Antivladini protesti u Iraku, dvoje mrtvih; nova era političke nestabilnosti?

Dva demonstranta ubijena su na protestima na jugu Iraka u utorak.

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2019.

22:37

Antivladini protesti u Iraku, dvoje mrtvih; nova era političke nestabilnosti?
Tanjug/AP Photo/Khalid Mohammed

Jedan demonstrant je ubijen u utorak u provinciji Zi Kar na jugu Iraka za vreme protesta na kojima se tražilo zaposlenje i bolje javne usluge, čime se broj mrtvih popeo na dvoje u današnjim protestima u toj zemlji.

Prvi demonstrant je poginuo u protestima u glavnom gradu zemlje, Bagdadu.

Bolnički zvaničnici izjavili su da je jedan demonstrant ubijen i oko 20 povređeno u okršajima sa antivladinim demonstrantima u južnom iračkom gradu Nasiriji, koji se nalazi oko 320 kilometara jugoistočno od Bagdada.

Kako navode zvaničnici takođe je povređeno 25 članova bezbednosnih snaga. Protesti podstaknuti ekonomskim razlozima izbili su u utorak u nekoliko gradova u zemlji pored Bagdada. Iračke snage su ispaljivale bojevu municiju, gumene metke, suzavac i koristili vodene topove da rasteraju demonstrante.

Sukobi su bili među najgorim u Bagdadu u više od godinu dana i naznaka da bi zemlju mogla da očekuje nova era političke nestabilnosti.

U demonstracijama u Bagdadu gde je više od hiljadu ljudi izašlo na ulice da traži radna mesta i funkcionalne javne službe jedna osoba je poginula a 200 je povređeno, rekli su irački zvaničnici.

Ovaj bilans je objavljen u zajedničkom saopštenju iračkih ministarstava unutrašnjih poslova i zdravlja posle višesatnih protesta u kojima su se demonstranti slili na glavni trg Tahrir, i kada je policija upotrebila bojevu municuju, gumene metke i suzavac da ih rastera. U saopštenju se navodi da je među 200 povređenih i 40 pripadnika bezbednosnih snaga. Poziva se na mir i uzdržanost posle, kako je opisano, delovanja "grupe izgrednika" među demonstrantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: