Slučaj MH17: "Dokazi se namerno skrivaju"

Nemački detektiv Jozef Reš, nakon što je dva puta odbijen, izjavio je da povlači predlog o predaji informacija o padu malezijskog aviona u Donbasu.

Izvor: B92, Sputnjik

Četvrtak, 24.10.2019.

16:01

Slučaj MH17:
Getty images/ Dean Mouhtaropoulos

Reš smatra da međunarodna istraga nije zainteresovana za rešavanje tog slučaja, navodi se u pismu Rešovog advokata koji je primila agencija RIA Novosti, prenosi Sputnjik.

Detektiv Reš pokušao je dva puta da iznese svoje podatke, prvi put u julu, a potom u avgustu.

Kako je naveo predstavnik detektiva, on je odredio rok do 18. oktobra, ali mu se nisu obratili ni članovi međunarodne istražne grupe JIT, ni predstavnici tužilaštva Holandije, ni predstavnici istražnog odbora Malezije, ni predstavnici bilo kojeg drugog tela.

"Moj klijent je učinio sve što je moguće kako bi ispunio javno formulisani zahtev za podršku. To se, međutim, na neshvatljiv način nije čulo. On ukazuje na to da je ovo pitanje za njega zatvoreno", navodi se u pismu.

Kako piše Sputnjik, advokat navodi da je cela procedura istrage neobjašnjiva, i to ne samo za njegovog klijenta.

"Gospodin Reš smatra da je strašno i uznemirujuće, jer ovi procesi jačaju utisak da realan interes u pronalaženju istine i istrage uopšte ne postoji, već je verovatnije da se dokazi namerno skrivaju", piše on.

Rešov advokat je demantovao izveštaje da je detektiv prodao informacije koje je prikupio određenim zainteresovanim stranama i istakao da se Rešu nije niko obraćao, između ostalog, ni iz medija.

U avgustu je Reš, koji se bavi istragom o padu aviona na letu MH17 2014. godine, izjavio za Sputnjik da zna imena odgovornih za katastrofu i ostale podatke koje međunarodna istraga ignoriše.

On je izrazio spremnost da te informacije prosledi Holandiji, Maleziji ili Rusiji, pod uslovom da one budu objavljene. Kasnije je premijer Malezije saopštio da su vlasti spremne da saslušaju detektiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: