Hrvate "potresli" Dodik i Komšić: "RIP Democracy BiH"

Rezultati izbora u BiH, posebno izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva, ali i izbor Milorada Dodika za srpskog, i dalje potresa Hrvatsku.

Izvor: B92

Utorak, 09.10.2018.

14:04

Hrvate
Foto: Tanjug/AP

Jedinstvena ocena medija je da su Hrvati, zbog izbora Komšića, opet, po treći put, najveći gubitnici, a nezadovoljni Hrvati u Hercegovini su tim povodom za četvrtak u Mostaru najavili protest pod nazivom "RIP Democracy BiH".

Protestanti će, kako je najavljeno tada formirati povoruku i, polaganjem sveća pred Kabinetom hrvatskog člana Predsedništva BiH u Mostaru, iskazati svoje nezadovoljstvo, kako kažu, "gaženjem demokratije", odnosno zbog činjenice da su Bošnjaci ponovo preglasali Hrvate u BiH.

Portal Dnevnik.ba upozorava da će izbor Komšića za hrvatskog predstavnika u Predsedništvu BiH izazvati revolt i nastaviti otuđivanje hrvatskog stanovništva u toj državi. Jer, kako je moguće nešto smatrati svojom domovinom kad vam, kako kažu, drugi izabiru vaše predstavnike, uz nepoštovanje odluka Ustavnog suda.

Komšiću je ovo treći put da je izabran za predstavnika Hrvata glasovima drugog naroda, podseća portal, uz konstataciju da međunarodna zajednica, kao ni vlast u Hrvatskoj nisu reagovali, a pitanje je, kažu, hoće li i sada reagovati.

Navodi se da su nekadašnji visoki predstavnici u BiH, Volfgang Petrič i Pedi Ešdaun, tokom svovjih mandata nametali amandmane koji su zakočili BiH na njenom putu prema pravednom i multikulturalnom društvu.

Upravo zbog takvih amandmana, koji lepo izgledaju na papiru, ali u praksi favoriziraju bošnjačku stranu i omogućavaju im dirigovanje izbornog tempa, Hrvati ne mogu ni da biraju svoje predstavnike.

Da se Hrvati, Srbi i Bošnjaci i dogovore o izbornom zakonu, opet bez odobrenja Valentina Incka, aktuelnog visokog predstavnika, neće se promeniti ništa.

"Upravo je u tome sva tuga i žalost međunarodne zajednice i njene uloge u BiH. Da favoriziraju jednu stranu potvrdili su nakon donošenja presude Ustavnog suda koju bošnjačke stranke nisu htele da prihvate, ali zato Incko uprkos svojim vanrednim ovlašćenjima po njoj nije delovao. Razlog u njegovom nedelovanju je taj što Inzko ili bilo koji drugi visoki predstavnik kojeg imenuje medjunarodna zajednica već odavno nema podršku kako hrvatskog tako i srpskog naroda u BiH jer su ih do sada više puta izdali, a delovanjem po presudi koja ne ide na ruku Bošnjacima izgubili bi podršku i tog naroda", navodi Dnevnik.ba.

Očekuje se sada, kažu, da se vidi šta će vlada hrvatskog premijera Andreja Plenkovića učiniti po tom pitanju, hoće li ostati gluv na probleme hrvatskog naroda dok mu, kako se navodi, ne zatrebaju tri predstavnika hrvatske dijaspore u Saboru ili će uspeti da u Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji izlobira nekakvu reakciju koja neće ostati samo na rečima.

Hrvatski analitičar Davor Đenero saglasan je da izborom Komšića gube i Bošnjaci i Hrvati, gube Zagreb i Sarajevo, a profitiraju, kaže, Milorad Dodik, Banjaluka, Beograd i Moskva. Đenero, naime, smatra da je Dodik jedini akter koji je postigao veliki uspeh na ovim izborima u BiH.

Njegova pobeda nad Mladenom Ivanićem, kaže on, koliko god uverljiva bila, nije glavni razlog za slavlje, a to nije niti pobeda Željke Cvijanović u trci za mesto njegovog naslednika za predsednika Republike Srpske. "Osim racionalnih razloga vlastite i stranačke pobede, Dodik je ostvario još jedan za njegovu politiku povoljan rezultat na izborima - njima će otpočeti ozbiljna kriza u odnosima Bošnjaka i Hrvata i složena politička nestabilnost u entitetu Federacije Bosne i Hercegovine, koja još dugo neće moći da konsoliduje svoja upravljačka tela.

Prema Đeneru, tročlano Predsedništvo BiH ima smisla samo ako svaka od tri nacionalne zajednice ima mogućnost samostalno da izabere "svog" člana Predsedništva. Uz podsećanje da je Komšiću ovo treći mandat u Predsedništvu BiH, zahvaljujući glasovima Bošnjaka, djenero kaže da su dosadašnja dva bila kontraproduktivna i za Hrvate, i za Federaciju Bosne i Hercegovine, i za celu BiH.

Uvod u njegov novi mandat, Đenero smatra još gorim, a njegovu poruku Hrvatima u BiH da ne treba da se boje ničega, ciničnom. Đenero ukazuje da je Komšić izabran s minimalnim brojem glasova Hrvata, a prevladavajućim brojem glasova Bošnjaka, te dodaje da je paradoksalno da je on osvojio čak nešto više glasova od člana Predsedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića, iako Hrvata u BiH ima nešto malo više od 15 posto, a Bošnjaka nešto više od 50 posto.

Đenero dalje smatra da ovako tročlano Predsedništvo, naravno, nema nikakve svrhe, jer ako Hrvati institucionalno ne mogu izabrati predstavnika po svojoj volji, nema niti potrebe za trećim članom u Predsedništvu.

Takođe, smatra da je Hrvatskoj ponajmanje u interesu da se Republika Srpska brzo konstituiše kao jedini stabilan deo BiH, a da se kriza u Federaciji oteže u nedogled, ali nema alata pomoći.

Još gore po Hrvatsku je to što će nadglasavanje Hrvata na izborima za Predsedništvo dovesti do toga da se Čović i HDZ BiH sve više otvaraju prema uticaju Rusije, koja, kako tvrdi Djenero, sistemski nastoji da zaoštri haos u toj državi.

Paradoksalnim smatra i to što će Čović i njegovi saradnici, što znači zapravo svi politički predstavnici Hrvata u BiH, svoje interese u Predsedništvu pokušati da ostvare uz pomoć Dodika, a u sukobu s bošnjačkim, ali i formalno "svojim" članom Predsedništva.

"Ukratko, izbornom mahinacijom, kojom je Željko Komšić postao član Predsedništva BiH, gube i Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovinii, gube i Zagreb i Sarajevo, a profitiraju Dodik, Banjaluka, Beograd i Moskva", naveo je, između ostalog Djenero, u autorskom tekstu koji je prenela Al Džazira Balkans.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: