"Poljska falsifikuje istoriju"

Poljske vlasti sistematski falsifikuju istoriju Drugog svetskog rata, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.03.2019.

17:54

EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Ministarstvo tvrdi da se to vidi po njihovim namerama da organizuju događaje u znak sećanja na godišnjicu izbijanja rata bez ruskih predstavnika

"Mi smo zbunjeni odlukom poljske administracije da se organizuju događaji povodom 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata kao sastanak sa sadašnjim 'saveznicima i partnerima' Varšave - EU i NATO članicama i stranama u projektu Istočnog partnerstva EU", navelo je Ministarstvo, preneo je TAS.

Takođe je istaknuto da organizatori ovih događaja ignorišu logiku istorije pravdajući ovaj format sastanaka nekim aktuelnim realnostima.

Nasuprot neospornom i odlučnom doprinosu naše zemlje za poraz Hitlera i oslobođenje Poljske od nacista, Rusi nemaju mesta u ovom formatu, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Jasno je da je odluka da se ovaj događaj načini privatnim još jedna manifestacija toga da poljska administracija ima iskrivljeni pogled na svet, navodi ruski MIP.

Da bi zadovoljili prolazne političke ciljeve, oni sistematski falsifikuju istoriju Drugog svetskog rata i posleratne ere, stoji u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Neka to ostane na njihovoj savesti", zaključilo je rusko Ministarstvo.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da je saznalo sa "zaprepašćenjem" da Poljska namerava da obeleži godišnjicu početka Drugog svetskog rata 1939. samo u prisustvu članica EU, NATO i nekoliko bivših republika Sovjetskog saveza.

Pres-služba poljskog predsednika Andžeja Dude u izjavi za Frans pres navela je da ključna odrednica za te pozive nije istorijska nego savremena.

"Te dramatične događaje Poljska će obeležiti sa zemljama sa kojima danas radi za mir u svetu zasnovanom na principima međunarodnog prava", naveo je taj izvor.

Pre nego što je nacistička nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine Moskva i Berlin su se dogovorili da podele istočnu Evropu prema tajnoj odredbi nemačko-sovjetskog pakta potpisanoj u avgustu 1939. godine.

Kao saveznik Hitlera Sovjetski savez je napao Poljsku 17. septembra 1939. i okupirao deo njene teritorije pre nego što je Nemačka izvela iznenadni napad na Moskvu 22. juna 1941. godine.

Rusija istovremeno redovno insistira na isticanju ogromnih žrtava koje Sovjetski savez dao u ratu protiv Hitlera. Prema procenama, 27 miliona Sovjeta, civila i vojnika je poginulo tokom Drugog svetskog rata, u pobedi koja je izvor velikog ponosa za Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: