Jedni zadovoljno trljaju ruke, drugi viču: "Ovo je kapitulacija"

Rusija i evropske sile pozdravile su sporazum Kijeva i pobunjeničkih snaga u Donbasu u Ukrajini, ali su mnogi u toj zemlji sporazum odbacili kao kapitulaciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, File
Foto: Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, File

U sporazumu koji je potpisan u ponedeljak s pobunjenicima, Ukrajina, Rusija i evropski posrednici su se obavezali da budu održani izbori na istoku u tom regionu, gde već pet godina traje sukob između separatista i ukrajinskih snaga, u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi, navodi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je sporazum kao veliki korak ka rešenju konflikta, dok su ostali političari u toj zemlji ocenili da to otvara vrata "cementiranju" prisustva Rusije u regionu.

Zelenski insistira na tome da će lokalni izbori na istoku biti održani isključivo po zakonima Ukrajine i pošto ta zemlja vrati kontrolu nad svojim granicama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je postizanje sporazuma kao pozitivan korak ka primeni sporazuma iz Minska i najavio da će uskoro biti saopšten datum samita Normandijske četvorke, koju čine Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je još rano govoriti o mogućnosti ukidanja sankcija Rusiji, ali je pozdravila sporazum kao korak u pravom smeru.

S druge strane, bivši predsednik Petro Porošenko, koji je sada poslanik u parlamentu, izjavio je da je "ovo kapitulacije Ukrajine".

On je ocenio da je sporazumom Ukrajina upala u ruke Rusiji jer se obavezala da održi lokalne izbore, a nije dobila garancije da će ponovo uspostaviti kontrolu nad celom svojom granicom s Rusijom.

Nekoliko stotina ljudi, pretežno nacionalista, protestovalo je sinoć izpred predsedničke rezidencije u Kijevu i na Trgu nezavisnosti, poznarom kao Majdan, gde su održane prozapadne demonstracije pre šest godine.

Sporazum iz Minska, potpisan 2015. godine pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke, predviđa da Ukrajina vrati punu kontrolu nad svojom granicom sa Rusijom, ali tek nakon što regioni s većinskim ruskim stanovništvom dobiju široku autonomiju i održe lokalne izbore.

Odredbe sporazuma iz Minska o širokoj autonomiji naišle su na kritike u Ukrajini, što je bila prepreka za realizaciju sporazuma koji Zelenski sada pokušava da oživi.

strana 1 od 563 idi na stranu