Episkopi SPC i katolički biskupi imaju zajedničku poruku

Episkopi SPC i katolički biskupi u Hrvatskoj izrazili su uverenje da ni jedna strategija, usmerena protiv drugog čoveka, naroda ili crkve, ne može biti uspešna.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

09:49

Episkopi SPC i katolički biskupi imaju zajedničku poruku
Ilustracija: Thinkstock

"Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vere ili političkog uverenja iz naše nedavne prošlosti i svedočimo da svako zlo i nepravdu nanesenu 'pobeđujemo kroz Onoga koji nas je zavolio'", poručili su u zajedenčkoj izjavi episkopi i biskupi iz Hrvatske, navodi SPC.

U saopštenju se navodi i da je do susreta došlo na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, u Biskupskom domu u Požegi.

Setili smo se, kako su naveli, teških stradanja srpskog i hrvatskog naroda, kao i stradanja drugih građana Hrvatske u nedavnoj prošlosti u ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanim mržnjom.

"Svesni smo da međusobnim optuživanjem, manipulisanjem istorijskom istinom, interpretacijom ratnih zbivanja u dnevnopolitičke svrhe, vređanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili veri, ostajemo zarobljenici prošlosti i gubitnici u sadašnjosti", poručuje se u izjavi.

Oni su se zauzeli da se "naučno istraži i argumentovano utvrdi istina o stradanju u vreme Drugog svetskog rata i u vreme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine da bi se prestalo licitirati s brojem stradalih i da bi im se vratilo dostojanstvo koje imaju kao žrtve".

Kako su naglasili, potrebno je da "svojim praštanjem budemo veći od počinjenog zla koje nas je ponizilo i da bez osvetničkih misli i osećanja mržnje u očišćenom pamćenju čuvamo spomen na naše nedužne žrtve, lečimo ranjene duše, širimo poverenje i razumevanje medju pojedincima i narodima i na taj način jevanđeoskim putem postavljamo temelje boljoj i pravednijoj budućnosti u našoj domovini za svakog čoveka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: