Utorak, 09.07.2019.

17:10

Evropa pozvala Iran da odustane od kršenja sporazuma

Tri zemlje EU koje su potpisnice sporazuma o iranskom nuklearnom programu pozvale su Teheran da odustane od aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

Izvor: Beta/AFP

Evropa pozvala Iran da odustane od kršenja sporazuma
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Francuska, Nemačka i Velika Britanija su zatražile hitan sastanak zajedničke komisije predviđene sporazumom kako bi se rešile nesuglasice među potpisnicama dogovora, navodi se u zajedničkom saopštenju te tri zemlje, kojima se pridružila šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Iranske vlasti su navele da žele da ostanu u okvirima sporazuma i zbog toga treba tako i da deluju i odustanu od aktivnosti" koje nisu u skladu sa sporazumom, navodi se u saopštenju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Iran počeo da obogaćuje uranijum iznad dozvoljenog ograničenja od 3,67 odsto.

Iran je pored toga zapretio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma "za 60 dana" ukoliko se ne pronađe rešenje i ne ispune iranski zahtevi.

Iranske mere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: