A u Hrvatskoj pobedila ultradesničarka, poznata po antisrpskim stavovima

Zagreb -- Hrvatska ultradesničarka Ruža Tomašić, poznata po antisrpskim stavovima, ponovo je na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj osvojila najviše glasova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Lista Samostalne demokratske srpske stranke ostala je ispod izbornog praga.

Hina prenosi da je, prema privremenim rezultatima Državne izborne komisije, nakon prebrojanih glasova sa 99,25 odsto biračkih mesta, Tomašićeva osvojila 69.167 glasova, odnosno 76,56 odsto onih koji su dati listi Hrvatskih suverenista.

Navodi se da je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dobila 22,70 odsto glasova, što je lošiji rezultat nego pre pet godina, kada je HDZ, doduše u koaliciji u kojoj je tada bila i Tomašićeva, osvojio 41,42 odsto glasova.

Vodeća opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) Hrvatske je osvojila 18,69 odsto glasova, takođe manje nego na izborima 2014. godine, kada su imali 29,93 odsto.

Navodi se da su treći po rezultatu Hrvatski suverenisti Tomašićeve sa 8,49 odsto, Nezavisna lista Mislava Kolakušića osvojila je 7,87 odsto, Živi zid 5,67 odsto, a Amsterdamska koalicija 5,22 odsto glasova.

Hina navodi da su među listama koje su ostale ispod izbornog praga od pet odsto Most sa osvojenih 4,67 odsto, lista Marijane Petir koja je dobila 4,42 odsto glasova, lista Nezavisnih za Hrvatsku i Hrvatske stranke prava sa 4,36 odsto, a iza njih je SDSS s osvojenih 2,67 odsto i druge liste.

strana 1 od 133 idi na stranu