Server: EU ima plan A za Zapadni Balkan, plan B ne postoji

Tri problema na Zapadnom Balkanu usporavaju evrointegracije: Spor Makedonije i Grčke, odnos Beograda i Prištine i nefunkcionalnost BiH, kaže Danijel Server.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 18.12.2018.

12:54

Server: EU ima plan A za Zapadni Balkan, plan B ne postoji
Foto: Tanjug, Zoran Žestiæ

Profesor na predmetu upravljanja konfliktima na Univerzitetu Džon Hopkins je danas u Beogradu predstavio svoju knjigu "Od rata do mira na Balkanu, na Bliskom istoku i Ukrajini", u Medija centru i naveo da je ta knjiga svedočanstvo događaja iz devedesetih godina.

Prema njegovim rečima, knjiga se bavi i uzrocima i poslediama ratova, bombardovanja Republike Srpske i SR Jugoslavije, proučava odnose zemalja u regionu, kao i njihove odnose sa NATO.

"Sve države su pre rata u bivšoj Jugoslaviji bile blizu da postanu članice EU, ali desili su se ratovi. Nakon završetka ratova, dobar napredak u evrointegracijama regiona bio je do finansijske krize 2007. godine, koja je razočarala sve te zemlje", kazao je Server.

Kaže da su se kasnije pojavili i problemi vezani za izbegličku krizu, Bregzit, te da je izgledalo kao da će se Evropa pretvoriti u Balkan, a ne da Balkan postane deo Evrope.

"Posledice su se odrazile na zemlje EU i zemlje Balkana - nefunkcionalnost BiH je postala sve vidljivija, prestao je proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova, dok je makedonsko-grčki spor na dobrom putu da se reši", kaže Server.

On smatra da je probleme na Balkanu i u Evropi Rusija iskoristila za svoje interese i kako bi zemlje regiona dodatno udalji od EU. Pitanje je, kaže, da li Zapad ima snage da završi i pomogne tim zemljama da se priključe EU i NATO, što je, po njemu, plan A za rešavanje kriza na Balkanu, dok plan B, kako ističe, i ne postoji.

Server je naveo da je predlog o razgraničenju, kao rešenje u odnosima Beograda i Prištine, "užasna ideja", kola je izašla kada je na scenbu stupio američki predsednik Tramp, inače "etno nacionalista". Ta ideja, kako kaže, pokazuje i da Srbija nema nameru da ikada više upravlja Albancima na KiM. "Međutim, Tači i Vučić su shvatili da to ne dolazi u obzir", rekao je Server. On je ocenio da Tači i Vučić u svojim parlamentima ne bi dobili podršku za tako nešto, ali je naglasio da "loše ideje" nikad ne umiru i mogu da se vrate.

Takođe, dodaje da ideja o razmeni teritorija ugrozava BiH i Makedoniju i daje mogućnost Rusiji da ostvari svoje ciljeve u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Devedesetih godina SAD su mislile da su Kosovo i BiH važni, kaže Server i dodaje da trenutno za administraciju u Vašingtonu Balkan nije prioritet, kao ni mnoga druga mesta u svetu. "Sa usponom Kine i Rusije, koja nam pravi probleme na mnogim mestima u svetu više nam nije prioritet Balkan. Bliski istok je važniji, ali čak ni on nije toliko važan, koliko neke druge stvari", rekao je Server.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: