Neko je zapalio vatru u moru skupe nafte i sakrio šibicu

Šire područje Persijskog zaliva odavno je "zapaljivo", ali ne samo zbog nafte kojom to područje obiluje, ali svakako i zbog nje, ocenjuje Euractiv.jutarnji.hr.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

12:03

Neko je zapalio vatru u moru skupe nafte i sakrio šibicu
Tanjug/AP Photo/ISNA

Reč je o delu Indijskog okeana, koji razdvaja Iran od Arapskog poluostrva i ima površinu od 233.000 km². Na istoku dolazi u kontakt sa Omanskim zalivom preko Ormuskog moreuza, a zemlje koje izlaze na njega su: Iran, Irak, Kuvajt, Saudijska Arabija, Bahrein, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Na tom "parčetu" ratovalo se više puta poslednjih godina: između Iraka i Irana, u Kuvajtu, u Iraku, a poslednji put otkako je predsednik SAD Donald Tramp otkazao ugovor s Iranom o ograničenju upotrebe nuklearne tehnologije u toj zemlji, koja preti Izraelu, a Izrael podseća da ima rakete i ne poriče da ima nuklearne bombe, ocenjuje hrvatski portal.

"Igrati se vatrom u toj barutani više je nego opasno, a potpaliti vatru pa sakriti šibice više je nego neodgovorno", ističe se dalje u tekstu i dodaje da se izgleda baš to dogodilo u četvrtak kada su po vestima, ne baš jasnim i pomalo protivrečnim, u Omanskom zalivu napadnuta dva tankera s iranskom naftom za Japan, nekim slučajem baš poslednjeg dana četvorodnevne posete japanskog premijera Šinzo Abea Iranu.

Japanski premijeri nisu viđeni u Tehranu od 1979, a Abe je pokušao da potraži kompromis s Vašingtonom, jer je Tramp preskočio i oštetio i EU i Japan. Svega mesec dana pre tog poslednjeg incidenta u istim vodama sabotirana su četiri saudijska tankera.

"Neko udara po džepu i pazi, za sada, da ne stradaju ljudi", ističe Euractiv.jutarnji.hr.

Pročitajte još i:

- Situacija se zaoštrava: Amerika poslala razarač

-Mornari videli "leteće objekte"; SAD: Snimljeno, napad minama; Iran: Sabotaža FOTO/VIDEO

-"Slažemo se sa SAD, to je bio Iran. Radili su to i ranije"

-Pompeo okrivio Iran za napad na naftne tankere

-Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog napada na tankere

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: