Sreda, 29.05.2019.

08:51

Neverovatno objašnjenje KFOR-a: Juče malo tenzija, svi sve znali, mi se ne mešamo... VIDEO

Portparol KFOR-a kaže da je jučerašnja akcija specijalnih jedinica kosovske policije regularna, a da su u stvari najveća pretnja miru političari i mediji.

Izvor: B92, Prva

Neverovatno objašnjenje KFOR-a: Juče malo tenzija, svi sve znali, mi se ne mešamo... VIDEO
Screenshot/TV Prva

Na pitanje kakva je jutros situacija na Kosovu, Vičenco Graso kaže da je situacija pod kontrolom. „Juče je bilo malo tenzija, ali na svu sreću one su ostale na izolovanim lokacijama i završene su tokom dana, tako da moram da kažem da je mirno“, kazao je on, tokom uključenja u Jutarnji program TV Prve.

Upitan uz čiju dozvolu su specijalne snake Kosova upale na sever Kosova i na brutalan način sprovodile nasilje nad Srbima, Graso kaže da je ono što se dogodilo juče policijska operacija, izvedena nakon izdavanja naloga za hapšenje od kosovskog tužilaštva.

„Operacija je sprovedena u više opština, uključujuči i opštine na severu. Što se tiče odobrenja, kosovska policija snosi potpunu odgovornost za sprovođenje vladavine prava. I kada sprovode te dužnosti, oni to rade bez dodatne dozvole“, objašnjava portparol komande KFOR-a.
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu
Upitan da li je istina da su mađarski pripadnici KFOR-a hteli da reaguju kada su videli kako kosovski specijalci postupaju s lokalnim stanovnišštvom, Graso kaže da ta informacija nije u potpunosti tačna.

„To se nije desilo. Mađarski bataljon je deo KFOR-a i nije došlo do pokušaja intervencije bez odobrenja KFOR-a. Oni su bili spremni da intervenišu, ali nisu pokušali da intervenišu“, objasnio je Graso.

Na konstataciju da se iz jučerašnjih snimaka moglo zaključiti da je KFOR, koji je stajao iza pripadnika specijalnih jedinica, a ne između njih i naroda, čuvao leđa specijalcima, Graso ponavlja da su pripadnici KFOR-a pratili situaciju i da se nisu mešali jer jučerašnje akcije nemaju veze sa mandatom KFOR-a.

„U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše preti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovde skoro 20 meseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća pretnja po mir i stabilnost je izazvana retorikom koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome učestvuju“, smatra Graso.

Na pitanje da li bi i u kojoj situaciji KFOR juče reagovao i zaštitio Srbe, Graso nije dao konkretan odgovor: „Mi smo treća linija odgovora. Radila je kosovska policija i završili akciju tokom dana bez velikih problema, osim onoga u Zubinom Potoku, tako da ako kosovska policija ne traži našu intervenciju, mi nećemo intervenisati. Osim ako situacija nije izuzetno loša, da preti miru i stabilnosti.“

Rekao je i da je komanda KFOR-a konstantno pratila situaciju kao i da je postojala razmena informacija, „Bili smo u kontaktu čak i sa srpskim vlastima. Svi su bili unapred obavešteni o operacijama i nije bilo iznenađenja“, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: