Gotovo je: Usvojeni zakoni, Kosovo dobilo oružane snage

U Skupštini Kosova usvojena tri nacrta zakona koji omogućavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti. Sednici prisustvovalo i nekoliko budućih "vojnika".

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

10:21

Gotovo je: Usvojeni zakoni, Kosovo dobilo oružane snage
Screenshot/YouTube/KosovaPress

Prvi zakon koji je usvojen je nacrt zakona o transformaciji KSB u Ministarstvo odbrane, a drugi nacrt zakona o transformaciji u oružane snage. U 11:20 usvojen je i poslednji, treći nacrt zakona čime je i zvanično formalno-pravno završena procedura formiranja kosovskih oružanih snaga.

Kako je javio dopisnik RTS, nacrti zakona usvojeni su po ubrzanoj proceduri i jednoglasno.
Screenshot/Facebook
Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona, da će pripadnici vojske biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu.

Haradinaj je rekao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda. "To je vojska svih građana, mi ćemo uvek biti za mir. Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana, jer i na jugu kao i na severu oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikada neće biti upotrebljena protiv njih", tvrdi Haradinaj, preneo je Ekspres onlajn.

A kosovski predsednik Tači je na Fejsbuku poručio da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces "izgadnje države Kosovo".

"Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine", naveo je Tači na Fejsbuku.

"Čestitam svim vojnicima", rekao je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

Ministar Kosovskih bezbedosnih snaga, Rustem Beriša je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u. Kako kaže, formiranje tzv. vojske zasluga je svih, uključujući i bivše ministre i članove Kosovskog zaštitnog korpusa, preneo je Ljajmi. Beriša je rekao da će ostati na čelu Ministarstva odbrane.

Inače, današnji dan, i u Beogradu i u Prištini označavaju kao "dan D". Istovremeno, pripadnici Kfora raspoređeni su na mostu koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo, dok helikopteri NATO nadleću Prištinu. Predsednik Srbije u kopnenoj zoni bezbednosti naredna 72 sata. U zgradi kosovske skupštine jako obezbeđenje, javlja RTS.

Na dnevnom redu plenarne sednice kosovskog parlamenta danas je bila samo jedna tačka dnevnog reda, glasanje o paketu zakona kojima se menja uloga KBS iz bezbednosnih snaga u kosovske oružane snage.
Screenshot/Facebook
Ova odluka, koja dolazi posle godina pokušavanja, podržana je od SAD i Nemačke, ali joj se protive EU i NATO, koji trenutno čuva granice Kosova. Kaha piše da su Srbi u "stanju uzbune" zbog opasnosti da će situacija da se pogorša, i traže da međunarodni predstavnici intervenišu kako bi paralisali ciljeve Kosova u pogledu formiranja vojske.

Skupština, što je retkost u ovoj zakonodavnoj vlasti, ima plan da održi sednicu na kojoj će se doneti odluka. Na dnevnom redu je glasanje za nacrt Zakona za Ministarstvo odbrane, nacrt Zakona za KBS, kao i nacrt Zakona za službi u KBS.
Screenshot/Facebook
Za njihovo usvajanje su se izjasnile sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim SL. Tokom razmatranja između dva čitanja, preporučeno je i više od 40 amandmana, sa izuzimanjem funkcionalnih odbora, koji bi se izglasali na sednici.

Član nacrta zakona koji obuhvata nadležnosti i obaveze KBS, ima sveukupno tri stava. „KBS štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo“, navodi se u promenjenom članu, prema preporuci Odbora za nadzor KBS. U sponzorisanom zakonu Vlade navodilo se samo „integritet…“.

„KBS su multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni“, navodi se u tački 2 ovog člana. Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova; zaštita građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama. Pošto se zakoni usvoje u Skupštini, centralna ceremonija će se premestiti u prostor Ministarstva za KBS.

Pročitajte još:

- Naslovne: "Dan D za vojsku Kosova"

- KiM: Leci o "mobilizaciji", poziv na patroliranje severom

- Haradinaj poručio Srbima: Neće biti gore, već bolje

- Odgovor Albancima: Severna Mitrovica u zastavama Srbije

- Nađen eksploziv kod Gazimestana; "Neko hoće incident"

- "Srbi da se ne boje, niko ne namerava da osvoji sever"

- Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti naredna 72 sata

-Vozila Kfora u K. Mitrovici, NATO leti nad Prištinom VIDEO

- Haradinaj: Još par trenutaka do istorijskog glasanja

- Vulin: Vučić obavešten, vojska spremna

- "O vojsci već 30 godina, a ništa se neće desiti za još 10"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: