Dugoročna vremenska prognoza za čitavu Evropu: Stižu paklene vrućine, ali i vremenske nepogode

Meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu u kojoj piše da većem delu Evrope prete opasni toplotni talasi, dok jugoistočnu Evropu očekuju jake oluje.

Izvor: B92, 24 sata.hr

Utorak, 21.05.2019.

16:59

Dugoročna vremenska prognoza za čitavu Evropu: Stižu paklene vrućine, ali i vremenske nepogode
Ilustracija: Depositphotos/VladisChern

Iako delovi Balkana neće biti imuni na toplotne talase, ekstremna vrućina biće ograničena, piše AccuWeather.

Dok će veći deo Evrope biti pod udarom sušnog vremena i toplotnih talasa, većem delu jugoistočne Evrope prete jake grmljavine i oluje. To se posebno odnosi na područje Dalmacije, ali i južne delove kopnene Hrvatske. Severnom Jadranu. srednjoj Hrvatskoj i Slavoniji prete duža razdoblja velikih vrućina i toplotnih talasa.

Oluje će povremeno zahvatiti i zapadni deo Balkanskog poluostrva te Italiji doneti nestabilno vreme.

"Oluje će doneti velik broj munja, bujične poplave i orkanske vetrove te tuču. Najjače oluje mogle bi dovesti i čak do stvaranja tornada. Ovakve jake oluje očekuju se najviše tokom poslepodnevnih i večernjih sati. Najveću opasnost doneće orkanski vetrovi, tuča i bujične poplave", upozoravaju iz AccuWeathera.

Opasni toplotni talasi protezaće se od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske. Vrućine će početi u junu, te napominju i kako će vrućina biti dugotrajnija nego prošlog leta.

Požari će pretiti severu Portugala, severu Španije kao i delu Alpa - zaključuju meteorolozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: