Donald Tusk jedini kandidat za novog predsednika Evropske narodne partije

Odlazeći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk jedini je kandidat za predsednika Evropske narodne partije, naslednika Francuza Džozefa Dola.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2019.

16:17

Donald Tusk jedini kandidat za novog predsednika Evropske narodne partije
EPA-EFE/Oliver Hoslet

Tako je saopštila ta evropska grupacija.

To će biti prvi put da jedan istočni Evropljanin vodi tu veliku porodicu desničarskih stranaka u EU u čijim redovima su i CDU nemačke kancelarke Angele Mrkel i francuska partija Republikanci.

On treba da bude imenovan na čelu EPP-a u sredu u Zagrebu, gde se održava kongres partije. Neće biti neizvesnosti, pošto nema protivkandidata, naveo je Frans pres.

Izbor će se održati tajnim glasanjem oko 700 delegata a rezultat će biti objavljen u sredu uveče, rekao je za Frans pres portparol EPP-a.

Tusk, 62, je poslednjih pet godina imao jednu od ključnih položaja u evropskim institucijama, predsedništvo Evropskog saveta odakle treba da ode 1. decembra kada će na to mesto doći belgijski premijer Šarl Mišel.

Mandat predsednika EPP-a je na tri godine i obnovljiv neograničeno. Tu funkciju je 23 godine držao Belgijanac Vilfrid Martens (1990-2013), a njega je nasledio Džozef Dol.

Izborni kongres EPP biće održan u Saboru Hrvatske i u Areni Zagreb od 19. do 21. novembra. Na izbornom kongresu u Zagrebu očekuju se šefovi evropskih država i vlada, kao i najviši funkcioneri EU, među kojima su nemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i aktuelno vođstvo EU, Donald Tusk i Žan-Klod Junker.Domaćin skupa biće Hrvatska demokratska zajednica, odnosno predsednik vladajuće stranke i hrvatske vlade Andrej Plenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: