Blic: Saslušanja čelnika OVK posle sastanka u Parizu

Sve su glasnije najave da bi uskoro na saslušanju trebalo da se nađu Daut Haradinaj, Hašim Tači i Kadri Veselji, piše današnji " Blic".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ
Ilustracija: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

O podizanju optužnica protiv Albanaca pred Specijalnim sudom za zločine tzv. OVK nad Srbima i nealbancima govori se još od osnivanja tog suda, u decembru 2016. .

Ipak, konkretan potez još nije povučen, a izvor lista iz diplomatskih krugova kaže da su se, između ostalog, čekala tumbanja unutar suda.

"Prva saslušanja su već trebalo da se dogode, a sada se spominje opcija da bi mogli da uslede nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula. Pitanje je da li će na listi pozvanih biti i kosovski premijer Haradinaj. Informacije su dvojake, prve govore da neće, jer su svedoci kji bi mogli da progovore o njegovim zločinima nestali sa lica zemlje, dok druge govore da svedoka ima, ali u inostranstvu i da bi moglo da se nađe načina da se dođe do njih, kaže Blicov izvor.

Tim povodom, list je kontaktirao Specijalni sud u Hagu, a na pitanje zašto još nisu podignute optužnice i da li je njihov izostanak proizvod političkog pritiska, portparol suda Kristofer Benet za Blic je kazao da je Specijalno tužilaštvo nezavisna institucija i da nad njihovom istragom nema političkog uticaja.

"Sprovodimo najopsežniju istragu i ne raspravljamo o rokovima za moguće optužnice", poručio je on.

O tome ko bi mogao da se nađe na optuznicama, nije želeo da razgovara.

"Specijalizovano tužilaštvo ne daje informaciju niti o istrazi, niti o mogućim optužnicama iz političkih, pravnih i etičkih razloga", rekao je Benet.

strana 1 od 114 idi na stranu