Fon der Lajen predstavila svoju viziju EU

Strazbur -- Ursula fon der Lajen kanditatkinja za predsednicu Evropske komisije predstavila je Evropskom parlamentu svoju viziju Evropske unije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/Patrick Seeger
Foto: EPA-EFE/Patrick Seeger

Njen plan podrazumeva EU angažovanu u borbi protiv klimatskih promena, posvećenu zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučniu u borbi za rodnu ravnopravnost. Evroposlanici će o njenoj nominaciji glasati danas popodne.

U govoru u Strazburu, Fon der Lajen predlaže još smelije ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova za 55 umesto 50 odsto do 2030. godine. Obavezala se i da će u prvih 100 dana na čelu Komisije dostaviti plan "Zeleni dogovor za Evropu" i evropski zakon o klimi, saopštio je Evropski parlament. Najavila je i plan za održive evropske investicije, uključujući delimičnu konverziju fondova Evropske investicione banke u "banku za klimu" kako bi se obezbedilo 1.000 milijardi evra ulaganja tokom deset godina.

Ona je istakla i da EU mora da uspostavi ekonomiju koja služi ljudima u čemu "svako mora da nosi deo tereta". To se, kako je navela, odnosi i na tehnološke džinove koji posluju u Evropi i još ne plaćaju njenim građanima za pristup ljudskom i društvenom kapitalu EU.

Rekla je da se protiv nasilja nad ženama treba odlučno boriti i da će zato tražiti da se to nasilje definiše kao zločin u evropskim ugovorima i da se paralelno završi pristupanje EU Istanbulskoj konvenciji.

Fon der Lajen je istakla posvećenost vladavini prava kao evropskoj vrednosti i najavila da namerava da uspostavi mehanizam za monitoring na nivou EU uz postojeće mere. Ona je naglasila da te evropske vrednosti uključuju i dužnost spasavanja života na moru koja treba da se uvede u "humanu graničnu policiju". Iskazala je podršku "novom paktu o migraciji i azilu" i reformi Dablinske konvencije, dodavši da namerava da poveća snage Fronteksa na 10.000 ne do 2027, već do 2024. godine.

Govoreći o evropskoj demokratiji, Fon der Lajen je najavila organizaciju "Konferencije za Evropu" počev od 2020. na svake dve godine gde će građani imati vodeću i aktivnu ulogu.

Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije ukazala je da je potrebno ojačati sistem "špicenkandidata", odnosno izbora vodećih kandidata za ključne EU funkcije, kao i da treba razmotriti mesto transnacionalnih lista na budućim evropskim izborima.

strana 1 od 16 idi na stranu