Šef delegacije EU u Srbiji u Nišu i Aleksincu

Beograd -- Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, danas će posetiti Niš i Aleksinac, gde će razgovarati sa čelnicima lokalnih samouprava.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Takođe, Fabrici će obići projekte koje je finansirala Evropska unija u Nišu i projekte u Aleksincu koje EU realizuje u partnerstvu sa Vladom Švajcarske.

Ambasador Fabrici će se u Aleksinacu sastati sa predsednikom opštine Nenadom Stankovićem i prisustvovati prezentaciji geografskog informacionog sistema (GIS), alata koji omogućava opštinama da prikupljaju, obrađuju i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj, donose odluke i privlače potencijalne investitore.

Ovo je i dobar primer međuopštinske saradnje opština Aleksinac i Merošina koje su zajednički sprovele ovaj projekat vredan 150.000 evra, saopštila je delegacija EU.
U Aleksincu će Fabrici posetiti dve preduzetnice koje su uz pomoć EU i Vlade Švajcarske pokrenule svoje poslovanje, Maju Ostojić koja vodi stomatološku ordinaciju i Biljanu DJokić, vlasnicu "€žPoliklinke Natus".

U Nišu će ambasador Fabrici razgovarati sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, pa prisustvovati prezentaciji o EU projektima na teritoriji Niša pripremljenu od strane Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Ambasador Fabrici će obići znamenitosti Niša, posetiti arheološku postavku u Narodnom muzeju i EU Info kutak u Nišu gde je izložba "Dehumanizacija" mladog umetnika Aleksandra Markovića.

Posetiće i Start up centar na Elektronskom fakultetu u Nišu koji predstavlja prvu fazu Naučno-tehnološkog parka koju je finansirala Vlada Srbije. Evropske investiciona banka izdvojila je 152 miliona evra za izgradnju parka, kaže se u saopštenju.

Ambasador Fabrici će tokom popodneva razgovarati sa gradjanima Niša na debati "Pitaj me bilo šta o EU" koju četvrti put organizuju Evropski pokret u Srbiji i Evropski pokret u Srbiji - Kraljevo u okviru EU projekta Evropa za mene".

Politika

strana 1 od 8735 idi na stranu