Četvrtak, 21.03.2019.

17:54

"Poljska falsifikuje istoriju"

Poljske vlasti sistematski falsifikuju istoriju Drugog svetskog rata, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Beta

"Poljska falsifikuje istoriju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

soap

pre 5 godina

Ovde većina komentatora gleda odnose Poljaka i Rusa kroz naočare NATO - Rusija sukoba i potpuno zanemaruju činjenicu da su Poljaci i Rusi ratovali mnogo puta u svojoj istoriji i da se i vole koliko mi i Albanci. NATO je tu samo nadogradnja na vekovnu mržnju između Poljaka i Rusa.

B.Živković

pre 5 godina

Očigledno je da više niko ne poštuje istorijske činjenice. Posle Drugog Svetskog rata je održano suđenje nacističkim zločincima u Nirnbergu. Nikada nijedan sovjetski vojnik nije osuđen za ratne zločine. Na kapitulaciji u Berlinu glavni čovek zadužen za poštovanje protokola je bio sovjetski maršal Rokosovski, inače Poljak po nacionalnosti. On je tada imao veći značaj od svih savezničkih komandanata, pa čak i od maršala Žukova po direktnoj naredbi Staljina. Pobednik u Drugom Svetskom ratu je bio SSSR i maršal Staljin i svi su morali da prihvate uslove koje je Staljin postavio saveznicima. Uostalom, Staljin nikada nije ni "izašao" sa sovjetske teritorije osim krajem 1943.godine u Teheranu, ali je i tada čak i američki predsednik Ruzvelt boravio u sovjetskoj ambasadi, a na Jaltu i u Potsdam i ranije u Moskvu su dolazili "na noge" Staljinu i Čerčil i Ruzvelt i Truman a i svi ostali. Zbog ovakvog falsifikovanja istorije fašisti su ponovo zavladali većim delom Evrope i sveta.

Ja-Magarac

pre 5 godina

A da li je veliki "prijatelj" Tusk iz Poljske pozvao predstavnika Srbije. To je vece pitanje od toga da li je pozvao Staljinove potomke koji su streljali po Katinskoj šumi. Da li ce "prijatelji" pozvati svog velikog "prijatelja" Vucica? U slucaju da je "prijatelj" uopste pozvan, da li ce stajati nasuprot Poglavnice Grabar Kitarovic i uvazenog Predsednika Republike Tacija? Mislim da nece biti ni pozvan. Toliko o preko 1 miliona srpskih zrtava, odn. 1,7 miliona jugoslovenskih zrtava stradalih u 2. Sv. ratu, koje nismo - kao Srbi - morali ni da imamo, ali smo u tom ratu bili da bi se borili zajedno sa poljskim, engleskim i ruskim "prijateljima". Od prijateljstva - boli glava...

Eldorado

pre 5 godina

1. Nemci i Rusi nisu bili saveznici u WW2, jedino zajedničko im je bila dokumentacija o međusobnom nenapadanju.
2. Katinska šuma je "odgovor" na 1921g. i 300.000 ubijenih Rusa od strane Poljaka.
3. Niko u istoriji nije ponizio Poljake kao što su Nemci. Oni su za njih bili "životinje koje govore", govorili su kako su zaostali i da im nije mesto u Evropi.
4. Može se reći da je mržnja prema Rusima postala neka vrsta trenda, ali da nije bilo njih vi danas ne biste pisali komentare ovde!
"GENERALPLAN OST"!
Plan je bio da se pola slovena pobije a pola zarobi u ropstvo. Mi smo im bili jedni od "miljenika" po tom pitanju.

@King Roger
Ali, sa druge strane, da nije bilo Rusa ti danas ne bi pisao taj komentar. Tvoji preci bi bili ubijeni od strane preteče današnjeg NATO-a.

Pozdrav

ahm

pre 5 godina

@Zadrigo
Naravno, izmisljotina o poljskim zlocinima nad Rusima.
Poljaci branili Varsavu u tom ratu, pa krivi sto su je odbranili :)
Inace, u Katinskoj sumi su pobijeni uglavnom oficiri mladji od 35 godina, pa me zanima jel ti zaista tvrdis da su oni ubijali Ruse kada su imali 10-15 godina?
Staljin je imao SAVEZ sa Hitlerom. Sporazum o nenanpadanju je jedno, a ugovor o podeli istocne Evrope je vec savez jer dogovaraju ko ce koga da okupira

marks

pre 5 godina

A zasto Poljaci zovu Nemce na obelezavanje 80 godina od pocetka Drugog svetskog rata kada se zna da su pobili sest miliona Poljaka .Zar to malo nije cudno

Blurred lines

pre 5 godina

"Te dramatične događaje Poljska će obeležiti sa zemljama sa kojima danas radi za mir u svetu zasnovanom na principima međunarodnog prava"
Svi znamo kako je lepo mirotvorisao "Milosrdni anđeo" devedesetih. Ali, hajde da zanemarimo ukus u izboru partnera sa kojima Poljska radi za mir u svetu. Hajde da stavimo na stranu i to ko je kome šta uradio za vreme, do i posle II Svetskog Rata - a bilo je zločina na svim stranama, zato je to rat - doduše na nekim neuporedivo više nego na onim drugim, ali to nije naša tema. Hajde da sagledamo situaciju iz drugog ugla. Ako se radi o komemoraciji povodom godišnjice početka II Svetskog rata, zašto onda nisu pozvani predstavnici svih onih zemalja koje su doprinele pobedi? Ako je pozvana Nemačka, zašto nije, recimo, Srbija? Japan? Jeste da je Japan bio na strani Rajha, al' kad se već zove Nemačka... Sigurno da nije toliko teško osigurati im smeštaj negde; Varšava ipak ima te kapacitete. Nije li malo sumnjivo što su jedine pozvane zemlje, osim članica EU i NATO, one koje su teritorijalno bliske Rusiji? Poljska je sama izjavila da razlozi za ovakve pozivnice nisu istorijski, već savremeni. Možda ruski zvaničnici opravdano sumnjaju na taj zatvoreni sastanak koji su pomenuli. Možda ćemo uskoro čitati o novim Nato bazama negde na istoku. Možda me poljski političari neće iznenaditi i ispostaviće se da su im, kao i našima, osetljiva nacionalna i istorijska pitanja oruđe za manipulisanje, a ne pravi razlog. To su, uostalom, manje-više i sami izjavili.

J.

pre 5 godina

Nazalost traze neprijatelja na pogresnoj strani i tom zamenom teza samo sebi prave stetu. 
Njihov pravi neprijatelj je na zapadu a ne na istoku.
(Nemanja)
Taj " neprijatelj" je od njih načinio vrlo pristojnu zemlju za život.

OPC

pre 5 godina

@(Igor, 21. mart 2019 21:40)
Poenta? Poenta je da nema nevinih niti krivaca. Jači tlači. Poljaci ne mrze Ruse zato što su ih "tlačili" vekovima, već zato što su ih onemogućili da oni budu ta imperija koja će tlačiti po Istočnoj Evropi. A početkom 17. veka je upravo tako izgledalo. Poljska-Litvanija moćna i u usponu, Rusija slabašna sa tri puta manje stanovnika. Poljska zauzima Moskvu i postavlja Rusima vladare. Planira se prevođenje pravoslavaca u katoličanstvo (kao što je prethodno unijom u Lublinu urađeno sa Belorusima i Ukrajincima), a onda Kuzma Minjin diže ustanak i proteruje Poljake. Otada pa do danas Rusija je sve jača i sve veća, Poljska sve manja i sve beznačajnija. E, to je koren ove mržnje, a ne nekakvo tlačenje u Drugom svetskom ratu ili posle. Kao što je koren Sovjetske "agresije" 1939. na Poljsku prethodna poljska agresija na Rusiju 1921. i pripajanje ukrajinskih i beloruskih teritorija. SSSR 1939. zauzima samo onaj deo "poljske" teritorije koji je većinski naseljen Ukrajincima i Belorusima. Pre rata Belorusi i Ukrajinci su činili skoro 30% stanovništva Poljske, danas su Poljaci 99%, zahvaljujući proterivanju Nemaca iz bivših delova Pruske. Naravno, uz pomoć Rusa, ali tada im to nije smetalo.

Pragmatic

pre 5 godina

Imaju razloga da se ne vole i jedni drugima su oci kopali kad god su stigli. U kontekstu novih dogadjaja Poljska je glavni americki eksponent u Evropi. Pomocu Poljaka Ameri kontrolisu i Rusiju i Nemacku. Za uzvrat Poljaci zadnjih 20 godina imaju imoresivan ekonomski rast. Skoro kao mi za vreme Tita kad smo rekli ne Staljinu.
Zbog ovakvih stvari Brisel pokusava da centralizuje EU.

Gile

pre 5 godina

Možda su oni voleli da ih vi ne oslobadjate? Moža su želeli da budu sledeći u redu za istrebljenje posle Jevreja? A moža jednostavno ne žele da imaju posla sa Rusima koji su ih istovremeno napali sa fašistima te 1939.

Sone

pre 5 godina

17.09.1939. SSSR je napao Poljsku i Rumuniju. Varšavski ustanak su sovjeti vojaerski odgledali na par desetina kilometara od Varšave.
(Zoran S. Cvetković, 21. mart 2019 19:30)

Ako je Poljska potpisala kapitulaciju 16.09.1939 i suverenitet predala u ruke Nemaca kako je moguce da Rusija napadne Poljsku 17-tog odnosno dan kasnije ? Od 1939 do oslobodjenja Poljske od strane Crvene Armije su Poljaci imali odredjenu tarifu po ulovljenom Jevreju, vecinu logora smrti u Poljskoj i minoran pokret otpora (u poredjenju sa nama beznacajan). Kada je Crvena armija uz pomoc domaceg komunistickog pokreta otpora oslobodila polovinu Poljske onda Britanci organizuju ustanak u Varsavi sa planom da Poljake iz Londona proglase za legitimnu vladu Poljske. Rusi su pravilno postupili, hocete da stvorite dojam kako ste se sami oslobodili - izvolite pa se oslobodite. Nikada okupirani ne diktira tempo oslobodiocu jer oslobodilac zrtvuje ljude, transportuje tehniku i napada kada on odluci da je spreman. Licemerstvo najgore vrste je prica "zasto Rusi nisu jurisali i pored 0.25 mil dotadasnjih gubitaka pri oslobodjenju Poljske dodali jos 50000". Ili se oslobadjajte sami ili cekajte da Crvena Armija (do tada poginulo 20mil Rusa) odluci kada je spremna da sa sto manjim gubicima oslobodi Varsavu.
P.S. Pokazite makar zrno tolerancije pa objavite komentar koji ne prati modu "zli Rusi vs slobodan svet"

Dzordz

pre 5 godina

@realno "Rusi nisu bili na pravoj strani na pocetku rata"...
Bili su, bili su na pravoj strani: na svojoj strani. Svako gleda svoje interese, zar ne?

Zoran

pre 5 godina

a sto zovu Nemacku?
(jedan, 21. mart 2019 21:16)

Jer je Nemacka raskrstila sa zlocinackom nacistickom prosloscu a Rusija se ponosi svojim zlocinima. Da Putin zeli da dodje, pokloni se u Katinskoj sumi 22,000 ubijenih Poljskih vojnika koje je poubijala sovjetska vojska, izvini se ili makar nazove podelu poljske jednim od najcinicnijih zlocina u 20 veku, uvek bi bio i on dobrodosao. Ali Putin bi da se ponosi Sovjetskim uspesima a da izbegava zlocine. Nde ide to tako. Svet moze bez takve Rusije.

fk

pre 5 godina

Moj otac, njegovi roditelji i mnogi drugi beogradjani, svedoci ulaska Rusa (Sovjeta?) u Bg '45 su bili svedoci toga da su se cesto ponasali jezivo (pljacke, silovanja...), (Milan, 21. mart 2019 19:56)

Kako tvoj otac ne zna da je Crvena armija, sa jedinicama NOP-a usla u Beograd 1944 godine , a ne 1945.

Konkretno oslobodjenje Beograda je 20 oktobra 1944 godine.

posteni janjicar

pre 5 godina

Prvo je Poljska sa Nemackom (i Majarskom) komadala Cehoslovacku
(Dragan, 21. mart 2019 18:56)


To je jedna poluistina (vise neistina nego polu) koja se uporno provlaci. Radi se o manjim pogranicnim spornim oblastima i o granici koja nikad nije bila granica, tj. nikad nije postignut dogovor i potpisan ugovor. Povrh svega, radi se o krajevima koji su, u etnickom pogledu pretezno poljski i koji su i prema teritorijalnoj podeli u vreme Austro-Ugarske bili poljski. Naime, kad su nekon 1.Sv.Rata formirane te drzave, obe su iskazale pretenzije na te krajeve, ali, dok je Poljska bila zauzeta na ratom na istoku, protiv Rusije (u kom je morala da brani i Varsavu), cehoslovacka vojska je upala s ledja i okupirala ih. Kasnije su Poljaci uzvratili, doslo je do rata, nesto su povratili, a onda se front stabilizirao. Potpisano je primirje
(Cehoslovacka je imala jako zaledje u silama Antante), ne i mir i ostao je status quo. To je, dakle, bila demarkaciona linija, ne i granica. Kad su Nemci upali da bi komadali Cehoslovacku, Poljaci su, dakle, samo povratili ono sto su smatrali svojim. Da nisu usli oni, to bi i tako uzeli Nemci. U cemu je problem?

jedan

pre 5 godina

Volim Ruse ali realno tada su Hitler i Staljin podelili Poljsku. Zasto bi ih zvali na proslavu?
(KPJ SFRJ, 21. mart 2019 18:06) a sto zovu Nemacku?

znaš ti dobro koji

pre 5 godina

SSSR nije ratovao protih Hitlera zbog pravde i slobode nego sto ih je ovaj napao.
(Dragan, 21. mart 2019 18:56)

A ko je to ratovao protiv Hitlera samo "zbog pravde i slobode"? Protiv Hitlera su ratovali oni čije interese je ugrozio. Oni koji su mu bili saveznici, opet, bili su to radi interesa i privilegija koje im je to savezništvo donosilo. Ali, moraš biti toliki beskrupulozni lažov i nitkov, pa napisati da je SSSR "ratovao protiv Hitlera"! Prijatelju, Nemci su napali Poljsku, Čehoslovačku...pa i SSSR, nije ih napao Hitler. Ali tvoja propaganda ima za cilj aboliranje Nemaca od zločina neviđenih razmera, skrivajući ih iza pojma "Hitler" ili opet neki drugi kažu "nacisti". Tako i kod nas kažu da su ustaše napravile zločin nad Srbima, Jevrejima i Romima, izbegavajući da izgovore istinu da su to uradili Hrvati i muslimani. Nisu SAD ušle u rat u Evropi protiv Nemaca "zbog pravde", nego zbog interesa koji bi im bili ugroženi Nemačkom pobedom u evropskom sukobu.
Ti nisi napisao ovu besmislicu "zbog istorijske istine", nego zbog antiruske propagande danas, za neke današnje interese, ne zbog "pravde i slobode". Pa i samo poljsko rukovodstvo otvoreno kaže da ovu proslavu prave u skladu sa današnjim interesima, a ne u skladu sa istorijskim činjenicama. No, tebi to nije bitno, važno je zapeniti kao besan ker u svojoj iracionalnoj mržnji prema Rusiji i ruskom narodu. Zbog svojih laži nemate problem sa stidom i osećajem griže savesti, prodajete ono što se nekad zvalo moralom i ličnim integritetom, za napojnicu iz britanske ambasade.

Igor

pre 5 godina

@horse
Poenta!? Palili bi mi Stambol da smo mogli. Poljaci su bili malo veci zalogaj od nas. Uostalom, Poljaci su spasli Evropu od Osmanlija, sprecili Osmanlije da osvoje Bec. To sto su znali da pokazu zube, ne menja cinjenicu da su Rusi agresori koji su vekovima terorisali Poljake i ostale drzave istocne Evrope.

oxydant

pre 5 godina

Ključna ličnost velike ljudske klanice u Evropi tokom Drugog svetskog rata
(WW2) bio je "Veliki vođa otadžbinskog rata" - J.V.Staljin.Staljin je,(naravno uz Hitlera) dokaz koliko apsolutna (neograničena) vlast diktatora može biti katastrofalna po sopstveni,a naravno i druge narode.Hitler se ne bi usudio da napadne ni Poljsku,a kamoli SSSR,da ga Staljin (opsednut teritorijama) svojim glupim odlukama i kukavičlukom nije naprosto "navukao" da napadne Poljsku,a potom i SSSR.

horse

pre 5 godina

Sto su za nas bili Turci to su za Poljake Rusi!
(Neno, 21. mart 2019 18:48)
Ајде? Пољаци су два пута палили Москву , кад су Срби палили Стамбол?

Zemljoradnik

pre 5 godina

Sve priče i komentari u vezi Poljske i Poljaka padaju u vodu onog časa kada je sklopljen Pakt o nenapadanju između Poljske i Nemačke 1934.godine.
(B.Živković, 21. mart 2019 20:09)
- Sve samo da se opravda baćuška Rus. Pa 1934-te nije bilo ni “r” od rata. Zašto zemlje koje imaju tako burnu prošlost kao Nemačka i Poljska ne bi u miru potpisivale pakt o nenapadanju? Šta je tu loše. Nemačka kreće u ratni pohod tek 1938, najpre mirno “pripajanje” Austrije, pa zatim manje mirno “pripajanje” Čehoslovačke. Pakt Rusije i Nemačke o podeli Poljske nastupa 1939, a kasnije iste godine napadom na Poljsku i počinje rat. Potpuno drugačiji kontekst Nemačko-Ruskog pakta. Razumljivo je da Poljaci ne zovu Ruse na ovo obeležavanje. To bi bio krajnji apsurd. Naravno, početak rata je posebna priča. Nemerljiva uloga Rusije u pobedi nad fašozmom je sasvim druga priča. To niko ne spori.

Pročitaj prvo

pre 5 godina

Volim Ruse ali realno tada su Hitler i Staljin podelili Poljsku. Zasto bi ih zvali na proslavu? 
(KPJ SFRJ, 21. mart 2019 18:06) a sto zovu Nemacku?
(jedan, 21. mart 2019 21:16)

Pres-služba poljskog predsednika Andžeja Dude u izjavi za Frans pres navela je da ključna odrednica za te pozive nije istorijska nego savremena.

Zadrigo

pre 5 godina

Interesantno je koliko ljudi ovde pominje Katinsku sumu. Katinska suma je bila odgovor na masovni pokolj crvenoarmejskih zarobljenika na kraju rusko-poljskog rata 1921. kada su Poljaci jednostavno pobili 300 hiljada zarobljenih Rusa. Rusi su 20 godina kasnije izdvojili nacionalistički nastrojene oficire i vojnike koji su u tome učestvovali i likvidirali ih. Slažem se da nije trebalo, trebalo je da likvidiraju sve Poljake koji su prebegli na njihovu teritoriju, a preko 300 hiljada Poljaka se u Crvenoj Armiji borili sa Nemcima do kraja rata. Nemacka i SSSR nisu nikada bili saveznici, samo su imali ugovor o nenapadanju, kao i Poljska i Nemacka uostalom. To nije saveznistvo, vec samo javna objava da ja ne diram tebe ako ti ne diras mene. Koliko taj ugovor vredi videli smo 1939. kada je Nemacka napala Poljsku, ili dve godine kasnije, kada je napala SSSR.

king_of_the_north

pre 5 godina

nesporno je da su Rusi imali najveci doprinos ,zavrsetku drugog svetskog rata ,isto tako je nesporno da su na pocetku istog tog rata ,napad na Poljsku 1939 ,bili Nemački saveznici u deobi iste te Poljske

No7

pre 5 godina

Poljaci su ljuti na Ruse jer su pocetak rata zapoceli na strani Nemaca a cilj je prvenstveno bila podela Poljske. Sta se kasnije desilo ne opravdava prethodnu ideologiju... niti moze retroaktivno da je ponisti.
(Dalibor, 21. mart 2019 20:39)

Aha, ok, ne opravdava.
Ali ima tu jedna mala stvar, a to je činjenica da nije bilo Rusije i rusa svi bi mi sada živeli u fašističkim zemljama a od poljaka bi ostalo samo sećanje na njih da su nekad davno na prostoru evrope živeli i postojali.
Da nije rusa, ne bi bilo ni ovih poljskih političara koji im se protive na svakom koraku!

ime

pre 5 godina

Ne pocinje istorija rusko- poljskih odnosa u Katinskoj sumi.
Vec davnasnjom dominacijom jednih nad drugima. U oba pravca.
Poljaci su u jednom trenutku cinili vise stete nego Mongoli i Tatari.
Rusi im nisu zaboravili i znali su uzvratiti.
I tako u krug.

B.Živković

pre 5 godina

Sve priče i komentari u vezi Poljske i Poljaka padaju u vodu onog časa kada je sklopljen Pakt o nenapadanju između Poljske i Nemačke 1934.godine.

Dalibor

pre 5 godina

Poljaci su ljuti na Ruse jer su pocetak rata zapoceli na strani Nemaca a cilj je prvenstveno bila podela Poljske. Sta se kasnije desilo ne opravdava prethodnu ideologiju... niti moze retroaktivno da je ponisti.

salijeri

pre 5 godina

Milenijum mržnje i ratova, drugi svetski je samo jedan u nizu njihovih međusobnih obračuna.
Greota, dva najveća slovenska naroda da se toliko istrebljuju...

Mislim, greota je i da se bilo koji narodi istrebljuju, da se razumemo.

мики

pre 5 godina

Nije sve tako crno-belo, kao Nemci losi a Rusi dobri.
(max, 21. mart 2019 19:22)

не може бити више црно бело. апсолутно су Совјети били бело а Немци црно у контексту другог светског рата.

falkoon

pre 5 godina

Poljska zaboravlja da je uz Hortijevu Madjarsku bila avangarda antisemitizma pre drugog svetskog rata i da je ucestvovala u podeli zemlje koja je pala kao druga zrtva nacista,Cehoslovacke.Sa druge strane je SSSR trazio da sklopi sporazum sa zapadnim zemljama i cak od iste te Poljske trazio da njegove trupe prodju kroz poljsku teritoriju u slucaju napada na Cehoslovacku,sto su svi odbili.Pakt Ribentrop Molotov je cist odlaganje Hitlera kome nije trebao rat na dva fronta, on je svakako planirao da napadne Staljina kad zavrsi sa Francuskom.Uostalom komunisti su se protiv fasizma borili u Spaniji.

Miki

pre 5 godina

Ne zaboravimo na Varsavski ustanak 1944. u kome Crvena armija mirno stoji nadomak Varsave gde Nemci masakriraju pobudjenje Poljake. 85% grada je unisteno od strane Nemaca planski kao odmazda. 250.000 civila je poginulo! Sovjeti (prvenstveno Staljin) su namerno hteli da izgube antikomunisticke snage kako bi Staljin posle imao svoju marionetu u istocnoj Evropi.

Ode jedan okupator kako bi, navodno pod plastom slobode, dosao drugi.

blok

pre 5 godina

Dva bliska naroda su nažalost u trajnom sukobu još od 1658. kada su poslednji put pokušali da se ujedine (kao Komonvelt Poljske, Litvanije i Muskovije). Rezultat u nepočinstvima jednih prema drugima je otprilike 7:2 za Ruse. Poljska je dominirala u 16. i 17. veku, i iskoristila raspad Carske Rusije 1918-1922. Rusi su parčali Poljsku sa Nemcima u 18. veku, dominirali u 19. veku, a u 20. veku se "istakli" 1939, sa Katinskim masakrom, pa sa perfidnim zaustavljanjem na Visli dok su se Poljaci na drugoj obali u Varšavi dizali ustanak. Nemci su uništili 90% grada. Potom je usledila komunistička dominacija, ali i intervencija 1981. Poljaci su narod koji je propatio i više od Rusa. Za neupućene Srbe, i pored politike, dva naroda su kulturno i tradicionalno bliskija nego mi i Rusi. Mnogo više znaju jedni o drugima i upućeniji su jedni na druge.

marko

pre 5 godina

Ne mogu da stanem na stranu Ruske izjave. Rusi su poljacima vise naneli stete nego Nemci. Poljaci su jako ponosan narod i najbolje znaju koje su zrtvu podneli pri podeli Poljske izmedju Hitlera i Staljina.

King Roger

pre 5 godina

Da i zaborave sta su im rusi radili za vreme 2.sv.rata ali posle 1945 do raspada SSSR su ih svo vreme ugnjetavali.A kad su usli u EU i NATO odjednom poceli da se dizu.Pa niko nije lud da bude sa rusima i sa takvom propalom drzavom i ideologijom osim domacih rusofila.

Glavni arhivator

pre 5 godina

Jako je zanimljiva ta Poljska, niko ne pominje kada je Nemačka uz punu sagalsnost Londona i Pariza razbila Čehoslovačku, Poljska je takođe zauzela deo teritorije, o tome se ne govori danas uopšte.

@@@

pre 5 godina

Koliko su samo licemerni Rusi, neverovatno! Oni su OKUPIRALI deo Poljske u dogovoru s Hitlerom, preko 20 000 poljskih oficira su zlocinacki streljali u Katinskoj sumi, u dogovoru s Hitlerom su osvajali po Evropi (Litvanija, Letonija, Estonija, Finska...) i sada im nije jasno zasto ih Poljaci ne zovu na proslavu!? Pa zato sto su okupirali Poljsku 1939 drzali je pod svojim terorom jos 45 godina POSLE rata. Eto zasto.

max

pre 5 godina

Ako su zvali Nemacku na pocetak rata trebali su i Rusiju. Ipak su je obe zemlju napale 1939. Ali oni to mogu Rusima da nabijaju, Nemce precutkuju. To su bili neki Nacisti, pali sa Marsa
(Vladica, 21. mart 2019 18:21)

Oprastas onome ko ti se izvinio. Nemacka se izvinila a Rusija nije. Bili su isti, razlika je bila samo sto je Nemacka preterala pokusavajuci da osvoji celu Evropu a Rusija je uspela da se zauzda i osvoji samo dobar deo Istocne Evrope. Nije sve tako crno-belo, kao Nemci losi a Rusi dobri.

Dragan Nis

pre 5 godina

@Neno
Ocigledno ne poznajes istoriju. Procitaj malo o "smutnim vremenima" i Poljsko-litvanskoj uniji na prelazu iz 16.tog u 17.vek. Mozda ce ti biti onda jasno zasto su rusi takvi kavi su prema zapadnim susedima.

zoran

pre 5 godina

Malo mi je cudna ova istorija od komentatora pa zar poljske zrtve nisu mahom jevreji?Zar nije izrael optuzio poljsku da su ucestvovali u holokaustu?Sta se desilo sa ceskom samo godinu pre toga?

Hammer

pre 5 godina

Sto su za nas bili Turci to su za Poljake Rusi!
(Neno, 21. mart 2019 18:48)


Potpuno netačno, prva ruska država - Kijevska Rusija propala je pred najezdom Mongola i njihove Zlatne horde, a tome je doprinelo nejedinstvo ruskih kneževina i česti Poljski upadi i stalni napadi na iste. Svo ono što je uledilo posle toga je samo kontinuitet njihovih loših međusobnih odnosa još iz tog vremena.

Čika Dule

pre 5 godina

Sve se odvija po scenariju koji je potpisao Zbignjev Bžežinski, ali opet su potcenili Ruse. Uspon moći kreatora "globalizacije" omogućava im da na istorijske činjenice gledaju kao na švedski sto i uzimaju samo ono što im odgovara.
Kad su presušile Rokfelerove bušotine, počelo je sa uvođenjem "demokratije" širom sveta.

Aleksandar / Cirih

pre 5 godina

Pre nego što je Nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine Moskva i Berlin su se dogovorili da podele Poljsku! Nakon što je Nemačka napala Poljsku 01. septembra 1941 Sovjetski Savez je napao Poljsku 17. septembra 1939 i okupirao deo njene teritorije! I šta je tu sporno? Zašto se Moskva buni? Napali su Rusi Poljake sa leđa isto onako kao nas Bugari 1915!

Milan

pre 5 godina

Sa poljske tacke gledista Rusi i ne izgledaju tako ružičasto
(Maximus, 21. mart 2019 18:37)

Ni sa madjarske, ceske, slovacke, rumunske, litvanske, letonske, finske, estonske, bugarske, moldavske,.... ne izgledaju ruzicasto. A nije kraj spiska.

Moj otac, njegovi roditelji i mnogi drugi beogradjani, svedoci ulaska Rusa (Sovjeta?) u Bg '45 su bili svedoci toga da su se cesto ponasali jezivo (pljacke, silovanja...), dajuci sebi za pravo da naplate to oslobadjanje kako oni misle da treba. Zataskano je zbog dobrih veza KPJ sa Moskvom, ali ipak hvala Titu sto nam je njihovu cizmu skinuo sa vrata '48, koji god da su mu motivi bili. Njegova cizma je bila puno, puno laksa. Da, i pored Golog i slicnih stvari, ipak puno laksa.

Firenze

pre 5 godina

Poljsku su rasturali i jedni i drugi. Na kraju krajeva,jadni narodi koji su pali pod SSSR. Unakazili su ih. Pogledajte Čehe npr.rugali smo im se na ljetovanju,a dok smo mi prije 130 godina bili 89% nepismeni,kod njih je toliki broj bio pismen. Nije se islo studirati u Beograd niti Zagreb,vec u Prag i Beč. Tja...

Rile

pre 5 godina

Dosta naših ljudi ovde zna istoriju, ali ne znaju Poljake. Oni mrze Ruse više nego nemce../ Sa li sa razlogom ili ne, to može biti diskutabilno, ali je činjenica. Kad pogledaš. Hitler ih je napao, a Rusi zabili nož u ledja. Nacisti ih zlostavljali, mada uglavnom Jevreje, 5 godina. Rusi, posle toga sledećih 50.

Jorgos

pre 5 godina

Malo perspektive.

1) SSSR je u Poljskoj zauzeo teritorije gde su vecinu, oko dve trecine, cinili Belorusi i Ukrajinci. Teritoriju koja je Poljskoj pripadala tek 17 godina, i teritoriju koju je ona osvojila nasilno uz pomoc zapadnih saveznika.

2) Ti krajevi vise nisu vraceni Poljskoj, ali su Poljskoj dati zapadni krajevi koji su mozda istorijski poljski, ali koji su vekovima pre toga bili skoro cisto nemacki (Breslau/Vroclav).

3) Rusi nisu Poljacima ono sto su nama Turci. Sve do 17. veka su Poljaci bili agresori. Oni su ujedno i jedina vojska koja je osvojila i zapalila do temelja Moskvu.

Uprkos svemu tome, ako nista, onda zbog Katina razumem izostanak poziva.

Zoran S. Cvetković

pre 5 godina

17.09.1939. SSSR je napao Poljsku i Rumuniju. Varšavski ustanak su sovjeti vojaerski odgledali na par desetina kilometara od Varšave. Rusi su u Katinskoj šuni ubili preko 20.000 Poljaka. Pa šta očekuju? Bravo Poljaci. Kada će Srbi da kažu šta su Crvenoarmejci radili po Srbiji? Nikad. Još jednom: Svaka čast Poljskoj, dočekali ste svojih pet minuta.

Dragan

pre 5 godina

Prvo je Poljska sa Nemackom (i Majarskom) komadala Cehoslovacku, pa je onda SSSR sa Nemackom komadao Poljsku i Rumuniju. I jedne i druge je Hitler posle napao i ojadio. SSSR nije ratovao protih Hitlera zbog pravde i slobode nego sto ih je ovaj napao.

smarko

pre 5 godina

neće biti da falsifikuju. nacisti i sovjeti su podelili poljsku i i jedni i drugi su ušli sa vojskom na “svoju” polovinu, dok su im zapadni “saveznici” okrenuli leđa. tako poljaci vide početak rata, i početak rata se ovde obeležava, a ne ko je na kraju učestvovao u pobedi.

logika

pre 5 godina

Rusija je dala veliki doprinos borbi protiv fasizma ali ova izjava Ruskog ministarstva da Poljska falsifikuje istoriju nije realna.Iako je SSSR zavrsio rat na strani saveznika on je u pocetku sklopio pakt o nenapadanju sa trecim rajhom i u najtezim trenucim po Poljsku vojsku kad je vodila ocajnicke borbe sa Nemcima,napala je sa ledja i podelila Poljsku izmedju sebe i Nemacke.Takodje SSSR nije ratovao sa Nemackom sve dok sami nisu bili napadnuti 1941 godine i do tada su u delu Poljske koji su kontrolisali sistematski unistavali Poljsku intelektualnu elitu i gradjansku klasu zeleci da izbrisu njen nacionalni identitet,za neupucene istrazite o Katinskom masakru.Cak i po zavrsetku rata SSSR je nastavio da drzi Poljsku pod okupacijom.Da ne pomislite da sam protiv Rusa dacu i podatak da je Poljska imala savez sa Francuskom u kome je stajalo da ako Nemacka napadne Poljsku ona treba da izdrzi taj napad dve nedelje i onda ce celokupna Francuska vojska izvrsiti invaziju na Nemacku koja u tom trenutku ima vrlo malo slobodnih vojnika za odbranu,Poljaci su izdrzali sest nedelja ali Francuzi nisu napali.Toliko o tradicionalnim saveznicima.

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Svaka cast Rujama na najvecoj zrtvi i doprinosu u WW2, ali kad je u pitanju Poljska, ne zna se ko je bio veci zlikovac. Poljaci ce zauvek pamtiti Katinsku sumu i ostale zlocine prema "nepodobnima".

butthole surfer

pre 5 godina

Britanci i Francuzi su sve činili da Hitler napadne SSSR. Staljin je nudio savez Britaniji i Francuskoj. Kada su odbili, dogovorio se sa Hitlerom.
Poljaci su kolateralna šteta.

Marcus Aurelius

pre 5 godina

To na koji nacin ste ih oslobodili odlicno znaju oni koji poznaju istoriju, na Vasem mestu bi ponudio izvinjenje umesto praznih prica i poluistina.

Nemanja

pre 5 godina

Velika steta i razocarenje postupkom Poljaka.
Tako veliki narod bogate istorije da dozvoli da bude izmanipulisan.

Nazalost traze neprijatelja na pogresnoj strani i tom zamenom teza samo sebi prave stetu.
Njihov pravi neprijatelj je na zapadu a ne na istoku.

Don Pablo

pre 5 godina

Poljaci su oduvek bili u delikatnom položaju.
Uvek su hteli da budu zapad ali su previše na istoku a susedi sa obe strane
su više nego nezgodni.
Ne bih im bio u koži jer se istorija nažalost često ponavlja.

...

pre 5 godina

Нисам љубитељ СССР-а, али улога Црвене армије је немерљива, заиста глуп потез Пољске

realno

pre 5 godina

Rusi sistematski zaboravljaju da su sa Hitlerom podelili Poljsku a kada im je okrenuo ledja su usli u rat.Obelezava se pocetak a ne kraj rata.Na pocetku nisu bili na pravoj strani

Bwana

pre 5 godina

Nikita Hruscov je izjavio što su nezavisni istoričari potvrdili da su ubistva krema poljske države (25 hiljada intelektualaca i oficira) 1940 godine od strane Sovjeta zločin. Neka Rusko zbunjeno ministarstvo spoljnih poslova udje u svoje arhive biće manje zbunjeni

Vladica

pre 5 godina

Ako su zvali Nemacku na pocetak rata trebali su i Rusiju. Ipak su je obe zemlju napale 1939. Ali oni to mogu Rusima da nabijaju, Nemce precutkuju. To su bili neki Nacisti, pali sa Marsa

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Svaka cast Rujama na najvecoj zrtvi i doprinosu u WW2, ali kad je u pitanju Poljska, ne zna se ko je bio veci zlikovac. Poljaci ce zauvek pamtiti Katinsku sumu i ostale zlocine prema "nepodobnima".

realno

pre 5 godina

Rusi sistematski zaboravljaju da su sa Hitlerom podelili Poljsku a kada im je okrenuo ledja su usli u rat.Obelezava se pocetak a ne kraj rata.Na pocetku nisu bili na pravoj strani

Vladica

pre 5 godina

Ako su zvali Nemacku na pocetak rata trebali su i Rusiju. Ipak su je obe zemlju napale 1939. Ali oni to mogu Rusima da nabijaju, Nemce precutkuju. To su bili neki Nacisti, pali sa Marsa

logika

pre 5 godina

Rusija je dala veliki doprinos borbi protiv fasizma ali ova izjava Ruskog ministarstva da Poljska falsifikuje istoriju nije realna.Iako je SSSR zavrsio rat na strani saveznika on je u pocetku sklopio pakt o nenapadanju sa trecim rajhom i u najtezim trenucim po Poljsku vojsku kad je vodila ocajnicke borbe sa Nemcima,napala je sa ledja i podelila Poljsku izmedju sebe i Nemacke.Takodje SSSR nije ratovao sa Nemackom sve dok sami nisu bili napadnuti 1941 godine i do tada su u delu Poljske koji su kontrolisali sistematski unistavali Poljsku intelektualnu elitu i gradjansku klasu zeleci da izbrisu njen nacionalni identitet,za neupucene istrazite o Katinskom masakru.Cak i po zavrsetku rata SSSR je nastavio da drzi Poljsku pod okupacijom.Da ne pomislite da sam protiv Rusa dacu i podatak da je Poljska imala savez sa Francuskom u kome je stajalo da ako Nemacka napadne Poljsku ona treba da izdrzi taj napad dve nedelje i onda ce celokupna Francuska vojska izvrsiti invaziju na Nemacku koja u tom trenutku ima vrlo malo slobodnih vojnika za odbranu,Poljaci su izdrzali sest nedelja ali Francuzi nisu napali.Toliko o tradicionalnim saveznicima.

Bwana

pre 5 godina

Nikita Hruscov je izjavio što su nezavisni istoričari potvrdili da su ubistva krema poljske države (25 hiljada intelektualaca i oficira) 1940 godine od strane Sovjeta zločin. Neka Rusko zbunjeno ministarstvo spoljnih poslova udje u svoje arhive biće manje zbunjeni

blok

pre 5 godina

Dva bliska naroda su nažalost u trajnom sukobu još od 1658. kada su poslednji put pokušali da se ujedine (kao Komonvelt Poljske, Litvanije i Muskovije). Rezultat u nepočinstvima jednih prema drugima je otprilike 7:2 za Ruse. Poljska je dominirala u 16. i 17. veku, i iskoristila raspad Carske Rusije 1918-1922. Rusi su parčali Poljsku sa Nemcima u 18. veku, dominirali u 19. veku, a u 20. veku se "istakli" 1939, sa Katinskim masakrom, pa sa perfidnim zaustavljanjem na Visli dok su se Poljaci na drugoj obali u Varšavi dizali ustanak. Nemci su uništili 90% grada. Potom je usledila komunistička dominacija, ali i intervencija 1981. Poljaci su narod koji je propatio i više od Rusa. Za neupućene Srbe, i pored politike, dva naroda su kulturno i tradicionalno bliskija nego mi i Rusi. Mnogo više znaju jedni o drugima i upućeniji su jedni na druge.

Jorgos

pre 5 godina

Malo perspektive.

1) SSSR je u Poljskoj zauzeo teritorije gde su vecinu, oko dve trecine, cinili Belorusi i Ukrajinci. Teritoriju koja je Poljskoj pripadala tek 17 godina, i teritoriju koju je ona osvojila nasilno uz pomoc zapadnih saveznika.

2) Ti krajevi vise nisu vraceni Poljskoj, ali su Poljskoj dati zapadni krajevi koji su mozda istorijski poljski, ali koji su vekovima pre toga bili skoro cisto nemacki (Breslau/Vroclav).

3) Rusi nisu Poljacima ono sto su nama Turci. Sve do 17. veka su Poljaci bili agresori. Oni su ujedno i jedina vojska koja je osvojila i zapalila do temelja Moskvu.

Uprkos svemu tome, ako nista, onda zbog Katina razumem izostanak poziva.

Marcus Aurelius

pre 5 godina

To na koji nacin ste ih oslobodili odlicno znaju oni koji poznaju istoriju, na Vasem mestu bi ponudio izvinjenje umesto praznih prica i poluistina.

Firenze

pre 5 godina

Poljsku su rasturali i jedni i drugi. Na kraju krajeva,jadni narodi koji su pali pod SSSR. Unakazili su ih. Pogledajte Čehe npr.rugali smo im se na ljetovanju,a dok smo mi prije 130 godina bili 89% nepismeni,kod njih je toliki broj bio pismen. Nije se islo studirati u Beograd niti Zagreb,vec u Prag i Beč. Tja...

Milan

pre 5 godina

Sa poljske tacke gledista Rusi i ne izgledaju tako ružičasto
(Maximus, 21. mart 2019 18:37)

Ni sa madjarske, ceske, slovacke, rumunske, litvanske, letonske, finske, estonske, bugarske, moldavske,.... ne izgledaju ruzicasto. A nije kraj spiska.

Moj otac, njegovi roditelji i mnogi drugi beogradjani, svedoci ulaska Rusa (Sovjeta?) u Bg '45 su bili svedoci toga da su se cesto ponasali jezivo (pljacke, silovanja...), dajuci sebi za pravo da naplate to oslobadjanje kako oni misle da treba. Zataskano je zbog dobrih veza KPJ sa Moskvom, ali ipak hvala Titu sto nam je njihovu cizmu skinuo sa vrata '48, koji god da su mu motivi bili. Njegova cizma je bila puno, puno laksa. Da, i pored Golog i slicnih stvari, ipak puno laksa.

horse

pre 5 godina

Sto su za nas bili Turci to su za Poljake Rusi!
(Neno, 21. mart 2019 18:48)
Ајде? Пољаци су два пута палили Москву , кад су Срби палили Стамбол?

...

pre 5 godina

Нисам љубитељ СССР-а, али улога Црвене армије је немерљива, заиста глуп потез Пољске

Sone

pre 5 godina

17.09.1939. SSSR je napao Poljsku i Rumuniju. Varšavski ustanak su sovjeti vojaerski odgledali na par desetina kilometara od Varšave.
(Zoran S. Cvetković, 21. mart 2019 19:30)

Ako je Poljska potpisala kapitulaciju 16.09.1939 i suverenitet predala u ruke Nemaca kako je moguce da Rusija napadne Poljsku 17-tog odnosno dan kasnije ? Od 1939 do oslobodjenja Poljske od strane Crvene Armije su Poljaci imali odredjenu tarifu po ulovljenom Jevreju, vecinu logora smrti u Poljskoj i minoran pokret otpora (u poredjenju sa nama beznacajan). Kada je Crvena armija uz pomoc domaceg komunistickog pokreta otpora oslobodila polovinu Poljske onda Britanci organizuju ustanak u Varsavi sa planom da Poljake iz Londona proglase za legitimnu vladu Poljske. Rusi su pravilno postupili, hocete da stvorite dojam kako ste se sami oslobodili - izvolite pa se oslobodite. Nikada okupirani ne diktira tempo oslobodiocu jer oslobodilac zrtvuje ljude, transportuje tehniku i napada kada on odluci da je spreman. Licemerstvo najgore vrste je prica "zasto Rusi nisu jurisali i pored 0.25 mil dotadasnjih gubitaka pri oslobodjenju Poljske dodali jos 50000". Ili se oslobadjajte sami ili cekajte da Crvena Armija (do tada poginulo 20mil Rusa) odluci kada je spremna da sa sto manjim gubicima oslobodi Varsavu.
P.S. Pokazite makar zrno tolerancije pa objavite komentar koji ne prati modu "zli Rusi vs slobodan svet"

OPC

pre 5 godina

@(Igor, 21. mart 2019 21:40)
Poenta? Poenta je da nema nevinih niti krivaca. Jači tlači. Poljaci ne mrze Ruse zato što su ih "tlačili" vekovima, već zato što su ih onemogućili da oni budu ta imperija koja će tlačiti po Istočnoj Evropi. A početkom 17. veka je upravo tako izgledalo. Poljska-Litvanija moćna i u usponu, Rusija slabašna sa tri puta manje stanovnika. Poljska zauzima Moskvu i postavlja Rusima vladare. Planira se prevođenje pravoslavaca u katoličanstvo (kao što je prethodno unijom u Lublinu urađeno sa Belorusima i Ukrajincima), a onda Kuzma Minjin diže ustanak i proteruje Poljake. Otada pa do danas Rusija je sve jača i sve veća, Poljska sve manja i sve beznačajnija. E, to je koren ove mržnje, a ne nekakvo tlačenje u Drugom svetskom ratu ili posle. Kao što je koren Sovjetske "agresije" 1939. na Poljsku prethodna poljska agresija na Rusiju 1921. i pripajanje ukrajinskih i beloruskih teritorija. SSSR 1939. zauzima samo onaj deo "poljske" teritorije koji je većinski naseljen Ukrajincima i Belorusima. Pre rata Belorusi i Ukrajinci su činili skoro 30% stanovništva Poljske, danas su Poljaci 99%, zahvaljujući proterivanju Nemaca iz bivših delova Pruske. Naravno, uz pomoć Rusa, ali tada im to nije smetalo.

Zadrigo

pre 5 godina

Interesantno je koliko ljudi ovde pominje Katinsku sumu. Katinska suma je bila odgovor na masovni pokolj crvenoarmejskih zarobljenika na kraju rusko-poljskog rata 1921. kada su Poljaci jednostavno pobili 300 hiljada zarobljenih Rusa. Rusi su 20 godina kasnije izdvojili nacionalistički nastrojene oficire i vojnike koji su u tome učestvovali i likvidirali ih. Slažem se da nije trebalo, trebalo je da likvidiraju sve Poljake koji su prebegli na njihovu teritoriju, a preko 300 hiljada Poljaka se u Crvenoj Armiji borili sa Nemcima do kraja rata. Nemacka i SSSR nisu nikada bili saveznici, samo su imali ugovor o nenapadanju, kao i Poljska i Nemacka uostalom. To nije saveznistvo, vec samo javna objava da ja ne diram tebe ako ti ne diras mene. Koliko taj ugovor vredi videli smo 1939. kada je Nemacka napala Poljsku, ili dve godine kasnije, kada je napala SSSR.

smarko

pre 5 godina

neće biti da falsifikuju. nacisti i sovjeti su podelili poljsku i i jedni i drugi su ušli sa vojskom na “svoju” polovinu, dok su im zapadni “saveznici” okrenuli leđa. tako poljaci vide početak rata, i početak rata se ovde obeležava, a ne ko je na kraju učestvovao u pobedi.

znaš ti dobro koji

pre 5 godina

SSSR nije ratovao protih Hitlera zbog pravde i slobode nego sto ih je ovaj napao.
(Dragan, 21. mart 2019 18:56)

A ko je to ratovao protiv Hitlera samo "zbog pravde i slobode"? Protiv Hitlera su ratovali oni čije interese je ugrozio. Oni koji su mu bili saveznici, opet, bili su to radi interesa i privilegija koje im je to savezništvo donosilo. Ali, moraš biti toliki beskrupulozni lažov i nitkov, pa napisati da je SSSR "ratovao protiv Hitlera"! Prijatelju, Nemci su napali Poljsku, Čehoslovačku...pa i SSSR, nije ih napao Hitler. Ali tvoja propaganda ima za cilj aboliranje Nemaca od zločina neviđenih razmera, skrivajući ih iza pojma "Hitler" ili opet neki drugi kažu "nacisti". Tako i kod nas kažu da su ustaše napravile zločin nad Srbima, Jevrejima i Romima, izbegavajući da izgovore istinu da su to uradili Hrvati i muslimani. Nisu SAD ušle u rat u Evropi protiv Nemaca "zbog pravde", nego zbog interesa koji bi im bili ugroženi Nemačkom pobedom u evropskom sukobu.
Ti nisi napisao ovu besmislicu "zbog istorijske istine", nego zbog antiruske propagande danas, za neke današnje interese, ne zbog "pravde i slobode". Pa i samo poljsko rukovodstvo otvoreno kaže da ovu proslavu prave u skladu sa današnjim interesima, a ne u skladu sa istorijskim činjenicama. No, tebi to nije bitno, važno je zapeniti kao besan ker u svojoj iracionalnoj mržnji prema Rusiji i ruskom narodu. Zbog svojih laži nemate problem sa stidom i osećajem griže savesti, prodajete ono što se nekad zvalo moralom i ličnim integritetom, za napojnicu iz britanske ambasade.

Dragan

pre 5 godina

Prvo je Poljska sa Nemackom (i Majarskom) komadala Cehoslovacku, pa je onda SSSR sa Nemackom komadao Poljsku i Rumuniju. I jedne i druge je Hitler posle napao i ojadio. SSSR nije ratovao protih Hitlera zbog pravde i slobode nego sto ih je ovaj napao.

ime

pre 5 godina

Ne pocinje istorija rusko- poljskih odnosa u Katinskoj sumi.
Vec davnasnjom dominacijom jednih nad drugima. U oba pravca.
Poljaci su u jednom trenutku cinili vise stete nego Mongoli i Tatari.
Rusi im nisu zaboravili i znali su uzvratiti.
I tako u krug.

ahm

pre 5 godina

@Zadrigo
Naravno, izmisljotina o poljskim zlocinima nad Rusima.
Poljaci branili Varsavu u tom ratu, pa krivi sto su je odbranili :)
Inace, u Katinskoj sumi su pobijeni uglavnom oficiri mladji od 35 godina, pa me zanima jel ti zaista tvrdis da su oni ubijali Ruse kada su imali 10-15 godina?
Staljin je imao SAVEZ sa Hitlerom. Sporazum o nenanpadanju je jedno, a ugovor o podeli istocne Evrope je vec savez jer dogovaraju ko ce koga da okupira

Glavni arhivator

pre 5 godina

Jako je zanimljiva ta Poljska, niko ne pominje kada je Nemačka uz punu sagalsnost Londona i Pariza razbila Čehoslovačku, Poljska je takođe zauzela deo teritorije, o tome se ne govori danas uopšte.

Ja-Magarac

pre 5 godina

A da li je veliki "prijatelj" Tusk iz Poljske pozvao predstavnika Srbije. To je vece pitanje od toga da li je pozvao Staljinove potomke koji su streljali po Katinskoj šumi. Da li ce "prijatelji" pozvati svog velikog "prijatelja" Vucica? U slucaju da je "prijatelj" uopste pozvan, da li ce stajati nasuprot Poglavnice Grabar Kitarovic i uvazenog Predsednika Republike Tacija? Mislim da nece biti ni pozvan. Toliko o preko 1 miliona srpskih zrtava, odn. 1,7 miliona jugoslovenskih zrtava stradalih u 2. Sv. ratu, koje nismo - kao Srbi - morali ni da imamo, ali smo u tom ratu bili da bi se borili zajedno sa poljskim, engleskim i ruskim "prijateljima". Od prijateljstva - boli glava...

Dragan Nis

pre 5 godina

@Neno
Ocigledno ne poznajes istoriju. Procitaj malo o "smutnim vremenima" i Poljsko-litvanskoj uniji na prelazu iz 16.tog u 17.vek. Mozda ce ti biti onda jasno zasto su rusi takvi kavi su prema zapadnim susedima.

jedan

pre 5 godina

Volim Ruse ali realno tada su Hitler i Staljin podelili Poljsku. Zasto bi ih zvali na proslavu?
(KPJ SFRJ, 21. mart 2019 18:06) a sto zovu Nemacku?

Don Pablo

pre 5 godina

Poljaci su oduvek bili u delikatnom položaju.
Uvek su hteli da budu zapad ali su previše na istoku a susedi sa obe strane
su više nego nezgodni.
Ne bih im bio u koži jer se istorija nažalost često ponavlja.

fk

pre 5 godina

Moj otac, njegovi roditelji i mnogi drugi beogradjani, svedoci ulaska Rusa (Sovjeta?) u Bg '45 su bili svedoci toga da su se cesto ponasali jezivo (pljacke, silovanja...), (Milan, 21. mart 2019 19:56)

Kako tvoj otac ne zna da je Crvena armija, sa jedinicama NOP-a usla u Beograd 1944 godine , a ne 1945.

Konkretno oslobodjenje Beograda je 20 oktobra 1944 godine.

marks

pre 5 godina

A zasto Poljaci zovu Nemce na obelezavanje 80 godina od pocetka Drugog svetskog rata kada se zna da su pobili sest miliona Poljaka .Zar to malo nije cudno

King Roger

pre 5 godina

Da i zaborave sta su im rusi radili za vreme 2.sv.rata ali posle 1945 do raspada SSSR su ih svo vreme ugnjetavali.A kad su usli u EU i NATO odjednom poceli da se dizu.Pa niko nije lud da bude sa rusima i sa takvom propalom drzavom i ideologijom osim domacih rusofila.

B.Živković

pre 5 godina

Očigledno je da više niko ne poštuje istorijske činjenice. Posle Drugog Svetskog rata je održano suđenje nacističkim zločincima u Nirnbergu. Nikada nijedan sovjetski vojnik nije osuđen za ratne zločine. Na kapitulaciji u Berlinu glavni čovek zadužen za poštovanje protokola je bio sovjetski maršal Rokosovski, inače Poljak po nacionalnosti. On je tada imao veći značaj od svih savezničkih komandanata, pa čak i od maršala Žukova po direktnoj naredbi Staljina. Pobednik u Drugom Svetskom ratu je bio SSSR i maršal Staljin i svi su morali da prihvate uslove koje je Staljin postavio saveznicima. Uostalom, Staljin nikada nije ni "izašao" sa sovjetske teritorije osim krajem 1943.godine u Teheranu, ali je i tada čak i američki predsednik Ruzvelt boravio u sovjetskoj ambasadi, a na Jaltu i u Potsdam i ranije u Moskvu su dolazili "na noge" Staljinu i Čerčil i Ruzvelt i Truman a i svi ostali. Zbog ovakvog falsifikovanja istorije fašisti su ponovo zavladali većim delom Evrope i sveta.

@@@

pre 5 godina

Koliko su samo licemerni Rusi, neverovatno! Oni su OKUPIRALI deo Poljske u dogovoru s Hitlerom, preko 20 000 poljskih oficira su zlocinacki streljali u Katinskoj sumi, u dogovoru s Hitlerom su osvajali po Evropi (Litvanija, Letonija, Estonija, Finska...) i sada im nije jasno zasto ih Poljaci ne zovu na proslavu!? Pa zato sto su okupirali Poljsku 1939 drzali je pod svojim terorom jos 45 godina POSLE rata. Eto zasto.

max

pre 5 godina

Ako su zvali Nemacku na pocetak rata trebali su i Rusiju. Ipak su je obe zemlju napale 1939. Ali oni to mogu Rusima da nabijaju, Nemce precutkuju. To su bili neki Nacisti, pali sa Marsa
(Vladica, 21. mart 2019 18:21)

Oprastas onome ko ti se izvinio. Nemacka se izvinila a Rusija nije. Bili su isti, razlika je bila samo sto je Nemacka preterala pokusavajuci da osvoji celu Evropu a Rusija je uspela da se zauzda i osvoji samo dobar deo Istocne Evrope. Nije sve tako crno-belo, kao Nemci losi a Rusi dobri.

Zoran S. Cvetković

pre 5 godina

17.09.1939. SSSR je napao Poljsku i Rumuniju. Varšavski ustanak su sovjeti vojaerski odgledali na par desetina kilometara od Varšave. Rusi su u Katinskoj šuni ubili preko 20.000 Poljaka. Pa šta očekuju? Bravo Poljaci. Kada će Srbi da kažu šta su Crvenoarmejci radili po Srbiji? Nikad. Još jednom: Svaka čast Poljskoj, dočekali ste svojih pet minuta.

marko

pre 5 godina

Ne mogu da stanem na stranu Ruske izjave. Rusi su poljacima vise naneli stete nego Nemci. Poljaci su jako ponosan narod i najbolje znaju koje su zrtvu podneli pri podeli Poljske izmedju Hitlera i Staljina.

zoran

pre 5 godina

Malo mi je cudna ova istorija od komentatora pa zar poljske zrtve nisu mahom jevreji?Zar nije izrael optuzio poljsku da su ucestvovali u holokaustu?Sta se desilo sa ceskom samo godinu pre toga?

Hammer

pre 5 godina

Sto su za nas bili Turci to su za Poljake Rusi!
(Neno, 21. mart 2019 18:48)


Potpuno netačno, prva ruska država - Kijevska Rusija propala je pred najezdom Mongola i njihove Zlatne horde, a tome je doprinelo nejedinstvo ruskih kneževina i česti Poljski upadi i stalni napadi na iste. Svo ono što je uledilo posle toga je samo kontinuitet njihovih loših međusobnih odnosa još iz tog vremena.

Nemanja

pre 5 godina

Velika steta i razocarenje postupkom Poljaka.
Tako veliki narod bogate istorije da dozvoli da bude izmanipulisan.

Nazalost traze neprijatelja na pogresnoj strani i tom zamenom teza samo sebi prave stetu.
Njihov pravi neprijatelj je na zapadu a ne na istoku.

Rile

pre 5 godina

Dosta naših ljudi ovde zna istoriju, ali ne znaju Poljake. Oni mrze Ruse više nego nemce../ Sa li sa razlogom ili ne, to može biti diskutabilno, ali je činjenica. Kad pogledaš. Hitler ih je napao, a Rusi zabili nož u ledja. Nacisti ih zlostavljali, mada uglavnom Jevreje, 5 godina. Rusi, posle toga sledećih 50.

No7

pre 5 godina

Poljaci su ljuti na Ruse jer su pocetak rata zapoceli na strani Nemaca a cilj je prvenstveno bila podela Poljske. Sta se kasnije desilo ne opravdava prethodnu ideologiju... niti moze retroaktivno da je ponisti.
(Dalibor, 21. mart 2019 20:39)

Aha, ok, ne opravdava.
Ali ima tu jedna mala stvar, a to je činjenica da nije bilo Rusije i rusa svi bi mi sada živeli u fašističkim zemljama a od poljaka bi ostalo samo sećanje na njih da su nekad davno na prostoru evrope živeli i postojali.
Da nije rusa, ne bi bilo ni ovih poljskih političara koji im se protive na svakom koraku!

salijeri

pre 5 godina

Milenijum mržnje i ratova, drugi svetski je samo jedan u nizu njihovih međusobnih obračuna.
Greota, dva najveća slovenska naroda da se toliko istrebljuju...

Mislim, greota je i da se bilo koji narodi istrebljuju, da se razumemo.

Eldorado

pre 5 godina

1. Nemci i Rusi nisu bili saveznici u WW2, jedino zajedničko im je bila dokumentacija o međusobnom nenapadanju.
2. Katinska šuma je "odgovor" na 1921g. i 300.000 ubijenih Rusa od strane Poljaka.
3. Niko u istoriji nije ponizio Poljake kao što su Nemci. Oni su za njih bili "životinje koje govore", govorili su kako su zaostali i da im nije mesto u Evropi.
4. Može se reći da je mržnja prema Rusima postala neka vrsta trenda, ali da nije bilo njih vi danas ne biste pisali komentare ovde!
"GENERALPLAN OST"!
Plan je bio da se pola slovena pobije a pola zarobi u ropstvo. Mi smo im bili jedni od "miljenika" po tom pitanju.

@King Roger
Ali, sa druge strane, da nije bilo Rusa ti danas ne bi pisao taj komentar. Tvoji preci bi bili ubijeni od strane preteče današnjeg NATO-a.

Pozdrav

butthole surfer

pre 5 godina

Britanci i Francuzi su sve činili da Hitler napadne SSSR. Staljin je nudio savez Britaniji i Francuskoj. Kada su odbili, dogovorio se sa Hitlerom.
Poljaci su kolateralna šteta.

мики

pre 5 godina

Nije sve tako crno-belo, kao Nemci losi a Rusi dobri.
(max, 21. mart 2019 19:22)

не може бити више црно бело. апсолутно су Совјети били бело а Немци црно у контексту другог светског рата.

falkoon

pre 5 godina

Poljska zaboravlja da je uz Hortijevu Madjarsku bila avangarda antisemitizma pre drugog svetskog rata i da je ucestvovala u podeli zemlje koja je pala kao druga zrtva nacista,Cehoslovacke.Sa druge strane je SSSR trazio da sklopi sporazum sa zapadnim zemljama i cak od iste te Poljske trazio da njegove trupe prodju kroz poljsku teritoriju u slucaju napada na Cehoslovacku,sto su svi odbili.Pakt Ribentrop Molotov je cist odlaganje Hitlera kome nije trebao rat na dva fronta, on je svakako planirao da napadne Staljina kad zavrsi sa Francuskom.Uostalom komunisti su se protiv fasizma borili u Spaniji.

Aleksandar / Cirih

pre 5 godina

Pre nego što je Nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine Moskva i Berlin su se dogovorili da podele Poljsku! Nakon što je Nemačka napala Poljsku 01. septembra 1941 Sovjetski Savez je napao Poljsku 17. septembra 1939 i okupirao deo njene teritorije! I šta je tu sporno? Zašto se Moskva buni? Napali su Rusi Poljake sa leđa isto onako kao nas Bugari 1915!

Miki

pre 5 godina

Ne zaboravimo na Varsavski ustanak 1944. u kome Crvena armija mirno stoji nadomak Varsave gde Nemci masakriraju pobudjenje Poljake. 85% grada je unisteno od strane Nemaca planski kao odmazda. 250.000 civila je poginulo! Sovjeti (prvenstveno Staljin) su namerno hteli da izgube antikomunisticke snage kako bi Staljin posle imao svoju marionetu u istocnoj Evropi.

Ode jedan okupator kako bi, navodno pod plastom slobode, dosao drugi.

J.

pre 5 godina

Nazalost traze neprijatelja na pogresnoj strani i tom zamenom teza samo sebi prave stetu. 
Njihov pravi neprijatelj je na zapadu a ne na istoku.
(Nemanja)
Taj " neprijatelj" je od njih načinio vrlo pristojnu zemlju za život.

Pragmatic

pre 5 godina

Imaju razloga da se ne vole i jedni drugima su oci kopali kad god su stigli. U kontekstu novih dogadjaja Poljska je glavni americki eksponent u Evropi. Pomocu Poljaka Ameri kontrolisu i Rusiju i Nemacku. Za uzvrat Poljaci zadnjih 20 godina imaju imoresivan ekonomski rast. Skoro kao mi za vreme Tita kad smo rekli ne Staljinu.
Zbog ovakvih stvari Brisel pokusava da centralizuje EU.

Zoran

pre 5 godina

a sto zovu Nemacku?
(jedan, 21. mart 2019 21:16)

Jer je Nemacka raskrstila sa zlocinackom nacistickom prosloscu a Rusija se ponosi svojim zlocinima. Da Putin zeli da dodje, pokloni se u Katinskoj sumi 22,000 ubijenih Poljskih vojnika koje je poubijala sovjetska vojska, izvini se ili makar nazove podelu poljske jednim od najcinicnijih zlocina u 20 veku, uvek bi bio i on dobrodosao. Ali Putin bi da se ponosi Sovjetskim uspesima a da izbegava zlocine. Nde ide to tako. Svet moze bez takve Rusije.

B.Živković

pre 5 godina

Sve priče i komentari u vezi Poljske i Poljaka padaju u vodu onog časa kada je sklopljen Pakt o nenapadanju između Poljske i Nemačke 1934.godine.

Dzordz

pre 5 godina

@realno "Rusi nisu bili na pravoj strani na pocetku rata"...
Bili su, bili su na pravoj strani: na svojoj strani. Svako gleda svoje interese, zar ne?

Blurred lines

pre 5 godina

"Te dramatične događaje Poljska će obeležiti sa zemljama sa kojima danas radi za mir u svetu zasnovanom na principima međunarodnog prava"
Svi znamo kako je lepo mirotvorisao "Milosrdni anđeo" devedesetih. Ali, hajde da zanemarimo ukus u izboru partnera sa kojima Poljska radi za mir u svetu. Hajde da stavimo na stranu i to ko je kome šta uradio za vreme, do i posle II Svetskog Rata - a bilo je zločina na svim stranama, zato je to rat - doduše na nekim neuporedivo više nego na onim drugim, ali to nije naša tema. Hajde da sagledamo situaciju iz drugog ugla. Ako se radi o komemoraciji povodom godišnjice početka II Svetskog rata, zašto onda nisu pozvani predstavnici svih onih zemalja koje su doprinele pobedi? Ako je pozvana Nemačka, zašto nije, recimo, Srbija? Japan? Jeste da je Japan bio na strani Rajha, al' kad se već zove Nemačka... Sigurno da nije toliko teško osigurati im smeštaj negde; Varšava ipak ima te kapacitete. Nije li malo sumnjivo što su jedine pozvane zemlje, osim članica EU i NATO, one koje su teritorijalno bliske Rusiji? Poljska je sama izjavila da razlozi za ovakve pozivnice nisu istorijski, već savremeni. Možda ruski zvaničnici opravdano sumnjaju na taj zatvoreni sastanak koji su pomenuli. Možda ćemo uskoro čitati o novim Nato bazama negde na istoku. Možda me poljski političari neće iznenaditi i ispostaviće se da su im, kao i našima, osetljiva nacionalna i istorijska pitanja oruđe za manipulisanje, a ne pravi razlog. To su, uostalom, manje-više i sami izjavili.

Igor

pre 5 godina

@horse
Poenta!? Palili bi mi Stambol da smo mogli. Poljaci su bili malo veci zalogaj od nas. Uostalom, Poljaci su spasli Evropu od Osmanlija, sprecili Osmanlije da osvoje Bec. To sto su znali da pokazu zube, ne menja cinjenicu da su Rusi agresori koji su vekovima terorisali Poljake i ostale drzave istocne Evrope.

Čika Dule

pre 5 godina

Sve se odvija po scenariju koji je potpisao Zbignjev Bžežinski, ali opet su potcenili Ruse. Uspon moći kreatora "globalizacije" omogućava im da na istorijske činjenice gledaju kao na švedski sto i uzimaju samo ono što im odgovara.
Kad su presušile Rokfelerove bušotine, počelo je sa uvođenjem "demokratije" širom sveta.

Pročitaj prvo

pre 5 godina

Volim Ruse ali realno tada su Hitler i Staljin podelili Poljsku. Zasto bi ih zvali na proslavu? 
(KPJ SFRJ, 21. mart 2019 18:06) a sto zovu Nemacku?
(jedan, 21. mart 2019 21:16)

Pres-služba poljskog predsednika Andžeja Dude u izjavi za Frans pres navela je da ključna odrednica za te pozive nije istorijska nego savremena.

Dalibor

pre 5 godina

Poljaci su ljuti na Ruse jer su pocetak rata zapoceli na strani Nemaca a cilj je prvenstveno bila podela Poljske. Sta se kasnije desilo ne opravdava prethodnu ideologiju... niti moze retroaktivno da je ponisti.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Sve priče i komentari u vezi Poljske i Poljaka padaju u vodu onog časa kada je sklopljen Pakt o nenapadanju između Poljske i Nemačke 1934.godine.
(B.Živković, 21. mart 2019 20:09)
- Sve samo da se opravda baćuška Rus. Pa 1934-te nije bilo ni “r” od rata. Zašto zemlje koje imaju tako burnu prošlost kao Nemačka i Poljska ne bi u miru potpisivale pakt o nenapadanju? Šta je tu loše. Nemačka kreće u ratni pohod tek 1938, najpre mirno “pripajanje” Austrije, pa zatim manje mirno “pripajanje” Čehoslovačke. Pakt Rusije i Nemačke o podeli Poljske nastupa 1939, a kasnije iste godine napadom na Poljsku i počinje rat. Potpuno drugačiji kontekst Nemačko-Ruskog pakta. Razumljivo je da Poljaci ne zovu Ruse na ovo obeležavanje. To bi bio krajnji apsurd. Naravno, početak rata je posebna priča. Nemerljiva uloga Rusije u pobedi nad fašozmom je sasvim druga priča. To niko ne spori.

king_of_the_north

pre 5 godina

nesporno je da su Rusi imali najveci doprinos ,zavrsetku drugog svetskog rata ,isto tako je nesporno da su na pocetku istog tog rata ,napad na Poljsku 1939 ,bili Nemački saveznici u deobi iste te Poljske

posteni janjicar

pre 5 godina

Prvo je Poljska sa Nemackom (i Majarskom) komadala Cehoslovacku
(Dragan, 21. mart 2019 18:56)


To je jedna poluistina (vise neistina nego polu) koja se uporno provlaci. Radi se o manjim pogranicnim spornim oblastima i o granici koja nikad nije bila granica, tj. nikad nije postignut dogovor i potpisan ugovor. Povrh svega, radi se o krajevima koji su, u etnickom pogledu pretezno poljski i koji su i prema teritorijalnoj podeli u vreme Austro-Ugarske bili poljski. Naime, kad su nekon 1.Sv.Rata formirane te drzave, obe su iskazale pretenzije na te krajeve, ali, dok je Poljska bila zauzeta na ratom na istoku, protiv Rusije (u kom je morala da brani i Varsavu), cehoslovacka vojska je upala s ledja i okupirala ih. Kasnije su Poljaci uzvratili, doslo je do rata, nesto su povratili, a onda se front stabilizirao. Potpisano je primirje
(Cehoslovacka je imala jako zaledje u silama Antante), ne i mir i ostao je status quo. To je, dakle, bila demarkaciona linija, ne i granica. Kad su Nemci upali da bi komadali Cehoslovacku, Poljaci su, dakle, samo povratili ono sto su smatrali svojim. Da nisu usli oni, to bi i tako uzeli Nemci. U cemu je problem?

oxydant

pre 5 godina

Ključna ličnost velike ljudske klanice u Evropi tokom Drugog svetskog rata
(WW2) bio je "Veliki vođa otadžbinskog rata" - J.V.Staljin.Staljin je,(naravno uz Hitlera) dokaz koliko apsolutna (neograničena) vlast diktatora može biti katastrofalna po sopstveni,a naravno i druge narode.Hitler se ne bi usudio da napadne ni Poljsku,a kamoli SSSR,da ga Staljin (opsednut teritorijama) svojim glupim odlukama i kukavičlukom nije naprosto "navukao" da napadne Poljsku,a potom i SSSR.

Gile

pre 5 godina

Možda su oni voleli da ih vi ne oslobadjate? Moža su želeli da budu sledeći u redu za istrebljenje posle Jevreja? A moža jednostavno ne žele da imaju posla sa Rusima koji su ih istovremeno napali sa fašistima te 1939.

soap

pre 5 godina

Ovde većina komentatora gleda odnose Poljaka i Rusa kroz naočare NATO - Rusija sukoba i potpuno zanemaruju činjenicu da su Poljaci i Rusi ratovali mnogo puta u svojoj istoriji i da se i vole koliko mi i Albanci. NATO je tu samo nadogradnja na vekovnu mržnju između Poljaka i Rusa.

...

pre 5 godina

Нисам љубитељ СССР-а, али улога Црвене армије је немерљива, заиста глуп потез Пољске

Nemanja

pre 5 godina

Velika steta i razocarenje postupkom Poljaka.
Tako veliki narod bogate istorije da dozvoli da bude izmanipulisan.

Nazalost traze neprijatelja na pogresnoj strani i tom zamenom teza samo sebi prave stetu.
Njihov pravi neprijatelj je na zapadu a ne na istoku.

Zoran

pre 5 godina

a sto zovu Nemacku?
(jedan, 21. mart 2019 21:16)

Jer je Nemacka raskrstila sa zlocinackom nacistickom prosloscu a Rusija se ponosi svojim zlocinima. Da Putin zeli da dodje, pokloni se u Katinskoj sumi 22,000 ubijenih Poljskih vojnika koje je poubijala sovjetska vojska, izvini se ili makar nazove podelu poljske jednim od najcinicnijih zlocina u 20 veku, uvek bi bio i on dobrodosao. Ali Putin bi da se ponosi Sovjetskim uspesima a da izbegava zlocine. Nde ide to tako. Svet moze bez takve Rusije.

Igor

pre 5 godina

@horse
Poenta!? Palili bi mi Stambol da smo mogli. Poljaci su bili malo veci zalogaj od nas. Uostalom, Poljaci su spasli Evropu od Osmanlija, sprecili Osmanlije da osvoje Bec. To sto su znali da pokazu zube, ne menja cinjenicu da su Rusi agresori koji su vekovima terorisali Poljake i ostale drzave istocne Evrope.

marko

pre 5 godina

Ne mogu da stanem na stranu Ruske izjave. Rusi su poljacima vise naneli stete nego Nemci. Poljaci su jako ponosan narod i najbolje znaju koje su zrtvu podneli pri podeli Poljske izmedju Hitlera i Staljina.

realno

pre 5 godina

Rusi sistematski zaboravljaju da su sa Hitlerom podelili Poljsku a kada im je okrenuo ledja su usli u rat.Obelezava se pocetak a ne kraj rata.Na pocetku nisu bili na pravoj strani

Marcus Aurelius

pre 5 godina

To na koji nacin ste ih oslobodili odlicno znaju oni koji poznaju istoriju, na Vasem mestu bi ponudio izvinjenje umesto praznih prica i poluistina.

max

pre 5 godina

Ako su zvali Nemacku na pocetak rata trebali su i Rusiju. Ipak su je obe zemlju napale 1939. Ali oni to mogu Rusima da nabijaju, Nemce precutkuju. To su bili neki Nacisti, pali sa Marsa
(Vladica, 21. mart 2019 18:21)

Oprastas onome ko ti se izvinio. Nemacka se izvinila a Rusija nije. Bili su isti, razlika je bila samo sto je Nemacka preterala pokusavajuci da osvoji celu Evropu a Rusija je uspela da se zauzda i osvoji samo dobar deo Istocne Evrope. Nije sve tako crno-belo, kao Nemci losi a Rusi dobri.

@@@

pre 5 godina

Koliko su samo licemerni Rusi, neverovatno! Oni su OKUPIRALI deo Poljske u dogovoru s Hitlerom, preko 20 000 poljskih oficira su zlocinacki streljali u Katinskoj sumi, u dogovoru s Hitlerom su osvajali po Evropi (Litvanija, Letonija, Estonija, Finska...) i sada im nije jasno zasto ih Poljaci ne zovu na proslavu!? Pa zato sto su okupirali Poljsku 1939 drzali je pod svojim terorom jos 45 godina POSLE rata. Eto zasto.

Milan

pre 5 godina

Sa poljske tacke gledista Rusi i ne izgledaju tako ružičasto
(Maximus, 21. mart 2019 18:37)

Ni sa madjarske, ceske, slovacke, rumunske, litvanske, letonske, finske, estonske, bugarske, moldavske,.... ne izgledaju ruzicasto. A nije kraj spiska.

Moj otac, njegovi roditelji i mnogi drugi beogradjani, svedoci ulaska Rusa (Sovjeta?) u Bg '45 su bili svedoci toga da su se cesto ponasali jezivo (pljacke, silovanja...), dajuci sebi za pravo da naplate to oslobadjanje kako oni misle da treba. Zataskano je zbog dobrih veza KPJ sa Moskvom, ali ipak hvala Titu sto nam je njihovu cizmu skinuo sa vrata '48, koji god da su mu motivi bili. Njegova cizma je bila puno, puno laksa. Da, i pored Golog i slicnih stvari, ipak puno laksa.

Eldorado

pre 5 godina

1. Nemci i Rusi nisu bili saveznici u WW2, jedino zajedničko im je bila dokumentacija o međusobnom nenapadanju.
2. Katinska šuma je "odgovor" na 1921g. i 300.000 ubijenih Rusa od strane Poljaka.
3. Niko u istoriji nije ponizio Poljake kao što su Nemci. Oni su za njih bili "životinje koje govore", govorili su kako su zaostali i da im nije mesto u Evropi.
4. Može se reći da je mržnja prema Rusima postala neka vrsta trenda, ali da nije bilo njih vi danas ne biste pisali komentare ovde!
"GENERALPLAN OST"!
Plan je bio da se pola slovena pobije a pola zarobi u ropstvo. Mi smo im bili jedni od "miljenika" po tom pitanju.

@King Roger
Ali, sa druge strane, da nije bilo Rusa ti danas ne bi pisao taj komentar. Tvoji preci bi bili ubijeni od strane preteče današnjeg NATO-a.

Pozdrav

Zadrigo

pre 5 godina

Interesantno je koliko ljudi ovde pominje Katinsku sumu. Katinska suma je bila odgovor na masovni pokolj crvenoarmejskih zarobljenika na kraju rusko-poljskog rata 1921. kada su Poljaci jednostavno pobili 300 hiljada zarobljenih Rusa. Rusi su 20 godina kasnije izdvojili nacionalistički nastrojene oficire i vojnike koji su u tome učestvovali i likvidirali ih. Slažem se da nije trebalo, trebalo je da likvidiraju sve Poljake koji su prebegli na njihovu teritoriju, a preko 300 hiljada Poljaka se u Crvenoj Armiji borili sa Nemcima do kraja rata. Nemacka i SSSR nisu nikada bili saveznici, samo su imali ugovor o nenapadanju, kao i Poljska i Nemacka uostalom. To nije saveznistvo, vec samo javna objava da ja ne diram tebe ako ti ne diras mene. Koliko taj ugovor vredi videli smo 1939. kada je Nemacka napala Poljsku, ili dve godine kasnije, kada je napala SSSR.

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Svaka cast Rujama na najvecoj zrtvi i doprinosu u WW2, ali kad je u pitanju Poljska, ne zna se ko je bio veci zlikovac. Poljaci ce zauvek pamtiti Katinsku sumu i ostale zlocine prema "nepodobnima".

Zoran S. Cvetković

pre 5 godina

17.09.1939. SSSR je napao Poljsku i Rumuniju. Varšavski ustanak su sovjeti vojaerski odgledali na par desetina kilometara od Varšave. Rusi su u Katinskoj šuni ubili preko 20.000 Poljaka. Pa šta očekuju? Bravo Poljaci. Kada će Srbi da kažu šta su Crvenoarmejci radili po Srbiji? Nikad. Još jednom: Svaka čast Poljskoj, dočekali ste svojih pet minuta.

oxydant

pre 5 godina

Ključna ličnost velike ljudske klanice u Evropi tokom Drugog svetskog rata
(WW2) bio je "Veliki vođa otadžbinskog rata" - J.V.Staljin.Staljin je,(naravno uz Hitlera) dokaz koliko apsolutna (neograničena) vlast diktatora može biti katastrofalna po sopstveni,a naravno i druge narode.Hitler se ne bi usudio da napadne ni Poljsku,a kamoli SSSR,da ga Staljin (opsednut teritorijama) svojim glupim odlukama i kukavičlukom nije naprosto "navukao" da napadne Poljsku,a potom i SSSR.

King Roger

pre 5 godina

Da i zaborave sta su im rusi radili za vreme 2.sv.rata ali posle 1945 do raspada SSSR su ih svo vreme ugnjetavali.A kad su usli u EU i NATO odjednom poceli da se dizu.Pa niko nije lud da bude sa rusima i sa takvom propalom drzavom i ideologijom osim domacih rusofila.

ahm

pre 5 godina

@Zadrigo
Naravno, izmisljotina o poljskim zlocinima nad Rusima.
Poljaci branili Varsavu u tom ratu, pa krivi sto su je odbranili :)
Inace, u Katinskoj sumi su pobijeni uglavnom oficiri mladji od 35 godina, pa me zanima jel ti zaista tvrdis da su oni ubijali Ruse kada su imali 10-15 godina?
Staljin je imao SAVEZ sa Hitlerom. Sporazum o nenanpadanju je jedno, a ugovor o podeli istocne Evrope je vec savez jer dogovaraju ko ce koga da okupira

posteni janjicar

pre 5 godina

Prvo je Poljska sa Nemackom (i Majarskom) komadala Cehoslovacku
(Dragan, 21. mart 2019 18:56)


To je jedna poluistina (vise neistina nego polu) koja se uporno provlaci. Radi se o manjim pogranicnim spornim oblastima i o granici koja nikad nije bila granica, tj. nikad nije postignut dogovor i potpisan ugovor. Povrh svega, radi se o krajevima koji su, u etnickom pogledu pretezno poljski i koji su i prema teritorijalnoj podeli u vreme Austro-Ugarske bili poljski. Naime, kad su nekon 1.Sv.Rata formirane te drzave, obe su iskazale pretenzije na te krajeve, ali, dok je Poljska bila zauzeta na ratom na istoku, protiv Rusije (u kom je morala da brani i Varsavu), cehoslovacka vojska je upala s ledja i okupirala ih. Kasnije su Poljaci uzvratili, doslo je do rata, nesto su povratili, a onda se front stabilizirao. Potpisano je primirje
(Cehoslovacka je imala jako zaledje u silama Antante), ne i mir i ostao je status quo. To je, dakle, bila demarkaciona linija, ne i granica. Kad su Nemci upali da bi komadali Cehoslovacku, Poljaci su, dakle, samo povratili ono sto su smatrali svojim. Da nisu usli oni, to bi i tako uzeli Nemci. U cemu je problem?

Vladica

pre 5 godina

Ako su zvali Nemacku na pocetak rata trebali su i Rusiju. Ipak su je obe zemlju napale 1939. Ali oni to mogu Rusima da nabijaju, Nemce precutkuju. To su bili neki Nacisti, pali sa Marsa

Aleksandar / Cirih

pre 5 godina

Pre nego što je Nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine Moskva i Berlin su se dogovorili da podele Poljsku! Nakon što je Nemačka napala Poljsku 01. septembra 1941 Sovjetski Savez je napao Poljsku 17. septembra 1939 i okupirao deo njene teritorije! I šta je tu sporno? Zašto se Moskva buni? Napali su Rusi Poljake sa leđa isto onako kao nas Bugari 1915!

butthole surfer

pre 5 godina

Britanci i Francuzi su sve činili da Hitler napadne SSSR. Staljin je nudio savez Britaniji i Francuskoj. Kada su odbili, dogovorio se sa Hitlerom.
Poljaci su kolateralna šteta.

Jorgos

pre 5 godina

Malo perspektive.

1) SSSR je u Poljskoj zauzeo teritorije gde su vecinu, oko dve trecine, cinili Belorusi i Ukrajinci. Teritoriju koja je Poljskoj pripadala tek 17 godina, i teritoriju koju je ona osvojila nasilno uz pomoc zapadnih saveznika.

2) Ti krajevi vise nisu vraceni Poljskoj, ali su Poljskoj dati zapadni krajevi koji su mozda istorijski poljski, ali koji su vekovima pre toga bili skoro cisto nemacki (Breslau/Vroclav).

3) Rusi nisu Poljacima ono sto su nama Turci. Sve do 17. veka su Poljaci bili agresori. Oni su ujedno i jedina vojska koja je osvojila i zapalila do temelja Moskvu.

Uprkos svemu tome, ako nista, onda zbog Katina razumem izostanak poziva.

Dragan Nis

pre 5 godina

@Neno
Ocigledno ne poznajes istoriju. Procitaj malo o "smutnim vremenima" i Poljsko-litvanskoj uniji na prelazu iz 16.tog u 17.vek. Mozda ce ti biti onda jasno zasto su rusi takvi kavi su prema zapadnim susedima.

Sone

pre 5 godina

17.09.1939. SSSR je napao Poljsku i Rumuniju. Varšavski ustanak su sovjeti vojaerski odgledali na par desetina kilometara od Varšave.
(Zoran S. Cvetković, 21. mart 2019 19:30)

Ako je Poljska potpisala kapitulaciju 16.09.1939 i suverenitet predala u ruke Nemaca kako je moguce da Rusija napadne Poljsku 17-tog odnosno dan kasnije ? Od 1939 do oslobodjenja Poljske od strane Crvene Armije su Poljaci imali odredjenu tarifu po ulovljenom Jevreju, vecinu logora smrti u Poljskoj i minoran pokret otpora (u poredjenju sa nama beznacajan). Kada je Crvena armija uz pomoc domaceg komunistickog pokreta otpora oslobodila polovinu Poljske onda Britanci organizuju ustanak u Varsavi sa planom da Poljake iz Londona proglase za legitimnu vladu Poljske. Rusi su pravilno postupili, hocete da stvorite dojam kako ste se sami oslobodili - izvolite pa se oslobodite. Nikada okupirani ne diktira tempo oslobodiocu jer oslobodilac zrtvuje ljude, transportuje tehniku i napada kada on odluci da je spreman. Licemerstvo najgore vrste je prica "zasto Rusi nisu jurisali i pored 0.25 mil dotadasnjih gubitaka pri oslobodjenju Poljske dodali jos 50000". Ili se oslobadjajte sami ili cekajte da Crvena Armija (do tada poginulo 20mil Rusa) odluci kada je spremna da sa sto manjim gubicima oslobodi Varsavu.
P.S. Pokazite makar zrno tolerancije pa objavite komentar koji ne prati modu "zli Rusi vs slobodan svet"

znaš ti dobro koji

pre 5 godina

SSSR nije ratovao protih Hitlera zbog pravde i slobode nego sto ih je ovaj napao.
(Dragan, 21. mart 2019 18:56)

A ko je to ratovao protiv Hitlera samo "zbog pravde i slobode"? Protiv Hitlera su ratovali oni čije interese je ugrozio. Oni koji su mu bili saveznici, opet, bili su to radi interesa i privilegija koje im je to savezništvo donosilo. Ali, moraš biti toliki beskrupulozni lažov i nitkov, pa napisati da je SSSR "ratovao protiv Hitlera"! Prijatelju, Nemci su napali Poljsku, Čehoslovačku...pa i SSSR, nije ih napao Hitler. Ali tvoja propaganda ima za cilj aboliranje Nemaca od zločina neviđenih razmera, skrivajući ih iza pojma "Hitler" ili opet neki drugi kažu "nacisti". Tako i kod nas kažu da su ustaše napravile zločin nad Srbima, Jevrejima i Romima, izbegavajući da izgovore istinu da su to uradili Hrvati i muslimani. Nisu SAD ušle u rat u Evropi protiv Nemaca "zbog pravde", nego zbog interesa koji bi im bili ugroženi Nemačkom pobedom u evropskom sukobu.
Ti nisi napisao ovu besmislicu "zbog istorijske istine", nego zbog antiruske propagande danas, za neke današnje interese, ne zbog "pravde i slobode". Pa i samo poljsko rukovodstvo otvoreno kaže da ovu proslavu prave u skladu sa današnjim interesima, a ne u skladu sa istorijskim činjenicama. No, tebi to nije bitno, važno je zapeniti kao besan ker u svojoj iracionalnoj mržnji prema Rusiji i ruskom narodu. Zbog svojih laži nemate problem sa stidom i osećajem griže savesti, prodajete ono što se nekad zvalo moralom i ličnim integritetom, za napojnicu iz britanske ambasade.

Bwana

pre 5 godina

Nikita Hruscov je izjavio što su nezavisni istoričari potvrdili da su ubistva krema poljske države (25 hiljada intelektualaca i oficira) 1940 godine od strane Sovjeta zločin. Neka Rusko zbunjeno ministarstvo spoljnih poslova udje u svoje arhive biće manje zbunjeni

No7

pre 5 godina

Poljaci su ljuti na Ruse jer su pocetak rata zapoceli na strani Nemaca a cilj je prvenstveno bila podela Poljske. Sta se kasnije desilo ne opravdava prethodnu ideologiju... niti moze retroaktivno da je ponisti.
(Dalibor, 21. mart 2019 20:39)

Aha, ok, ne opravdava.
Ali ima tu jedna mala stvar, a to je činjenica da nije bilo Rusije i rusa svi bi mi sada živeli u fašističkim zemljama a od poljaka bi ostalo samo sećanje na njih da su nekad davno na prostoru evrope živeli i postojali.
Da nije rusa, ne bi bilo ni ovih poljskih političara koji im se protive na svakom koraku!

B.Živković

pre 5 godina

Očigledno je da više niko ne poštuje istorijske činjenice. Posle Drugog Svetskog rata je održano suđenje nacističkim zločincima u Nirnbergu. Nikada nijedan sovjetski vojnik nije osuđen za ratne zločine. Na kapitulaciji u Berlinu glavni čovek zadužen za poštovanje protokola je bio sovjetski maršal Rokosovski, inače Poljak po nacionalnosti. On je tada imao veći značaj od svih savezničkih komandanata, pa čak i od maršala Žukova po direktnoj naredbi Staljina. Pobednik u Drugom Svetskom ratu je bio SSSR i maršal Staljin i svi su morali da prihvate uslove koje je Staljin postavio saveznicima. Uostalom, Staljin nikada nije ni "izašao" sa sovjetske teritorije osim krajem 1943.godine u Teheranu, ali je i tada čak i američki predsednik Ruzvelt boravio u sovjetskoj ambasadi, a na Jaltu i u Potsdam i ranije u Moskvu su dolazili "na noge" Staljinu i Čerčil i Ruzvelt i Truman a i svi ostali. Zbog ovakvog falsifikovanja istorije fašisti su ponovo zavladali većim delom Evrope i sveta.

zoran

pre 5 godina

Malo mi je cudna ova istorija od komentatora pa zar poljske zrtve nisu mahom jevreji?Zar nije izrael optuzio poljsku da su ucestvovali u holokaustu?Sta se desilo sa ceskom samo godinu pre toga?

B.Živković

pre 5 godina

Sve priče i komentari u vezi Poljske i Poljaka padaju u vodu onog časa kada je sklopljen Pakt o nenapadanju između Poljske i Nemačke 1934.godine.

OPC

pre 5 godina

@(Igor, 21. mart 2019 21:40)
Poenta? Poenta je da nema nevinih niti krivaca. Jači tlači. Poljaci ne mrze Ruse zato što su ih "tlačili" vekovima, već zato što su ih onemogućili da oni budu ta imperija koja će tlačiti po Istočnoj Evropi. A početkom 17. veka je upravo tako izgledalo. Poljska-Litvanija moćna i u usponu, Rusija slabašna sa tri puta manje stanovnika. Poljska zauzima Moskvu i postavlja Rusima vladare. Planira se prevođenje pravoslavaca u katoličanstvo (kao što je prethodno unijom u Lublinu urađeno sa Belorusima i Ukrajincima), a onda Kuzma Minjin diže ustanak i proteruje Poljake. Otada pa do danas Rusija je sve jača i sve veća, Poljska sve manja i sve beznačajnija. E, to je koren ove mržnje, a ne nekakvo tlačenje u Drugom svetskom ratu ili posle. Kao što je koren Sovjetske "agresije" 1939. na Poljsku prethodna poljska agresija na Rusiju 1921. i pripajanje ukrajinskih i beloruskih teritorija. SSSR 1939. zauzima samo onaj deo "poljske" teritorije koji je većinski naseljen Ukrajincima i Belorusima. Pre rata Belorusi i Ukrajinci su činili skoro 30% stanovništva Poljske, danas su Poljaci 99%, zahvaljujući proterivanju Nemaca iz bivših delova Pruske. Naravno, uz pomoć Rusa, ali tada im to nije smetalo.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Sve priče i komentari u vezi Poljske i Poljaka padaju u vodu onog časa kada je sklopljen Pakt o nenapadanju između Poljske i Nemačke 1934.godine.
(B.Živković, 21. mart 2019 20:09)
- Sve samo da se opravda baćuška Rus. Pa 1934-te nije bilo ni “r” od rata. Zašto zemlje koje imaju tako burnu prošlost kao Nemačka i Poljska ne bi u miru potpisivale pakt o nenapadanju? Šta je tu loše. Nemačka kreće u ratni pohod tek 1938, najpre mirno “pripajanje” Austrije, pa zatim manje mirno “pripajanje” Čehoslovačke. Pakt Rusije i Nemačke o podeli Poljske nastupa 1939, a kasnije iste godine napadom na Poljsku i počinje rat. Potpuno drugačiji kontekst Nemačko-Ruskog pakta. Razumljivo je da Poljaci ne zovu Ruse na ovo obeležavanje. To bi bio krajnji apsurd. Naravno, početak rata je posebna priča. Nemerljiva uloga Rusije u pobedi nad fašozmom je sasvim druga priča. To niko ne spori.

Gile

pre 5 godina

Možda su oni voleli da ih vi ne oslobadjate? Moža su želeli da budu sledeći u redu za istrebljenje posle Jevreja? A moža jednostavno ne žele da imaju posla sa Rusima koji su ih istovremeno napali sa fašistima te 1939.

smarko

pre 5 godina

neće biti da falsifikuju. nacisti i sovjeti su podelili poljsku i i jedni i drugi su ušli sa vojskom na “svoju” polovinu, dok su im zapadni “saveznici” okrenuli leđa. tako poljaci vide početak rata, i početak rata se ovde obeležava, a ne ko je na kraju učestvovao u pobedi.

falkoon

pre 5 godina

Poljska zaboravlja da je uz Hortijevu Madjarsku bila avangarda antisemitizma pre drugog svetskog rata i da je ucestvovala u podeli zemlje koja je pala kao druga zrtva nacista,Cehoslovacke.Sa druge strane je SSSR trazio da sklopi sporazum sa zapadnim zemljama i cak od iste te Poljske trazio da njegove trupe prodju kroz poljsku teritoriju u slucaju napada na Cehoslovacku,sto su svi odbili.Pakt Ribentrop Molotov je cist odlaganje Hitlera kome nije trebao rat na dva fronta, on je svakako planirao da napadne Staljina kad zavrsi sa Francuskom.Uostalom komunisti su se protiv fasizma borili u Spaniji.

J.

pre 5 godina

Nazalost traze neprijatelja na pogresnoj strani i tom zamenom teza samo sebi prave stetu. 
Njihov pravi neprijatelj je na zapadu a ne na istoku.
(Nemanja)
Taj " neprijatelj" je od njih načinio vrlo pristojnu zemlju za život.

Miki

pre 5 godina

Ne zaboravimo na Varsavski ustanak 1944. u kome Crvena armija mirno stoji nadomak Varsave gde Nemci masakriraju pobudjenje Poljake. 85% grada je unisteno od strane Nemaca planski kao odmazda. 250.000 civila je poginulo! Sovjeti (prvenstveno Staljin) su namerno hteli da izgube antikomunisticke snage kako bi Staljin posle imao svoju marionetu u istocnoj Evropi.

Ode jedan okupator kako bi, navodno pod plastom slobode, dosao drugi.

logika

pre 5 godina

Rusija je dala veliki doprinos borbi protiv fasizma ali ova izjava Ruskog ministarstva da Poljska falsifikuje istoriju nije realna.Iako je SSSR zavrsio rat na strani saveznika on je u pocetku sklopio pakt o nenapadanju sa trecim rajhom i u najtezim trenucim po Poljsku vojsku kad je vodila ocajnicke borbe sa Nemcima,napala je sa ledja i podelila Poljsku izmedju sebe i Nemacke.Takodje SSSR nije ratovao sa Nemackom sve dok sami nisu bili napadnuti 1941 godine i do tada su u delu Poljske koji su kontrolisali sistematski unistavali Poljsku intelektualnu elitu i gradjansku klasu zeleci da izbrisu njen nacionalni identitet,za neupucene istrazite o Katinskom masakru.Cak i po zavrsetku rata SSSR je nastavio da drzi Poljsku pod okupacijom.Da ne pomislite da sam protiv Rusa dacu i podatak da je Poljska imala savez sa Francuskom u kome je stajalo da ako Nemacka napadne Poljsku ona treba da izdrzi taj napad dve nedelje i onda ce celokupna Francuska vojska izvrsiti invaziju na Nemacku koja u tom trenutku ima vrlo malo slobodnih vojnika za odbranu,Poljaci su izdrzali sest nedelja ali Francuzi nisu napali.Toliko o tradicionalnim saveznicima.

horse

pre 5 godina

Sto su za nas bili Turci to su za Poljake Rusi!
(Neno, 21. mart 2019 18:48)
Ајде? Пољаци су два пута палили Москву , кад су Срби палили Стамбол?

Čika Dule

pre 5 godina

Sve se odvija po scenariju koji je potpisao Zbignjev Bžežinski, ali opet su potcenili Ruse. Uspon moći kreatora "globalizacije" omogućava im da na istorijske činjenice gledaju kao na švedski sto i uzimaju samo ono što im odgovara.
Kad su presušile Rokfelerove bušotine, počelo je sa uvođenjem "demokratije" širom sveta.

Rile

pre 5 godina

Dosta naših ljudi ovde zna istoriju, ali ne znaju Poljake. Oni mrze Ruse više nego nemce../ Sa li sa razlogom ili ne, to može biti diskutabilno, ali je činjenica. Kad pogledaš. Hitler ih je napao, a Rusi zabili nož u ledja. Nacisti ih zlostavljali, mada uglavnom Jevreje, 5 godina. Rusi, posle toga sledećih 50.

jedan

pre 5 godina

Volim Ruse ali realno tada su Hitler i Staljin podelili Poljsku. Zasto bi ih zvali na proslavu?
(KPJ SFRJ, 21. mart 2019 18:06) a sto zovu Nemacku?

Dragan

pre 5 godina

Prvo je Poljska sa Nemackom (i Majarskom) komadala Cehoslovacku, pa je onda SSSR sa Nemackom komadao Poljsku i Rumuniju. I jedne i druge je Hitler posle napao i ojadio. SSSR nije ratovao protih Hitlera zbog pravde i slobode nego sto ih je ovaj napao.

Glavni arhivator

pre 5 godina

Jako je zanimljiva ta Poljska, niko ne pominje kada je Nemačka uz punu sagalsnost Londona i Pariza razbila Čehoslovačku, Poljska je takođe zauzela deo teritorije, o tome se ne govori danas uopšte.

Hammer

pre 5 godina

Sto su za nas bili Turci to su za Poljake Rusi!
(Neno, 21. mart 2019 18:48)


Potpuno netačno, prva ruska država - Kijevska Rusija propala je pred najezdom Mongola i njihove Zlatne horde, a tome je doprinelo nejedinstvo ruskih kneževina i česti Poljski upadi i stalni napadi na iste. Svo ono što je uledilo posle toga je samo kontinuitet njihovih loših međusobnih odnosa još iz tog vremena.

blok

pre 5 godina

Dva bliska naroda su nažalost u trajnom sukobu još od 1658. kada su poslednji put pokušali da se ujedine (kao Komonvelt Poljske, Litvanije i Muskovije). Rezultat u nepočinstvima jednih prema drugima je otprilike 7:2 za Ruse. Poljska je dominirala u 16. i 17. veku, i iskoristila raspad Carske Rusije 1918-1922. Rusi su parčali Poljsku sa Nemcima u 18. veku, dominirali u 19. veku, a u 20. veku se "istakli" 1939, sa Katinskim masakrom, pa sa perfidnim zaustavljanjem na Visli dok su se Poljaci na drugoj obali u Varšavi dizali ustanak. Nemci su uništili 90% grada. Potom je usledila komunistička dominacija, ali i intervencija 1981. Poljaci su narod koji je propatio i više od Rusa. Za neupućene Srbe, i pored politike, dva naroda su kulturno i tradicionalno bliskija nego mi i Rusi. Mnogo više znaju jedni o drugima i upućeniji su jedni na druge.

Firenze

pre 5 godina

Poljsku su rasturali i jedni i drugi. Na kraju krajeva,jadni narodi koji su pali pod SSSR. Unakazili su ih. Pogledajte Čehe npr.rugali smo im se na ljetovanju,a dok smo mi prije 130 godina bili 89% nepismeni,kod njih je toliki broj bio pismen. Nije se islo studirati u Beograd niti Zagreb,vec u Prag i Beč. Tja...

Dalibor

pre 5 godina

Poljaci su ljuti na Ruse jer su pocetak rata zapoceli na strani Nemaca a cilj je prvenstveno bila podela Poljske. Sta se kasnije desilo ne opravdava prethodnu ideologiju... niti moze retroaktivno da je ponisti.

мики

pre 5 godina

Nije sve tako crno-belo, kao Nemci losi a Rusi dobri.
(max, 21. mart 2019 19:22)

не може бити више црно бело. апсолутно су Совјети били бело а Немци црно у контексту другог светског рата.

Ja-Magarac

pre 5 godina

A da li je veliki "prijatelj" Tusk iz Poljske pozvao predstavnika Srbije. To je vece pitanje od toga da li je pozvao Staljinove potomke koji su streljali po Katinskoj šumi. Da li ce "prijatelji" pozvati svog velikog "prijatelja" Vucica? U slucaju da je "prijatelj" uopste pozvan, da li ce stajati nasuprot Poglavnice Grabar Kitarovic i uvazenog Predsednika Republike Tacija? Mislim da nece biti ni pozvan. Toliko o preko 1 miliona srpskih zrtava, odn. 1,7 miliona jugoslovenskih zrtava stradalih u 2. Sv. ratu, koje nismo - kao Srbi - morali ni da imamo, ali smo u tom ratu bili da bi se borili zajedno sa poljskim, engleskim i ruskim "prijateljima". Od prijateljstva - boli glava...

fk

pre 5 godina

Moj otac, njegovi roditelji i mnogi drugi beogradjani, svedoci ulaska Rusa (Sovjeta?) u Bg '45 su bili svedoci toga da su se cesto ponasali jezivo (pljacke, silovanja...), (Milan, 21. mart 2019 19:56)

Kako tvoj otac ne zna da je Crvena armija, sa jedinicama NOP-a usla u Beograd 1944 godine , a ne 1945.

Konkretno oslobodjenje Beograda je 20 oktobra 1944 godine.

king_of_the_north

pre 5 godina

nesporno je da su Rusi imali najveci doprinos ,zavrsetku drugog svetskog rata ,isto tako je nesporno da su na pocetku istog tog rata ,napad na Poljsku 1939 ,bili Nemački saveznici u deobi iste te Poljske

Blurred lines

pre 5 godina

"Te dramatične događaje Poljska će obeležiti sa zemljama sa kojima danas radi za mir u svetu zasnovanom na principima međunarodnog prava"
Svi znamo kako je lepo mirotvorisao "Milosrdni anđeo" devedesetih. Ali, hajde da zanemarimo ukus u izboru partnera sa kojima Poljska radi za mir u svetu. Hajde da stavimo na stranu i to ko je kome šta uradio za vreme, do i posle II Svetskog Rata - a bilo je zločina na svim stranama, zato je to rat - doduše na nekim neuporedivo više nego na onim drugim, ali to nije naša tema. Hajde da sagledamo situaciju iz drugog ugla. Ako se radi o komemoraciji povodom godišnjice početka II Svetskog rata, zašto onda nisu pozvani predstavnici svih onih zemalja koje su doprinele pobedi? Ako je pozvana Nemačka, zašto nije, recimo, Srbija? Japan? Jeste da je Japan bio na strani Rajha, al' kad se već zove Nemačka... Sigurno da nije toliko teško osigurati im smeštaj negde; Varšava ipak ima te kapacitete. Nije li malo sumnjivo što su jedine pozvane zemlje, osim članica EU i NATO, one koje su teritorijalno bliske Rusiji? Poljska je sama izjavila da razlozi za ovakve pozivnice nisu istorijski, već savremeni. Možda ruski zvaničnici opravdano sumnjaju na taj zatvoreni sastanak koji su pomenuli. Možda ćemo uskoro čitati o novim Nato bazama negde na istoku. Možda me poljski političari neće iznenaditi i ispostaviće se da su im, kao i našima, osetljiva nacionalna i istorijska pitanja oruđe za manipulisanje, a ne pravi razlog. To su, uostalom, manje-više i sami izjavili.

marks

pre 5 godina

A zasto Poljaci zovu Nemce na obelezavanje 80 godina od pocetka Drugog svetskog rata kada se zna da su pobili sest miliona Poljaka .Zar to malo nije cudno

ime

pre 5 godina

Ne pocinje istorija rusko- poljskih odnosa u Katinskoj sumi.
Vec davnasnjom dominacijom jednih nad drugima. U oba pravca.
Poljaci su u jednom trenutku cinili vise stete nego Mongoli i Tatari.
Rusi im nisu zaboravili i znali su uzvratiti.
I tako u krug.

Pročitaj prvo

pre 5 godina

Volim Ruse ali realno tada su Hitler i Staljin podelili Poljsku. Zasto bi ih zvali na proslavu? 
(KPJ SFRJ, 21. mart 2019 18:06) a sto zovu Nemacku?
(jedan, 21. mart 2019 21:16)

Pres-služba poljskog predsednika Andžeja Dude u izjavi za Frans pres navela je da ključna odrednica za te pozive nije istorijska nego savremena.

Don Pablo

pre 5 godina

Poljaci su oduvek bili u delikatnom položaju.
Uvek su hteli da budu zapad ali su previše na istoku a susedi sa obe strane
su više nego nezgodni.
Ne bih im bio u koži jer se istorija nažalost često ponavlja.

Dzordz

pre 5 godina

@realno "Rusi nisu bili na pravoj strani na pocetku rata"...
Bili su, bili su na pravoj strani: na svojoj strani. Svako gleda svoje interese, zar ne?

Pragmatic

pre 5 godina

Imaju razloga da se ne vole i jedni drugima su oci kopali kad god su stigli. U kontekstu novih dogadjaja Poljska je glavni americki eksponent u Evropi. Pomocu Poljaka Ameri kontrolisu i Rusiju i Nemacku. Za uzvrat Poljaci zadnjih 20 godina imaju imoresivan ekonomski rast. Skoro kao mi za vreme Tita kad smo rekli ne Staljinu.
Zbog ovakvih stvari Brisel pokusava da centralizuje EU.

salijeri

pre 5 godina

Milenijum mržnje i ratova, drugi svetski je samo jedan u nizu njihovih međusobnih obračuna.
Greota, dva najveća slovenska naroda da se toliko istrebljuju...

Mislim, greota je i da se bilo koji narodi istrebljuju, da se razumemo.

soap

pre 5 godina

Ovde većina komentatora gleda odnose Poljaka i Rusa kroz naočare NATO - Rusija sukoba i potpuno zanemaruju činjenicu da su Poljaci i Rusi ratovali mnogo puta u svojoj istoriji i da se i vole koliko mi i Albanci. NATO je tu samo nadogradnja na vekovnu mržnju između Poljaka i Rusa.