Indija usvojila Zakon: Kašmiru se oduzima status savezne države

Nju Delhi -- Parlament Indije izglasao je reorganizaciju i novu klasifikaciju država Džamu i Kašmir, čime će vlada u Nju Delhiju imati veću vlast nad spornim regionom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Reminder Pal Singh
Ilustracija: EPA-EFE/Reminder Pal Singh

Zakon koji je usvojio Donji dom indijskog parlamenta promeniće administrativni status Džamu i Kašmira iz države u saveznu teritoriju, prenosi CNN.

U indijskom sistemu vlade država imaju značajna ovlašćenja kada je reč o lokalnim pitanjima, ali kada je reč o saveznim teritorijama Nju Delhi ima više uticaja.

Prema zakonu, koji je usvojen sa 370 glasova "za" i 70 glasova "protiv", udaljeni planinski region Ladak, koji je trenutno deo Džamu i Kašmira, biće odvojen i pretvoren u saveznu teritoriju.

Gornji dom indijskog parlamenta usvojio je novi zakon juče. Kašmir je odavno kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju.

Napetosti su naročito eskalirale od petka, kada su lokalni indijski zvaničnici u delu Kašmiru pod vlašću Nju Delhija izdali upozorenje zbog mogućeg napadi ekstremističkih grupa sa sedištem u Pakistanu. Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali hiljade indijskih turista, hodočasnika i radnika napustile su region u panici.

Kašmir se nalazi na tromeđi između Indije, Pakistana i Kine, a svaka od te tri države ima kontrolu nad delom te nemirne oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu