"U Čaglavici 152 srpske kuće, Srba ima na KiM i biće ih"

Ekipa Glasa Amerike je obišla tri mesta na Kosovu i Metohiji za koje državni vrh Srbije tvrdi da su gotovo bez srpskog stanovništva, preneo je Kossev.

Izvor: B92

Nedelja, 29.07.2018.

10:01

Ilustracija: Thinkstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana kritikujući bivšu vlast i aktuelnu opoziciju u Srbiji, rečima da oni žele da Srbija bude talac Kosova, istakao da je na Kosovu sve manje Srba, a potom i izneo “podatke” o tome.

“U Čaglavicu kad odete, nema još 20 kuća srpskih. U Bresju skoro nikog, u Kosovu Polju nikog, nikog,“ rekao je Vučić.

Ekipa Glasa Amerike obišla je sva tri mesta koja je pomenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Čaglavici je za nepunih sat vremena izbrojala sve srpske kuće. Računica kaže da ih ima tačno 152, a ne 20, kako tvrdi predsednik Srbije. To su ovoj ekipi potvrdili i sami meštani.

“Ima nas više od 150 domaćinstava. Jes’ da je i prodaja bila, ali sveštenik kad dolazi, gde osveštava, porodice za slave i ostalo, isto, njegova izjava da ima više od stotinu, preko 150 kuća i jače,“ kaže Tomislav Tanasković.

Za selo Bresje koje je pre 1999. brojalo preko sto srpskih domaćinstava predsednik Srbije sada kaže da nema skoro nijednog Srbina. Srpski predstavnik ovog sela Miroslav Veličković iznenađen je tom izjavom predsednika Srbije. On je za par minuta televizijskoj ekipi nabrojao sve Srbe koji žive u ovom selu.

“….18, sada piši 18 sa ove strane. Na drugu stranu… idemo ovako, kod Ljubiša jedna, Jovanovići idu, onaj Marko – dva, Drago tri, onaj sin mu jedan – četiri, Miki – pet…“

Računica Veličkovića tako kaže: 40 srpskih kuća, a ne skoro nijedna, kako tvrdi Aleksandar Vučić, i isto toliko porodica koje žive u ovom selu, što je preko 100 ljudi.

“Ima Srba u Bresju. ‘Ajde da vidimo kako, na koji način da nađemo način da povratimo i one koji su živeli ranije da se vrate,“ rekao je Veličković.

Sledeće mesto za koje predsednik tvrdi da u njemu nema nijednog Srbina je Kosovo Polje. Međutim, samo u takozvanim belim zgradama, u Mašinskom parku, u svojim stanovima, živi 20 porodica. Sagovornik novinara Budimira Ničića, koji živi u Kosovu Polju, kaže da i u drugim delovima Kosova polja u svojim stanovima i kućama živi još nešto više od deset porodica.

“Iz Beograda ovde nikada nije bio, što je nama veoma teško kada kažu da u Kosovu Polju nema Srba,“ kaže Rajko Trandafilović.

“U Kosovu polju ima Srba i biće Srba. Jedina stvar što nas pogađa – što smo išli u Beograd više puta da tražimo pomoć. Zadnji put kad smo bili, oni kažu da u Kosovu Polju nema Srba i ne znaju kome treba da pomognu, što je velika bruka i sramota. I sad’ ja ne znam da li oni to planski rade da bi iselili ovo malo Srba što je ovde,“ kaže Trandafilović.

Sva tri mesta koja je pomenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić – Bresje, Čaglavica i Kosovo Polje, bila su pre rata većinski srpska. Kosovo Polje je najveći broj Srba napustilo odmah nakon rata, Bresje nakon marta 2004. godine a u Čaglavici, gde je pre rata bilo oko 300 srpskih kuća, meštani ovog sela počeli su svoja imanja da prodaju takođe posle 2004 godine, kada je 17. marta zapaljeno 10 srpskih kuća. Poslednjih godina Albanci su u ovom selu izgradili čitava naselja, lokale i desetine motela, koje i danas grade. Dozvole za gradnju izdaje im opština Gračanica, gde su na vlasti u poslednjih pet godina upravo ljudi iz stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: