Sreda, 21.08.2019.

16:51

Ukrajinska pravoslavna crkva zabrinuta zbog SPC

Ukrajinska pravoslavna crkva izrazila je zabrinutost zbog pogoršanja položaja SPC u Crnog Gori i izrazila podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC.

Izvor: Tanjug

Ukrajinska pravoslavna crkva zabrinuta zbog SPC
Ilustracija: Depositphotos/ Eillen_1981

"Mi u Ukrajini s velikom tugom primamo vesti o pogoršanju položaja Pravoslavne crkve u CG. Vesti, koje do nas stižu, govore o opasnosti od nasilnog oduzimanja svetinja i rušenja pojedinih pokloničkih i molitvenih mesta, i još mnogo čega, što ne može da ne unosi nemir u naše duše i srca", izjavio je mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije.

U pismu mitropolitu crnogorsko-primorskom SPC Amfilohiju, on je ocenio da se "na žalost, sve to događa na fonu podrške pojedinih političara i drugih nacionalistički nastrojenih lica kojima je strana istinska priroda Crkve, kako bi Pravoslavlje u Crnoj Gori odvojili od drevne tradicije srpskog naroda".

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, Onufrije je podsetio da ni u Ukrajini ne prestaje "progon svetog Pravoslavlja koji podržavaju pojedini predstavnici ukrajinske države", tako da sveštenstvo i verni narod UPC prolaze kroz slična iskušenja.

UPC je pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: