Netanjahu postao premijer sa najdužim stažom u Izraelu

Benjamin Netanjahu postao je danas premijer sa najdužim stažom u Izraelu, premašivši rekord oca nacije Davida Ben–Guriona posle 56 godina.

Izvor: Beta
Podeli
Foto:  EPA-EFE/Ariel Schalit
Foto: EPA-EFE/Ariel Schalit

Netanjahu predvodi zemlju 13 godina i 128 dana (4.876 dana), dan duže od Ben-Guriona.

On je bio premijer od 1996. do 1999. i ponovo neprekidno od 2009. godine.

Kada je prvi put pobedio na izborima postao je najmladji izraelski premijer sa 46 godina.

On je takođe prvi izraelski lider rođen nakon stvaranja države Izrael 1948. godine, podseća Bi-Bi-Si (BBC).

Netanjahuova najnovija pobeda na izborima u aprilu ove godine pretvorila se u neuspeh jer mu nije pošlo za rukom da formira vladajuću koaliciju.

Taj zadatak poverio mu je predsednik Izraela Ruven Rivlin jer je izgledalo da za to ima najviše šansi, imajući u vidu veći broj poslanika koje su osvojile desničarske i verske partije.

Netanjahu se odlučio na nove izbore 17. septembra, pre saslušanja u oktobru, posle čega bi mogao biti optužen za korupciju.

On, međutim, tvrdi da nije ništa loše učinio i da je slučaj protiv njega politički motivisan.

Mnoge njegove pristalice smatraju da dobro rukovodi malom zemljom u nestabilnom regionu i da je zaslužan za diplomatske preokrete i ekonomski rast.

Kritičari navode da je demonizovao političke portivnike i arapsku manjinu svojim populizmom i da je često stavljao lične ambicije pre nacionalnog interesa, navodi Frans pres.

Netanjahu, lider konzervativne partije Likud ima reputaciju čvrstorukša u odnosu na izraelsko-palestinski mirovni proces.

Iako je delimično povukao izraelske snage iz Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali 1998. godine i predao veći deo tog grada Palestinskoj upravi on se protivi formuli "predaji zemlje za mir".

Netanjahu sada obećava da neće biti više evakuacije jevrejskih naseljnika ni jevrejskih naselja pod njegovom vladavinom, a ni Palestinci neće imati državu u punom smislu.

Od poslednjih pregovora sa palestinskim rukovodstvom Netanjahu je nastojao i uspeo da potisne na margine pitanje izraelske okupacije palestinskih teritorija.

U toj strategiji zdušno mu je pomagao predsednik SAD Donald Tramp.

Takodje je uspeo da uspostavi savezništva i ojača veze s arapskim zemljama naglašavajući da imaju zajedničkog neprijatelja, Iran.

"Dokazali smo da Izrael, mala zemlja na ivici Bliskog istoka, može postati velika sila u svetu", rekao je on u intervjuu za izraelske medije ove nedelje.

Netanjahu će se suočiti sa jakim izazovom političkih protivnika koji teže da ga smene na predstojećim izborima.

Na pitanje da li se Netanjahu i Ben-Gurion mogu porediti, profesor političkih nauka u penziji na Univerzitetu Bar-Ilan kraj Tel Aviva Šmuel Sandler je rekao AFP da je to vrlo teško jer su vladali u različita vremana i zbog ugleda heroja prvog izraelskog premijera.

"Tvorac države ostaje uvek iznad", rekao je profesor.

strana 1 od 492 idi na stranu