"Odgovorno tvrdim – ovo je ravno katastrofi"

Zelena stranka ocenila je da je podkopaonički region najvše devastiran korišćenjem mini hidroelektrana, zbog čega će insistirati da se vode zaštite Ustavom.

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2018.

11:55

ilustracija: screenshot

Kako se navodi u saopštenju Zelene stranke, njihova delegacija obišla je taj region i konstatovala da je situacija mnogo gora nego što su očekivali.

"Obišli smo tri reke regije, Jošanicu, Samokovku i Gobeljsku reku i sa svakog stručnog aspekta, dolazimo do zaključka da je ovo kombinacija ozbiljnog kriminala i još gore devastacije životne sredine. Odgovorno tvrdim da je ovo ravno katastrofi", rekao je Ratko Bajčetić.

Prema rečima predsednika stranke Gorana Čabradija, reka Samokovka koja se nalazi u srcu nacionalnog parka je uništena, dok nivo buke pored kuća građana iznosi oko 90 decibela.

"Kao primer navešću da je samo na Jošaničkoj reci, koja je duga 38 km, oko 28 km zacevljeno! Pa da li je to normalno!? I pitamo, ko je to dopustio!? I upravo zato ćemo podneti predlog i insistirati na tome da se vode zaštite Ustavom", naveo je Čabradi.

Iz Zelene stranke su poručili da će i ubuduće ići po Srbiji, pratiti razvoj situacije i tražiti zabranu izgradnje mini hidroelektrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: