Razbijena grupa krijumčara migranata

Kopar -- Rezultati višemesečne međunarodne kriminalističke istrage predstavljeni su u ponedeljak u policijskoj stanici u Kopru

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Bienvenido Velasco
Ilustracija: EPA-EFE/ Bienvenido Velasco

Istražitelji su razbili zločinačku organizaciju koja je sa jugoistoka Balkana krijumčarila ljude u Sloveniju, a potom u Italiju.

Policajci su uhapsili 10 osumnjičenih iz Slovenije, Hrvatske i Srbije za krijumčarenje migranata, a državnu granicu je uz pomoć uhapšenih pokušalo da pređe najmanje 150 ljudi, pišu slovenački mediji.

U međunarodnoj kriminalističkoj istrazi koju je koordinisao Evropol učestvovali su predstavnici slovenačke, hrvatske, italijanske i bosnasko-hercegovačke policije, preneo je portal Klix.ba

Šef sektora kriminalističke policije u Kopru Dean Jurić objasnio je da su nadgledali organizirovanu kriminalnu grupu koja se bavila krijumčarenjem izbeglica iz balkanskih zemalja širom Slovenije i šire u druge zemlje Evropske unije, posebno u Italiju, sve od aprila do oktobra.

Savetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman je na konferenciji za medije u Kopru potvrdio da je razbijena izuzetno organizovana kriminalna grupa kojoj je cilj bio da ih iz BiH prebace na teritoriju EU.

Pet od šest osoba je uhapšeno, s obzirom da je jedna osoba trenutno van BiH.

"Uspeli su da prokrijumčare 315 osoba, a za svakog su naplatili po 1.000 evra, pre nego što su uhapšeni", naveo je savetnik direktora Granične policije BiH.

U zločinackoj organizaciji u Sloveniji bilo je još pet državljana Srbije, četiri državljana Slovenije i jedan državljanin Hrvatske, koji su imali dobro definisane i podeljene uloge.

Istražitelji su utvrdili da je organizator bio 28-godišnji stanovnik Pirana, a njemu su pomagali odbegli vodiči i prevoznici koji su vršili transport stranaca sa slovenačko-hrvatske granice u Italiju.

Prema Jurićevim rečima, istražitelji su u Portorožu prošle srede sproveli dve kućne istrage.

Uhapsili su troje osumnjičenih koji su do tada još bili na slobodi te su ovom prilikom zaplenili manju količinu droge i jedan pištolj.

Oni su prikupili dovoljno dokaza za podnošenje krivičnih prijava za najmanje 24 krivična dela koja uključuju prelaske državne granice te jedno krivično delo trgovine drogom i nedozvoljenog posedovanja oružja.

Prevoznici su toko bekstva skrivali migrante u delovima vozila, a neki od pomagača su ih prijavili policiji.

Istražitelji procenjuju da je najmanje 150 stranaca, većinom državljana Sirije, Iraka, Irana, Eritreje i Afganistana nezakonito prešlo ili pokušao ilegalno da pređe slovenačko-hrvatsku granicu preko spomenute zločinačke organizacije.

Jurić je rekao da je istražni sudija za 10 osumnjičenih odredio šest mera kazne zatvora i jednu meru kućnog pritvora.

Protiv dvojice osumnjicenih su podignute optužnice, dok se protiv jednog od osumnjicenih, državljanina Srbije, još uvijek traga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu