U Debru u Makedoniji epidemija malih boginja

Na području mesta Debar na zapadu Makedonije registrovana je epidemija malih boginja, objavio je danas makedonski Institut za javno zdravlje.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.07.2018.

13:49

U Debru u Makedoniji epidemija malih boginja
Ilustracija: Getty Images

Epidemija je prijavljena 17. jula kada je bilo devet obolelih osoba, a u naredna dva dana njihov broj je povećan na 17 inficiranih, naveo je Institut.

Svi oboleli su u međusobnoj epidemiološkoj vezi i svi su žitelji Debra, osim jedne žene iz Ohrida koja svakodnevno putuje u Debar, gde radi.

Prva dva slučaja malih boginja zabeležena su 27. maja kod bračnog para koji je negovao bolesnog sina sa sličnim kliničkim simptomima posle povratka iz Albanije, gde su boravili u vreme moguće inkubacije.

Desetoro obolelih je starosti iznad 30 godina, troje ima između 20 i 29 godina, a po jedna osoba pripada starosnim grupama od 15 do 19 godina, od jedne do četiri i ispod jedne godine.

"Od ukupnog broja slučajeva, desetoro su pripadnici romske populacije, četvoro albanske, dvoje turske i jedan oboleli je makedonske nacionalnosti", naveo je Institut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: