Nenad Čanak ponovo izabran za predsednika LSV

Dosadašnji predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ponovo je danas izabran na tu funkciju na 12. Kongresu LSV koji je održan u Zrenjaninu.

Izvor: Beta
Podeli

Čanak je izabran sa 242 glasa, a na listi za predsednika bili su još i Branislav Bogaroški, Bojan Kostreš i Dejan Čapo.

Čanak je po završetku Kongresa naveo da se nijedan datum iz istorije Vojvodine ne slavi, sem 1918. i pripajanja Vojvodine Srbiji, a to je, kako je rekao, zato što je Vojvodina poslednji ratni plen koji je Srbija uspela da zadrži.

"Iz tog čeličnog zagrljaja se neće lako izvući. Zato što nas i doživljavaju kao plen, a mi to nismo. Mi smo ljudi i hoćemo da nas tako tretiraju. Naš glas vredi isto koliko i glas juga. I ne može samo to što ne živimo u Beogradu da bude razlog da se naše reči ne čuju, da se naši zahtevi ne poštuju i da se kaže - pa šta hoćete, preglasali smo vas", rekao je Čanak.

On je kazao i da ima stvari o kojima se ne glasa, a da je Vojvodina među njima, ali da se ne može nasilno ukinuti istorijska autonomija Vojvodine koja je 30 godina starija od državnosti Republike Srbije.

"Srbija jeste naša država, ali ne sme biti naša tamnica", poručio je Čanak.

Potpredsednik EFA-e David Grosclaude rekao je delegatima na kongresu da evropske integracije nisu samo poklon za Beograd, već da svi građani moraju imati koristi od toga, svi regioni moraju biti uključeni u ovaj projekat.

On je kazao i da EFA želi da Vojvodina ima centralnu ulogu u evropskim okvirima, da predstavlja primer teritorijalne kohezije na Balkanu, a govor je završio porukom na srpskom jeziku - "Vojvodina je naša domovina, Vojvodina se voli".

Predsednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije DPS i član Predsedništva Partije evropskih socijalista Aleksandar Andrija Pejović preneo je pozdrave Mila Đukanovića i želju da LSV nastavi i dodatno ojača svoj rad na izgradnji društva uspostavljenog na normama pravne države, tolerancije, antifašizma i verskog sekularizma, zasnovano na poštovanju ljudskih prava i borbi protiv svih oblika diskriminacije.

Delegati i delegatkinje LSV izabrali su i novo rukovodstvo stranke. Novi članovi Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine su: Dragan Andrić, Milivoj Bešlin, Branislav Bogaroški, Dušan Jakovljev, Zdenko Kolar, Robert Kolar, Bojan Kostreš, Sandra Ristić, Nenad Čanak, Dejan Čapo i Saša Šućurović.

LSV je osnovana 14. jula 1990. godine u Novom Sadu, pod imenom Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije, a predsednik stranke od osnivanja do danas je Nenad Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu