Vučić: Voleli bismo da Tramp malo promeni stav; Palmer: Želimo ukidanje taksi

Obraćajući se medijima nakon sastanka s visokim zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, Vučić izjavio da bi voleo da Tramp malo promeni stav o KiM.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

11:23

Vučić: Voleli bismo da Tramp malo promeni stav; Palmer: Želimo ukidanje taksi
Tanjug, Dragan Kujundžija

Prema njegovim rečima, s Palmerom je razgovarao najviše o Kosovu, kao i o položaju Srba na KiM, ali i o interesima Srbije u celini. "Zahvalan sam SAD na podršci SAD na putu Srbije ka evrointegracijama", kazao je predsednik Srbije, koji je preko Palmera još jednom pozvao predsednika Amerike da poseti Srbiju.

"Najviše smo razgovarali o Kosovu, ali bilo je reči i o našim bilateralnim odnosima, koji su na uzlaznoj putanji, i mogu biti samo bolji, ne lošiji. Nastavljamo dobru vojno- ekonomsku saradnju, posebno s Gardom iz Ohaja, s NATO-om imamo dobru saradnju. Zahvalan sam što SAD poštuju našu vojnu neutralnost jer je Srbija vojno neutralna", kazao je Vučić na konferenciji za medije.

"Naši razgovori nisu nikad laki i jednostavni, ali da budem iskren otvorenost i korektnost tih razgovora je mnogo značajniji nego kako se u tokom tog razgovora neko oseća", poručio je Vučić.
Tanjug, Dragan Kujundžiæ
U tom smislu, objasnio je Vučić, jasno je da Palmer nije saglasan sa stavovima Srbije, isto kao što ni “Srbija ne peva od sreće” kada je reč o stavovima SAD.

Takođe, predsednik Srbije pozvao je još jednom predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Srbiju, jer je, kako je rekao, malo zemalja u kojima će Tramp za prvi i eventualni drugi mandat imati takvu podršku.

"Znamo da ne možemo da očekujemo da će promeniti stav o Kosovu ali ono čemu se nadamo i što vas molimo da mu prenesete jeste da se nadamo nešto balansiranijem odnosu prema tom pitanju koji bi bio povoljniji za Srbiju", dodao je Vučić.

S druge strane, Palmer je rekao da će u Srbiji razgovarati s predstavnicima američkih kompanija o posledicama koje trpe zbog taksi koje je uvela Priština.

"SAD nastavljaju da podržavaju dijalog, predvođen EU, koji vodi ka normalizaciji odnosa. Važno je da taj dijalog otvori put ka EU i Kosovu i Srbiji. Vidim da su takse prepreka, mi želimo da se ukinu i da se obe strane vrate za pregovarački sto, čime će se otvoriti mogućnost prosperita", istakao je Palmer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: