Petak, 15.11.2019.

17:36

Papa: Kad čujem političare, čujem Hitlera

Papa Franja kaže da ga političari koji izražavaju mržnju protiv homoseksualaca, Roma i Jevreja podsećaju na Hitlera.

Izvor: index.hr

Papa: Kad čujem političare, čujem Hitlera

"Nije slučajnost da se ponovo pojavljuju simboli tipični za nacizam", rekao je Franja u obraćanju učesnicima međunarodne konferencije o krivičnom pravu, prenosi Index.hr.

"I moram vam priznati da kad čujem govore nekih odgovornih za red ili za rad vlade, mislim na Hitlerove govore 1934, 1936", rekao je, udaljivši se od pripremljene teme.

"Progoni Jevreja, Roma i ljudi s homoseksualnim sklonostima, danas tipični, predstavljaju 'par ekselens' kulturu odbacivanja i mržnje. To se radilo u tadašnja vremena, a danas se događa ponovo", rekao je papa.

Za vreme nacističkog režima u Nemačkoj, ubijeno je šest miliona Jevreja, a homoseksualci i Romi bili su među onima koji su takođe odvođeni u logore za istrebljenje.

Papa Franja nije imenovao političare niti zemlje na koje se odnosi njegova kritika.

U Brazilu, predsednik Bolsonaro imao je dugu istoriju javnih govora koji su obilovali homofobnim, rasističkim i seksističkim izjavama pre nego što je preuzeo dužnost 1. januara.

Prilikom jednog intervjua rekao je da bi radije imao mrtvog sina nego sina homoseksualca.

Proteklih nedelja, papa Franja je takođe osudio ponovnu pojavu antisemitizma u Evropi.

U rjedu je u komentarima tokom opšte audijencije rekao: "Danas se ponovo počeo rađati običaj progona Jevreja. Braćo i sestre: to niti je humano niti hrišćanski, Jevreji su naša braća i sestre i ne smeju se progoniti", kazao je.

Prošle nedelje papa je bio "zgrožen" antisemitskim zlostavljanjem 89-godišnje italijanske senatorke i preživele iz Holokausta, koja je dobila policijsku zaštitu nakon pretnji smrću.

U julu, u studiji Evropske unije navodi se da mladi evropski Jevreji doživljavaju antisemitizam u većoj meri nego njihovi roditelji, a porast zlostavljanja dolazi u obliku mejlova, poruka i postova na društvenim mrežama.

Više od 80 posto Jevreja svih uzrasta reklo je da oseća porast antisemitizma na internetu tokom zadnjih pet godina i oko 70 posto njih reklo je da se suočava s većim neprijateljstvom u javnosti, navodi se u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: