"Policija da podnese prijavu protiv Tompsona"

Zagrebački Centar za suočavanje sa prošlošću “Dokumenta” oglasio se povodom ponašanja Marka Perkovića Tompsona.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 06.08.2018.

18:50

Getty Images

Kako se navodi, upućen je poziv organizatorima proslave Dana pobede iz grada Gline, kao i predstavnicima vladinih institucija Hrvatske, da osude korišćenje pozdrava zločinačkog ustaškog režima, a policiji je upućen zahtev da podnese prekršajnu prijavu protiv Perkovića zbog kršenja javnog reda i mira.

"Kako su tačne reči predsednika Izraela Ruvena Rivlina, koji je prilikom nedavne posete Spomen području Jasenovac rekao i da je ustaška zmija u Hrvatskoj duboko ukorijenjena, pokazalo se i u sklopu programa proslave... u Glini, kada je na početku koncerta Tompson više puta ponovio ustaški pozdrav 'Za dom spremni', započevši njime pesmu 'Bojna Čavoglave'", ističu "Dokumenta" u saopštenju.

Kako se navodi, nedopustivo je da policija odustaje od prijave, uz objašnjenje da je ustaški poklič sastavni deo Tompsonove pesme, a zasnivajući to na odluci prekršajnog sudije iz Slunja koja se kosi s praksom Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda.

"Policija je bila i dužna žaliti se na tu odluku, što je propustila učiniti. Kao što je dužna prijaviti svako korištenje pozdrava 'Za dom spremni' u javnom prostoru", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: