Nova žrtva malih boginja, preminula radnica KCS

Žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije, na odeljenju endokrinologije, preminula je od posledica malih boginja, potvrđeno za B92.net

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

09:03

Nova žrtva malih boginja, preminula radnica KCS
Ilustracija: Thinkstock

Ona je, kako je objasnio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, bila zaposlena kao nemedicinsko osoblje u Kliničkom centru Srbije na odeljenju za endokrinologiju. Podsetimo, mediji su ranije preneli da je radila na razvoženju pacijenata. Preminula je pre dva dana.

Prema nezvaničnim informacijama, ona duže vreme nije radila u KCS jer je bila na bolovanju, zbog hroničnog oboljenja.

Podsetimo, juče je objavljeno da je takođe zbog komplikacija izazvanih malim boginjama u Beogradu pre par dana preminula jedna 30-godišnja Beograđanka. Ona je zvanično bila peta žrtva boginja.

Prema izvorima "Blica", devojka nije bila vakcinisana, a pre nego što je dobila male boginje bila je u potpunosti zdrava.

U Srbiji je do juče registrovano 2.280 slučajeva malih boginja, od kojih jsu 1.194 slučaja potvrđena u Institutu Torlak. Kako je saopštio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", nајmlаđа оbоlеlа оsоbа imala je 15 dаnа, а nајstаriја 65 gоdinа, a većina obolelih - 94 odsto, je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Oko 33 odsto obolelih je hospitalizovano, a komplikacije od malih boginja registrovane su kod 267 osoba.

Male boginje šire se i Evropom. Kako je navela Svetska zdravstvena organizacija, broj slučajeva zaraze malim boginjama porastao je za 400 odsto u Evropi 2017. godine, u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: