Pomilovan gradonačelnik osuđen na smrt

Teheran -- Bivši gradonačelnik Teherana Muhamed ali Nadžafi, koji je osuđen na smrt zbog ubistva svoje supruge, ipak je izbegao smrtnu kaznu.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Abedin Taherkenareh
Ilustracija: EPA-EFE/ Abedin Taherkenareh

Nadžafi je izbegao kaznu posle poteza porodice njegove žene, saopštili su danas izvori bliski tom slučaju. Nadžafi (67) je 30. jula osuđen na smrtnu kaznu, jer je iz vatrenog oružja krajem maja u Teheranu ubio svoju drugu suprugu, 30 godina mlađu, Mitru Ostad.

U Iranu porodice žrtava mogu da traže smrtnu kaznu u skladu sa zakonom "kesas" (zakon odmazde), što je učinila porodica ubijene supruge. Međutim, brat pokojnice danas je saopštio da je njegova porodica odlučila da povuče tu meru kako bi Nadžafi bio pomilovan.

Bivši gradonačelnik Teherana će ipak ostati u zatvoru jer je osuđen na dve godine zatvora zbog nezakonitog posedovanja vatrenog oružja. Za sada se još ne zna da li će smrtna kazna biti preinačena u doživotni zatvor.

Njegov drugi brak sa mnogo mlađom ženom izazvao je skandal u iranskom društvu jer se oženio drugi put bez razvoda sa prvom suprugom, što je po iranskom zakonu dozvoljeno. Međutim, u Iranu poligamija nije dobro viđena iako Nadžafi tada nije prekršio zakon.

Nadžafi je poznati matematičar i univerzitetski profesor, koji je bio ekonomski savetnik predsednika Irana Hasana Rohanija i kasnije ministar prosvete. Izabran je za gradonačelnik Teherana u avgustu 2017. ali je podneo ostavku u aprilu 2018. nakon što su ga konzervativci kritikovali zbog prisustva na plesnoj predstavi učenica jedne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu