Faktor plus: SNS stabilno sa 55, 1 odsto podrške

SNS ima stabilan rejting, a da se izbori održavaju u nedelju, za SNS bi glasalo 55,1 odsto glasača, navodi se u najnovijem istraživanju agencije Faktor plus.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Te rezultate prenosi "Blic".

Cenzus bi prešli i Savez za Srbiju, koji bi podržalo 12,2 odsto glasača, Socijalistička partija Srbije sa deset odsto glasova, kao i Pokret slobodnih građana, sa pet odsto podrške.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor Plus rekao je za "Blic" da se kampanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uprkos kritikama, pokazala kao uspešan odgovor na građanske proteste i učvrstila je biračko telo SNS-a.

On navodi da je jedino iznenađenje u istraživanju rejting PSG-a koji je udvostručen od kada ga je preuzeo Sergej Trifunović.

"To je zanimljivo budući da nemaju ni infrastrukturu, da su ih napustili svi članovi i skoro celo rukovodstvo. Hoće li Trifunović jačati organizaciju ili je blesak poput Saše Radulovića i Belog, to ćemo tek videti", kaže Pejić.

On ocenjuje i da su među novim glasačima PSG uglavnom neopredeljeni.

"Skok rejtinga PSG ne mora nužno da bude loš po SzS, jer bi u eventualnim postizbornim koalicijama možda imali više nego da nastupe zajedno. Videćemo i da li Trifunović odgovara SzS-u", rekao je Pejić, dodajući da do sada nije primetio njegovu konfrontaciju s Draganom Đilasom.

Pejić kaže da je primetan i blagi rast nacionalno opredeljenih stranaka - SPAS-a Aleksandra Šapića, Demokratske stranke Srbije, a u istraživanjima se ovog meseca pojavio i SNP Nenada Popovića.

"To ima veze s Kosovom, jer je građanima taj stav makar deklarativno prihvatljiv. Radikali su blago pali, ali svi zajedno, sve te četiri stranke imaju oko 15 odsto glasova", objašnjava Pejić.

Na pitanje da li bi izašli na izbore koji bi se održali u nedelju ukoliko ih opozicija ne bi bojkotovala, pozitivno se izjasnilo 46 odsto ispitanih, 30 procenata ne bi izašlo, dok 24 odsto nema stav.

Kada je reč o raspoloženju prema Evropskoj uniji, javlja se blagi skok onih koji su za članstvo.

"U prethodnom istraživanju bilo je oko dva procenta više onih koji su bili protiv EU", kaže Pejić za "Blic".

Anketa agencije Faktor plus rađena je telefonski na teritoriji Srbije, bez Kosova, a ispitano je 1.200 ljudi.

Ispod cenzusa bi, po podacima agencije Faktor plus na hipotetičkim izborima u nedelju, ostala Srpska radikalna stranka sa 3,8 odsto podrške ispitanika, Partija ujedinjenih penzionera Srbije sa 3,4 odsto, Srpski patriotski savez (SPAS) sa 3,1 i Demokratska stranka Srbije koja je prikupila 2,8 podrške ispitanika.

Poslednja dva mesta, sa 2,3 odsto podrške, dele Srpska narodna partija i Socijaldemokratska stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu