Leteli kiosci, otpadale fasade, iščupano drveće FOTO/VIDEO

Dalmaciju, crnogorsko primorje i Hercegovinu zahvatila je nezapamćena oluja i pričinjena je velika materijalna šteta.

Izvor: Tanjug
Podeli
TANJUG/ Foto FaH/ bk
TANJUG/ Foto FaH/ bk

Vetrovi su duvali i do 200 kilometara na sat u pojedinim područjima.

Najveći udar bure zabeležen je jutros u Makarskoj i to od 53 metra u sekundi, odnosno oko 190 kilometara sat, dok je u Splitu, oko 4 ujutro izmeren najjači udar bure u istoriji meteoroloških merenja na Marjanu od 176 kilometara na sat, što je najveća poznata brzina vetra izmerena u Splitu.

Kako Index.hr prenosi, Šolta je jako stradala - bura je podigla krov crkve u Gornjem Selu, svi okolni borovi su srušeni i iščupani gotovo iz korena, a stradali su i čempresi.

TANJUG/ Foto FaH/ bk
TANJUG/ Foto FaH/ bk

Do ostrva se nije moglo doći ceo dan, a deo ostrva i dalje je bez struje.

Splitski vatrogasci intervenisali su 150 puta, primljeno je više od hiljadu poziva.

Orkanski vetar koji je pogodio Crnu Goru je u nekim periodima dostizao udare od preko 100 kilometara na sat, prenosi RTCG.

Hidrometeorološki zavod navodi da će vetar duvati celo veče, te da će oslabiti tek sutra u drugom delu dana.

Železnička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) saopštila je da je došlo do prekida sa kontaktnom mrežom na pruzi Nikšić - Podgorica, koji je uzrokovan nevrem,enom, odnosno jakim udarima vetra.

U Hercegovini je oluja pričinila štetu, a u Mostaru ima i nekoliko povređenih zbog nevremena.

Kako prenose Nezavisne novine, najmanje šestoro je povređeno u olujnom nevremenu u Mostaru, među njima i dete, koje su, nakon udara bure, pritisnula garažna vrata, te su mu polomljeni prsti ruke.

U najtežem stanju je radnik benzinske pumpe "Gasprom" na Tekiji, kojeg je u poslepodnevnim časovima u glavu udarila daska, usled čega je zadobio povrede opasne po život i hospitalizovan je na Odeljenje za intenzivnu njegu.

Zamenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je, prema prvim procenama, u olujnom nevremu pričinjena šteta od više miliona KM.

Ćurić, koji je i šef Štaba za vanredne situacije, kaže da svaka dva minuta dobijaju po jednu novu prijavu o šteti koja je nastala usled jakog udara vetra, koji je dostizao i do 100 kilometara na čas.

strana 1 od 141 idi na stranu