Dramatično upozorenje UN: Jugoistočna Evropa je u problemu

Iz UN u ponedeljak saopšteno da je zabeležen dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne Evrope, prenosi Index.hr.

Izvor: index.hr
Podeli
Dan Kitwood/Staff/Getty images/Ilustracija
Dan Kitwood/Staff/Getty images/Ilustracija

Prema podacima UN i upozorenjima, to tog trenda dolazi uglavnom zbog iseljavanja mladih, što opet ugrožava sposobnost tih zemalja da održe postojeći sistem socijalne pomoći.

Prema poslednjoj proceni UN-a, devet od 10 država kojima najbrže pada broj stanovnika nalazi se u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, rekla je za Rojters Alana Armitaž, šefica Populacijskog fonda UN-a za istočnu Evropu i srednju Aziju.

UN procenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije, te da će sve okolne države gubiti stanovništvo u nadolazećim decenijama.

"Zbog manje dece i velike emigracije stanovništvo zemalja jugoistočne Evrope smanjuje se i stari, a, za razliku od zapadne Evrope, ne teži se imigraciji kako bi se popunila razlika", rekla je Alana Armitaž.

U većini zemalja jugoistočne Evrope će između 1995. i 2035. udeo osoba starijih od 65 godina u populaciji biti dva puta veći, a u nekima i tri puta veći, procenuju UN.

Manje radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sistema socijalne zaštite, pa tako i penzionog sistema, navodi Alana Armitaž.

strana 1 od 563 idi na stranu