Evropski sud za ljudska prava: Negiranje Holokausta nije sloboda govora

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da negiranje Holokausta ne spada pod slobodu izražavanja koja je osigurana Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

Izvor: B92

Petak, 04.10.2019.

19:50

Evropski sud za ljudska prava: Negiranje Holokausta nije sloboda govora
Ilustracija: Depositphotos/suwannar1981.gmail.com

Nemac Udo Pastoers, bivši pokrajinski zastupnik neonacističke stranke NPD, u svojim govorima je 2010. negirao da se Holokaust ikada dogodio.

Sud u pokrajini Maklemburg-Pomeranija na severoistoku Nemačke osudio ga je 2012. jer je stalno koristio izraz "takozvani Holokaust".

"Osuđen je za namerno blaćenje jevrejskog naroda prema zakonima svoje zemlje u poštenom postupku", presudio je ECHR i odbacio njegovu žalbu.

Pastoers je tvrdio da uživa zaštitu prema članu 10. Evropske povelje o ljudskim pravima, koji je garant slobode izražavanja.

Ipak, sud u Strazburu je ocenio da su njegove izjave, u kojima je namerno govorio neistine kako bi ocrnio Jevreje, "neutemeljene i suprotne povelji na koju se poziva".

Sedam sudija ECHR-a presudu je donelo jednoglasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: