Agijus: Karadžića moraju da prihvate, a drugostepena presuda Mladiću do kraja 2020.

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Karmel Agijus, doputovao je u Sarajevo.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.06.2019.

07:15

Agijus: Karadžića moraju da prihvate, a drugostepena presuda Mladiću do kraja 2020.
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

Agijus učestvuje na Četvrtoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Stop genocidu i negiranju holokausta", koju organizuju Udruženje žrtava i svedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa u Bosni i Hercegovini.

Za njega je to, kaže, veoma značajan događaj s obzirom na temu konferencije, koja je posebno relevantna u ovom trenutku u regionu, a ponovo će u BiH doći 11. jula, povodom komemoracije u Srebrenici.

U opširnom intervjuu za Radio Sarajevo, Agijus kaže da ga duboko zabrinjava to što, kako kaže, u BiH i u Srbiji, 25 godina nakon počinjenih zločina, i dalje postoji kultura upornog negiranja genocida.

To se, kaže, javlja u mnogim oblicima i posebno je prisutno u političkom diskursu, medijima, zakonodavstvu i obrazovnom sistemu. "U ovom trenutku se čak čini da neki lideri i neki sektori društva ulažu zajedničke napore kako bi aktivno iskoristili to negiranje. Protiv toga se mora boriti.

Prihvatanje istine o onome što se desilo je ključno za svako društvo koje želi da razume sebe i događaje iz prošlosti, i koje istinski želi da ide napred", kaže Agijus. Misli da negiranje i revizionizam ne ugrožavaju samo osećaj pravde za žrtve, njihove porodice i društva u kojima žive, nego i demokratiju i pravne procese u širem smislu.

"Mislim da je to u regionu trenutno najveća pretnja pomirenju i dugotrajnom miru. Borba protiv negiranja nije samo bitka za pravdu nego je od presudnog značaja za bezbednu, mirnu i naprednu budućnost", naveo je.

Agijus, međutim, nije mogao da komentariše meritum pravosnažne presude u predmetu protiv Radovana Karadžića. Na insistiranje da komentariše presudu, Agijus kaže: "Još jednom, ne želim da komentarišem meritum presude. Međutim, želim da naglasim da sudije Mehanizma i, ranije, sudije MKSJ-a i MKSR-a, donose odluke isključivo na osnovu dokaza koji su im predočeni i merodavnog prava u konkretnom predmetu.

Na pitanje kada se može očekivati prebacivanje Karadžića u državu u kojoj će izdržavati kaznu i u kojoj državi bi je mogao izdržavati, Agijus kaže da kao predsednik Mehanizma, ima odgovornost da odluči gde će osuđena osoba izdržavati kaznu.

"Za donošenje te odluke ne postoji propisani vremenski rok. Međutim, Pravilnik o postupku i dokazima Mehanizma predviđa da se prebacivanje osuđene osobe u državu u kojoj će izdržavati kaznu obavi što je pre moguće.

"Trenutno nije poznato u kojoj će zemlji Karadžić izdržavati kaznu. Mogu vas, ipak, informisati da će kaznu izdržavati u jednoj od evropskih zemalja koje su potpisale sporazum s Ujedinjenim nacijama u vezi s izdržavanjem kazni koje je izrekao Mehanizam ili jedan od sudova koji su mu prethodili", rekao je.

Dodao je da u postupku određivanja države u kojoj će se kazna izdržavati, uzima u obzir niz informacija, koje uključuju spremnost relevantne države da prihvati osuđenu osobu, kao i mišljenje osuđene osobe.

A na pitanje kada se može očekivati donošenje drugostepene presude u predmetu protiv Ratka Mladića, Agijus kaže da očekuje da će taj predmet biti završen i da će drugostepena presuda biti donesena do kraja 2020. godine.

Agijus je početkom godine preuzeo funkciju predsednika Mehanizma i kaže da će mu glavni prioritet biti da obezbedi da se preostale sudske funkcije Mehanizma, kao što su ponovno sudjenje u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića koje je u toku, te žalbeni postupak u predmetu protiv Ratka Mladića, odvijaju efikasno i pravovremeno, bez ugrožavanja redovnog sudskog postupka i osnovnih prava na pravično suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: