraćaja potraje, ili predsednika, čiji je dosadašnji mandat protekao u seriji socijalnih nereda.

Sindikate za sada podržavaju medicinski radnici, radnici na železnici i nastavnici, kao i protivnici vlade.

Namera Makrona je da pojednostavi penzioni sistem, po kome postoji više od 40 osnova za penzionisanje, i po kome, na primer, radnici na železnici ili marinci mogu da se penzionišu 10 godina pre prosečnog radnika.

Makron je rekao da sistem nije pravedan i da suviše košta, zbog čega Francuzi moraju da rade duže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: