Afera WhatsApp trese Hrvatsku: "Metak u čelo", "Ja bih njih leđno niz Savu"

Zagreb -- Na poslednjoj sednici Predsedništva HDZ-a glavna tema je bila najnovija afera koja je proizašla iz komunikacije članova stranke u grupama na WhatsAppu i Viberu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ trambo
Ilustracija: Depositphotos/ trambo

Prema navodima hrvatskih medija, zbog ove afere 15 članova bi moglo biti saknkcionisano izbacivanjem. Na teret im se stavlja govor mržnje i pozivanje da se glasa protiv Kolinde Grabar-Kitarović u spornim grupama.

"Ja bih njih radije leđno niz Savu." "Može i da puštamo vence niz Dunav." "Dragi moji prijatelji, vi niste baš ni racionalni ni štedljivi. Vi znate koje bi opterećenje za budžet RH bilo zatvoriti tu gamad. Puno je jeftinije metoda "leđnog" plivanja niz Savu. Brzo, jeftino i ekološki osvešteno." "Metak u čelo." "Svakodnevno ga treba bojkotovati i njegovu levičarsku protunarodnu masonsku politiku." "Pogodio Škoro skoro sve mete." "Na žalost, glas za listu je glas za Plenkovića i njegove janjičare. Moj glas neće dobiti. I mislim da je to za dobro HDZ-a."

To su, neke od poruka objavljene u Viber grupi pod nazivom "Zna se HDZ" koje su, kako tvrde u vrhu stranke, razljutile šefa HDZ-a i zbog kojih stranka raspravlja već nekoliko dana.

Iako je šef HDZ-a Andrej Plenković, nakon jučerašnje sednice, novinarima kazao da je glavni smisao sastanka bio dogovaranje daljnjih aktivnosti u vezi sa kampanjom i da se raspravljalo o rejtingu stranaka i o pripremama za kongres EPP, Jutarnji piše, pozivajući se na svoja saznanja, da je u centru pažnje ipak bila afera s WhatsApp i Viber grupama. List piše da su duža izlaganja na tu temu imali Plenković i njegov savetnik Mario Kapulica, koji je, govore u HDZ-u, član svih tih grupa i koji je navodno sve i pokrenuo.

Šef HDZ je rekao i da će sankcije biti “zadatak nadležnih županijskih i gradskih organizacija čiji su to članovi.” "Tu moramo staviti sa strane nečije ambicije i korišćenje situacija koje se događaju, od fakata, činjenica i odgovornog ponašanja stranke u skladu sa statutom i etičkom kodeksu", kazao je Penković. Iako je ranije rekao da za takve objave nije znao, mnogi HDZ-ovci su tvrde da su neke od tih spornih objava stare više od pola godine, te da je Plenković “sigurno znao za njih”, ali da je sada iskoristio situaciju da se obračuna s nekima jer se u tim grupama, kako kažu, najviše kritikuje sam premijer i njegovo vodjenje stranke.

strana 1 od 174 idi na stranu