Meta: Ne podležite provokacijama

Albanski predsednik Ilir Meta pozvao je građane Albanije da sačuvaju smirenost i da ne podležu provokacijama tokom “izbora socijalista”.

Izvor: B92

Subota, 29.06.2019.

11:52

Meta: Ne podležite provokacijama
EPA-EFE/Malton Dibra

Meta sutrašnje lokalne izbore naziva "izbori socijalista" otkako ih je otkazao, a koje vladajuća Socijalistička partija ipak namerava da održi.

"Situacija je jasna, i po izbornom zakonu i po Ustavu. Novi ustavni datum za lokalne izbore je 13. oktobar 2019. godine", rekao je Meta.

"Kada je reč o 30. junu, treba da poštujemo sugrađane koji će izaći na ove socijalističke izbore i da se ne konfontiramo s njima”, navodi se u njegovoj poruci koju prenosi portal a1on.

Kako ističe albanski predsednik, građani treba da ostanu smireni i razumni, i da ne podležu nikakvim provokacijama, jer bi to išlo u prilog onima koji žele da legitimišu svoje držanje zemlje kao taoca i instiraliranje jednopartijskog režima.

“Konfrontacija i nasilje nisu u interesu Albanije i njene evropske budućnosti, a posebno našem građanskom suživotu, u svakoj porodici, u svakom naselju, u svakom selu i u našem društvu”, istakao je on.

On je naglasio da će tokom sutrašnjih nelegalnih izbora socijalisti glasati sami, da će sami prebrojati svoje glasove, i daodao da “svi Albanci zajedno, demokratkim putem, tajno, slobodno i fer će birati 13. oktobra”.

Podsetimo, albanski predsednik Meta nakon što je 8. juna ukazom otkazao lokalne izbore prvobitno zakazane za 30. jun, juče je potpisao novi ukaz o održavanju lokalnih izbora 13. oktobra.

Aktuelni premijer Albanije, Edi Rama, poručio je albanskom predsedniku da će izbori biti održani 30. juna, i nastavio sa izbornom kampanjom koja je sinoć okončana izbornim mitingom u Valoni.

Protiv sutrašnjih izbora je i ujedinjena opozicija, na čelu s Demokratskom strankom, koja nedeljama protestuje zahtevajući ostavku premijera Rame i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: