Natanijahu: Uništavanje dok se sve ne sruši

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu najavio je da će se uništavanje tunela, koje je ispod granice s Libanom prokopao Hezbolah, nastaviti dok se sve ne sruši.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.12.2018.

11:03

Natanijahu: Uništavanje dok se sve ne sruši
Foto: GettyImages

"To nije ograničena operacija, to je široka operacija koja traje", rekao je sinoć Netanijahu u obraćanju javnosti emitovanom preko televizije u štabu izraelske vojske u Tel Avivu, preneli su izraelski mediji.

Izrael je u utorak pokrenuo operaciju nazvanu Severni štit da uništi tunele.

Izgradnja tunela je kršenje Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN kojom je okončan drugi rat u Libanu 2006. godine, rekao je vojni portparol Ronen Manelis za izraelski vojni radio.

Netanijahu je ocenio da je namera ekstremističkog Hezbolaha da se ubaci na izraelsku teritoriju s jednim ciljem" da napadne i ubije nevine" Izraelce, te da su tuneli "deo šire regionalne operacije predvođene Iranom".

On je podsetio da je Izrael uništio mnogobrojne tunele koji su prokopani ispod granice s pojasom Gaze i dodao da su "godinama Hezbolah i (palestinski) Hamas trošili ogromne sume u izgradnju tunela", a da Izrael uništava to "oružje", kako ga je nazvao.

Komandant izraelske vojske general-potpukovnik Gadi Ajzenkot procenio je da će operacija trajati nekoliko nedelja i da je pokrenuta pre nego što je pretnja postala direktna i bliska za stanovnike severa i izraelske vojne baze.

Operacija je počela na teritoriji Izraela nakon sastanka Netanijahua i državnog sekretara SAD Majka Pompea u Briselu u ponedeljak uveče na kojem se diskutovalo kako da zajednički blokira iranska agresija u Siriji, Iraku i Libanu.

On je rekao da će se Liban smatrati odgovornim za svu terorističku aktivnost koja potiče sa teritorije te zemlje i apelovao na Savet bezbednosti UN i zemlje širom sveta da osude akcije Hezbolaha, najavivši da će se Izrael boriti protiv pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji, Libanu i Gazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: