Čanak: Da menjamo ime Zrenjaninu, ima li kraja?

Novi Sad -- Lider LSV Nenad Čanak nezadovoljan je odlukom lokalne samouprave Zrenjanina da od Beograda traži promenu imena u Petrovgrad.

Izvor: Tanjug
Podeli
screenshot/youtube
screenshot/youtube

On je rekao da je taj je naziv potrajao samo šest godina (od 1935. do 1941.) i to "zbog dodvoravanja tadašnjim vlastima".

"Zrenjanin se stotinama godina zvao Bečkerek, 72 godine se zove Zrenjanin, čak se u jednom periodu zvao i Nova Barselona. Sadašnja vlast traži od Beograda da mu se vrati ime Petrograd koji je nosio šest godina u cilju dodvoravanja tadašnjem Beogradu. Ima li kraja?", upitao je Čanak na svom Tviter nalogu.

Grad Zrenjanin je, inače, prosledio Ministarstvu za lokalnu samoupravu inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad. Grad se inače zvao Veliki Bečekerek, a 1935. godine naziv je promenjene u Petrovgrad, po srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Nemci su, međutim, nezvanično 1941. vratili stari naziv Veliki Bečkerek, da bi nakon Drugog svetskog rata i oslobodjenja Zrenjanin, po Žarku Zrenjaninu, narodnog heroja i organizatora ustanka u Vojvodini.

Građani su se, inače, o promeni imena jednom već izjašnjavali na referendumu 1992. godine, kada je većina odlučila da se grad i dalje zove Zrenjanin.

strana 1 od 146 idi na stranu